MENIU

Reacție VEHEMENTĂ a directorului Institutului de Virologie din Wuhan: "Acest virus nu provine de la noi!"

laborator coronavirus

Directorul laboratorui de securitate maximă din orașul Wuhan, epicentrul epidemiei de coronavirus din China, a respins cu vehemență sâmbătă, în cadrul unui interviu pentru canalul de stat CGTN, afirmațiile potrivit cărora institutul ar putea fi sursa pandemiei COVID-19, catalogând acest scenariu ca fiind „imposibil”, relatează AFP.

În ultima perioadă, Beijingul a fost supus unei presiuni crescânde privind transparența în manevrarea epidemiei de coronavirus, SUA punând sub semnul întrebării dacă virusul își are originea într-un institut de virologie cu un laborator de biosiguranță de înaltă securitate.

Oamenii de știință chinezi au susținut la unison că virusul a fost probabil transmis de la un animal la oameni, piața din orașul Wuhan fiind suspectată că a stat la originea pandemiei, întrucât acolo se vând animale sălbatice vii.

Astfel, prezența la doar câțiva kilometri distanță a acestui Institut de virologie, în special a laboratorului P4, instituţie de înaltă securitate în care se află tulpinile unor virusuri dintre cele mai periculoase, precum Ebola, a alimentat luni de zile ipoteza unor neglijențe privind securitatea instalațiilor sensibile din interiorul Institutului.

 „Nu există nicio cale ca acest virus să vină de la noi”, a decalart Yuan Zhiming, directorul laboratorului, în interviul citat. 

Yun a precizat că niciunul dintre angajații săi nu a fost infectat cu COVID-19, adăugând că „întregul institut desfășoară cercetări în diferite domenii legate de coronavirus”.

De altfel, poziția lui Yun nu este singulară. Institutul a respins deja o astfel de teorie încă din luna februarie, spunând că a distribuit informațiile despre agentul patogen către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) la începutul lunii ianuarie.

Însă săptămâna aceasta, însă, Statele Unite au adus zvonurile în mainstream, secretarul de stat Mike Pompeo afirmând că oficialii americani fac o „investigație completă” pentru a descoperi modul în care virusul „a ieșit în lume”.

Întrebat dacă cercetările au sugerat că virusul ar fi putut veni de la institutul pe care îl coordonează, Yuan a răspuns ferm: „Știu că este imposibil. În calitate de oameni care efectuează studii virale, știm clar ce fel de cercetări se desfășoară în institut și cum institutul gestionează virușii și eșantioanele (de viruși studiate)”.

El a spus că, deoarece laboratorul P4 se află în Wuhan, „oamenii nu se pot abține să facă asocieri”, doar că unele media "încearcă deliberat să-i înşele pe oameni" cu informaţii "în întregime bazate pe speculaţii", fără "probe".

Yuan face astfel referire la informațiile publicate de Washington Post și Fox News, care au citat surse anonime care și-au exprimat îngrijorarea că virusul ar fi putut să vină - accidental - din această unitate.

Vă reamintim că autoritățile din Wuhan au încercat inițial să acopere focarul din Wuhan, însă în această săptămână autoritățile din oraș au admis greșelile făcute în ceea ce privește numărul deceselor înregistrate și au raportat o creștere bruscă a acestora cu 50%.

Mai multe articole despre:
wuhan china laborator virologie coronavirus