MENIU

Realitatea PLUS, la pas prin satele uitate de politicieni. ROMÂNIA REALĂ - oamenii aleg: ori aprind becul, ori udă grădina -VIDEO

Bătrân/ Captură video

În județul Teleorman, satul Tudor Vladimirescu, oamenii sunt nevoiți să muncească din greu, deși mulți au peste 80 de ani și o viață întreagă de cotizat la stat. Fac economie din orice, dar acum au de făcut o alegere: ori becurile, ori pompa care le scoate apă pentru grădină. Se gândesc cu groază la iarnă, când noaptea e mai lungă, iar becurile nu pot sta aprinse mult timp. Unii strâng de-acum frunzele, ca să întretină cu ele focul în sobă. Alții au cumpărat, din puținul lor, lămpi pe gaz, ca acum 100 de ani ca să aibă o lumină la iarnă, când își vor târâi bătrânețile prin casa înghețată. Un reportaj de Raul Giuglea și Călin Buda. 

Satul Tudor Vladimirescu, județul Teleorman. Aproape 200 de case. Dar numai 50 mai sunt locuite. Cei care au rămas sunt, în mare parte, la a treia tinerețe, cum este și tanti Floarea Pascu. Are 80 de ani și muncește cât e ziua de lungă. Pensia de 1000 de lei, după ani de chin la colectiv, o forțează să facă ceva ca să trăiască.

Și pe nea Mitică Ciolan l-am prins tot la treabă. Are de 82 de ani, iar soția s-a dus la Domnul de vreo 10 ani. De-atunci a rămas singur să se ocupe de toate. L-am găsit în grădină unde trebăluia la roșii. Trebuie să-și facă proviziile pentru că, la iarnă, nu își va permite să cumpere de niciunele.

Nea Mitică are o pensie de 2.000 de lei fără 20 de lei așa că a prins ajutorul de 700 de lei de la stat. Dar deși a primit în plus, spune că o duce tot mai rău.

Încălzirea caselor se face cu lemnele care și-au triplat prețul față de anul trecut. Despre gaze în sat se vorbește doar la alegeri. La curentul electric, majoritatea plăteau 100-120 de lei o dată la două luni, acum plătesc aceeași sumă dar o dată pe lună. O formă mascată prin care prețul s-a dublat.

Cei mai mulți dintre oamenii care locuiesc la țară spun că fac economie la curentul electric de când se știu. Însă facturile care le-au venit în ultima vreme i-au forțat să mai reducă din consumatori. Unii dintre ei spun că au evitat să mai ude grădina pentru că pompa de apă consumă prea mult. Sau, ca să folosească această pompă de apă, au evitat să mai aprindă becurile prin casă și s-au culcat mult mai devreme. 17:10

Și cei care sunt încă angajați spun că trebuie să se limiteze la sânge ca să nu intre în iarnă cu datorii.

Cei mai mulți și-au pierdut încrederea că politica înseamnă și soluții, nu doar certuri inutile prin palatele de la București.

"Dacă la ora actuală ar fi vorba să fie mâine alegeri, eu nu știu pe cine să aleg președinte. Sau la parlament, sau ce guvern să conducă, ce partid. Pentru că sunt toți niște șmecheri. (...) Seceta a venit pe capul nostru, bolile e pe capul nostru, războaiele se extind mereu și asta. Aproape că toate alea au venit pe capul nostru. Asta cred că e o poruncă, e ceva... de la Dumnezeu, un blestem", afirmă pensionarul.

Mai multe articole despre:
reportaj reportaj realitatea romania reala sate