Rectificarea bugetară.Se taie de la Educație, Cercetare și Transporturi și se dă la Muncă și Finanțe
Ministerul Finanţelor Publice a anunţat, miercuri seara, că a elaborat proiectul celei de a doua rectificări bugetare din acest an, cu încadrarea în ţinta de deficit bugetar de 2,97% din PIB.
„Rezultatele economice de până în prezent argumentează posibilitatea realizării unei valori nominale a produsului intern brut de 949,6 miliarde de lei, faţă de 907,9 miliarde de lei cât s-a estimat la fundamentarea bugetului iniţial pe acest an şi faţă de 945 miliarde de lei cât s-a estimat la elaborarea primei rectificări bugetare. Astfel, proiectul de rectificare bugetară are în vedere majorarea per sold a veniturilor bugetului general consolidat cu 228,9 milioane de lei, iar cheltuielile se majorează, per sold, cu suma de 365,6 milioane de lei”, au anunţat reprezentanţii Finanţelor.
S-au asigurat fonduri suplimentare pentru: MFP - Acţiuni Generale de 2,69 miliarde de lei din care un miliard de lei dobânzi, 671,6 milioane de lei pentru contribuţia României la bugetul Uniunii Europene (UE) şi 700 de milioane de lei la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului; Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale de 787 de milioane de lei, în principal pentru alocaţii de stat pentru copii şi drepturi pentru persoane cu handicap; Ministerul Sănătăţii de 211,5 milioane de lei, în principal pentru asigurarea drepturilor salariale suportate de la bugetul de stat în cazul centrelor de permanenţă, a unităţilor şi compartimentelor de primiri urgenţe.
În plus, alte venituri suplimentare a primit: Ministerul Justiţiei, de 138,5 milioane de lei per sold, din care 100 de milioane de lei pentru cheltuieli de personal; Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice de 85,2 milioane de lei per sold. S-au asigurat sume pentru derularea programelor/proiectelor cu finanţare externă nerambursabilă aferente cadrului financiar 2014-2020 (Programul Operaţional Regional), de 98,42 milioane de lei.
Proiectul de rectificare a fost realizat în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat şi bugetul asigurărilor sociale şi poate fi consultat pe site-ul MFP la rubrica Transparenţă decizională.