Redirecționează 2% din impozitul pe venit și ajută un copil născut prematur să trăiască
În timpul sarcinii, cel mai mare vis al unei viitoarei mame este să îşi strângă la piept bebeluşul sănătos. Când copilul se naşte însă prematur, acest vis se spulberă. Urmează luni întregi de griji, lacrimi, speranţă şi multe rugăciuni, dar dacă mama are șansa să nască într-o maternitate dotată cu echipamente medicale performante, copiii născuţi înainte de termen beneficiază de cea mai bună îngrijire şi au şanse mari să supravieţuiască.
Cristina este una dintre miile de mame care, în curând, îşi va putea lua în braţe copiii născuţi prematur. Povestea sa este demnă de un roman. De când se ştie, şi-a dorit doi copii, dar nu a fost deloc uşor să devină mamă. După luni întregi de tratament, puţin după ce împlinise 27 de ani, femeia a primit vestea cea mare: era însărcinată.
Destinul Cristinei s-a schimbat însă radical când a aflat că va avea trei fetiţe. A ştiut din primele luni că există riscul de a naşte prematur şi, din păcate, această temere s-a adeverit: copilele au venit pe lume la doar 28 de săptămâni.
Cristina nu a putut naşte în oraşul ei, la Caracal, pentru că maternitatea de acolo nu era pregătită să ţină în viaţă trei prematuri. Tocmai de aceea, Sara, Nicole şi Sofia s-au născut la spitalul Filantropia din Bucureşti. Cea mai puternică a fost Sara, cu 1050 grame la naştere. Cea mai vulnerabilă, Sofia, cântărea doar puţin peste 800 de grame. Cele trei fetiţe au avut şansa ca în maternitate să existe, în acea zi, trei incubatoare libere. Fără acestea, niciuna dintre ele nu ar fi supravieţuit. Pentru Sofia a fost şi mai greu: fetiţa a avut nevoie de suport respirator, iar norocul său a fost să existe un ventilator donat cu puţină vreme înainte de Salvaţi Copiii maternităţii Filantropia.
Acum, datorită echipamentelor medicale performante din maternitate şi îngrijirii din partea medicilor, cele trei copile sunt bine, iau în greutate, iar mămica lor îşi va îndeplini în curând visul de a-şi îmbrăţişa fetiţele şi de pleca împreună acasă.
Cum poţi ajuta
În România, 18.000 de copii se nasc prematur anual. La fiecare cinci ore, în România moare un copil mai mic de un an. Ţară noastră se menţine pe primul loc în Uniunea Europeană privind mortalitatea infantilă, cu o rată de 8,8 la 1000 de nou-născuţi vii, în 2014.
Aceşti copii ar putea trăi dacă maternităţile ar avea suficiente echipamente medicale performante. Prin proiectul Fiecare Copil Contează, organizaţia Salvaţi Copiii a reuşit până în prezent să doteze 58 de maternităţi cu incubatoare, mese de resuscitare şi aparate de ventilaţie.
Şi tu poţi da o şansă la viaţă copiilor născuți prematur! Fii alături de ei şi de familiile lor într-unul dintre cele mai grele momente din viaţa lor şi schimbă-le în bine destinul, redirecţionând 2% din impozitul pe venit către Salvaţi Copiii! Este simplu: trebuie să descarci formularul 200 sau 230 de la www.salvaticopiii.ro/doilasuta, să îl completezi cu datele personale şi să îl depui la ANAF, până pe 25 mai.
Contribuția ta va sprijini planul Salvați Copiii de a dona încă 25 de echipamente medicale performante anul acesta. Suma redirecționată în 2015 a fost de 272.673 euro, iar fondurile obţinute astfel au fost utilizate pentru a dota 22 de maternităţi şi secţii de nou-născuţi cu aparatură medicală, asigurând astfel supraviețuirea nou-născuților care au avut nevoie de intervenție medicală urgentă.
Salvați Copiii este o organizație neguvernamentală care militează activ pentru protecția drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și cu legislația României. În cei 26 de ani de activitate, peste 1.340.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.
Mai multe informații despre proiectele Salvați Copiii pot fi găsite pe pagina de Facebook a organizației, https://www.facebook.com/SalvatiCopiiiRomania, și pe site, www.salvaticopiii.ro.