MENIU

Record ABSOLUT de cazuri de COVID la copii și adolescenți, într-o singură zi: Vârful valului Delta, DEPĂȘIT cu 29,3%

Coronavirus România

România a înregistrat, astăzi, 3.377 de cazuri noi de infecție cu COVID la copii și adolescenți, fapt ce reprezintă un record absolut de la începutul pandemiei și până în prezent. Cu alte cuvinte, 20% din cele 16.760 de noi infectări raportate, astăzi, de autorități sunt cazurile de la categoriile 0-9 și 10-19 ani, lucru ce este mai mult decât îngrijorător. 

1.141 de copii între 0-9 ani și 2.236 între 10-19 ani au fost depistați pozitiv la coronavirus în ultima zi, fiind recorduri atât pe fiecare dintre cele două categorii, cât și cumulat pentru 0-19 ani, potrivit datelor publicate de Graphs.ro și citate de G4Media.ro.

Cel mai mare număr de cazuri înregistrat la persoane între 0 și 19 ani a fost de 2.388 de infectări, în valul Delta al Covid-19, cifră înregistrată pe data de 5 octombrie a anului trecut.

Îmbucurător este, cel puțin pentru moment, faptul că deși numărul infectărilor a crescut, nu la fel se poate spune și despre spitalizări, lucru subliniat chiara stăzi atât de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

"Dacă ieri aveam 21 de cazuri de copii la ATI, azi avem doar 12 cazuri. (...) Nu ne confruntăm cu o explozie a cazurilor care blochează spitalele şi secţiile de terapie intensivă în cazul copiilor. (...) Sunt 337 de copii internaţi în secţii şi ieri au fost 338. Cu unul mai puţin decât în ziua precedentă, în ciuda numărului mare de cazuri înregistrate în cursul zilei de azi. Înseamnă că numărul de internări a fost echivalent cu numărul de copii nou internaţi în aceste secţii. (...) Oricum, fie că discutăm despre copii, fie că discutăm despre adulţi, vedem că presiunea pe spitale, în ciuda numărului mare de cazuri, nu mai este similară cu ceea ce s-a întâmplat în valul 4. Este mai mică presiunea pe spitale iar operaţionalizarea, în această săptămână, a celor 230 de centre ambulatorii şi foarte curând - vor intra în funcţiune centrele ambulatorii de evaluare a pacienţilor infectaţi COVID care au forme medii sau comorbidităţi şi extinderea testării - sperăm măcar la dublarea numărului de teste efectuate în fiecare zi la medicii de familie", a afirmat Rafila, în cadrul unei dezbateri organizate de "Salvaţi Copiii".

Tot astăzi, managerul de la Marius Nasta, medicul Beatrice Mahler, a declarat, la Realitatea PLUS, că dacă trenul ascendent al infectărilor cu virusul SARS-CoV-2 se menține până în luna februarie, atunci "cifrele vor fi amețitoare", medicul vorbind despre o dublare a numărului de cazuri COVID.

"Din datele de până în acest moment și trebuie să ne uităm și la modul în care cresc pacienții cu SARS-CoV-2, da, este posibil. 

Este posibil să înregistrăm și o creștere a pacienților care se internează în spital pentru că persoanele care știm că nu au protecție oferită de anticorpi ajung să facă forme severe de infecție", a afirmat Mahler. 

Deocamdată, deși numărul infectărilor a explodat în valul 5, spitalizările au crescut într-un ritm mai lent, fiind încă mult mai reduse decât în vârful valului Delta. Însă proporția pacienților minori în totalul persoanelor internate cu COVID este cea mai mare de la începutul pandemiei, de 7,5%.

Dintre cele 4.705 persoane internate astăzi, 348 sunt minori. 

Reamintim că cel mai mare număr de copii internați -515 -  s-a înregistrat pe data de 25 octombrie 2021, care reprezentau 2,5% din totalul pacienților.

Mai multe articole despre:
copii copii infectati covid romania copii ati