MENIU

Recalcularea facturilor umflate a fost finalizată - Anunțul ministrului Virgil Popescu și a șefului ANPC

Recalcularea facturilor umflate a fost finalizată - Anunțul ministrului Virgil Popescu și a șefului ANPC

Virgil Popescu a anunțat joi că recalcularea tuturor facturilor greșite a fost finalizată de furnizori. Ministrul Energieie a avertizat să nu mai existe erori la facturi. În același timp, șeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunțat că facturile la energie vor fi mai mari datorită evoluției pieței, nu al „furtului” furnizorilor. Horia Constantinescu a făcut aluzie la acuzațiile făcute de Virgil Popescu, la Realitatea PLUS, la adresa furnizorilor, considerați vinovați pentu facturile uriașe.

„Am avut marţi o întâlnire online cu toţi furnizorii, am transmis ideea că trebuie recâştigată încrederea consumatorilor. Trebuie împreună să reclădim această încredere. Trebuie să recunoaştem, şi furnizorii trebuie să recunoască, că au fost facturi eronate, că nu s-a aplicat legea compensării şi plafonării, ANPC şi ANRE au intervenit, a fost nevoie şi de o modificare legislativă astfel încât furnizorii să refacă absolut toate facturile care nu au reflectat prevederile legale. (...)

A reieşit din discuţii că în general cam toate facturile au fost refăcute, eu aştept ca furnizorii şi asociaţiile să iasă public să spună că au finalizat această operaţiune asta şi mă aştept să nu mai existe facturi făcute eronate. Nu suntem absurzi, e firesc să se mai întâmple erori, dar una e să fie accidente, alta să se întâmple aşa cum s-a întâmplat", a declarat ministrul Energiei, la o conferință privind criza facturilor și relației dintre furnizori și consumatori, potrivit agerpres.ro.

Șeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor a avertizat consumatorii că facturile la energie vor fi mai mari din cauza evoluției pieței liberalizate.

„Ideea lansată de furt are ca element constitutiv al acestei eventuale infracţiuni intenţia. Niciunul dintre operatorii economici nu a putut fi tras la răspundere pentru intenţia de a fura consumatorii. Faptul că unele dintre norme şi unele dintre aplicaţiile lor nu au putut ţine pasul cu aşteptările consumatorilor cred că au fost unele dintre elementele importante ale disfuncţionalităţii pieţei. (...) Au fost cazuri în care mare parte a consumatorilor au fost şocaţi primind facturi cu mult mai mult faţă de ceea ce aceştia erau obişnuiţi. (...)Trebuie să  dezamorsăm piaţa de această tensiune artificial creată. Consumatorii să înţeleagă că suntem autorităţi care veghează să nu fie furaţi. (...) Nu este o rea intenţie a marii majorităţi a furnizorilor de utilităţi. Evoluţia preţurilor nu ţine de aceştia. Majoritatea facturilor, în afară de ajutorul plafonării şi compensării, vor avea valori mai mari decât erau aceştia obişnuiţi până acum. Nu înseamnă că cineva fură, ci că aşa a evoluat piaţa", a subliniat preşedintele ANPC.

Acuzațiile legate de „furtul” furnizorilor pentru facturile foarte mari primite de români au fost făcute de ministrul Virgil Popescu pe 10 ianuarie, în emisiunea „Legile puterii”, la Realitatea PLUS.

„Cum să plătim o factură la un hoţ? Încercăm întâi de bună voie cu hoţul, între ghilimele, să spunem aşa. Dacă nu aplică legea, e clar că face o infracţiune, nepunerea în practică a unei legi este o infracţiune, chiar dacă legea nu are o sancţiune, există corecţii prin celelalte legi. Nu plătim, încercăm să vorbim, dacă nu, reclamaţie directă către Protecţia Consumatorului", a declarat Virgil Popescu în urmă cu o lună, la Realitatea PLUS.

Virgil Popescu, atac la furnizorii de energie: „Cum să plătim unui hoț? Încercăm să vorbim, dacă nu, reclamaţie directă către Protecţia Consumatorului”