MENIU

Reacție ȘOCANTĂ: Un băiat de 9 ani, aproape orb din cauza COVID-19 - Unde s-a întâmplat

Reacție ȘOCANTĂ: Un băiat de 9 ani, aproape orb din cauza COVID-19 - Unde s-a întâmplat

Un caz tulburător din Marea Britanie arată cât de gravă poate fi infectarea cu coronavirus în cazul copiilor. Un băiat de 9 ani a fost la un pas de a-și pierde vederea la câteva zile după ce a fost confirmat COVID-19 și și-a petrecut Crăciunul în spital. 

Zac Morey, în vârstă de nouă ani, din Bristol, și-a pierdut vederea la ochiul stâng imediat după ce a fost testat pozitiv pentru virus. El a fost diagnosticat cu celulită orbitală, o infecție bacteriană extrem de gravă, care poate ataca și creierul și duce la orbire permanentă dacă nu se intervine imediat cu un tratament. Boală foarte rară, celulita orbitală este inflamația țesutului moale de la nivelul orbitei, din jurul acesteia. În mod obișnuit, celulita orbitală poate proveni de la o infectie de vecinatate (sinuzita netratata, infectii dentare), prin propagarea din aproape in aproape. 

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a catalogat conjunctivita drept efect secundar al COVID, nu și celulita orbitală. Mai multe studii au demonstrat legătura dintre coronavirus și reacții adverse grave ca celulita orbitală.

„Ochiul lui părea că va exploda”, povestește mama băiatului. Zac Morey a avut ceea ce medicii spun „ochiul COVID” - un efect secundar rar pe care oamenii de știință l-au asociat cu coronavirusul.

Băiatul de 9 ani, în clasa a V-a, și-a petrecut întregul Crăciun pe patul de spital. El și-a pierdut vederea la ochiul stâng la mai puțin de o săptămână după ce a fost testat pozitiv pentru coronavirus.

Ochiul său stâng s-a închis complet din cauza celulitei orbitale. Dacă infecția era prea profundă, putea să-l lase fără vedere, ar fi orbit, au spus medicii. 

Din fericire, Zac și-a revenit complet de atunci, dar familia sa a dorit să-i avertizeze și pe alții în legătură cu pericolul COVID-19. Zac mai are 4 frați.

„Nu avea cum să deschidă ochiul fără să tragă de piele. Era umflat peste tot”, a povestit mama sa, Angela, de 37 de ani, scrie DailyMail.

Totul a început cu o săptămână înainte de a ajunge la spital. S-a întâmplat pe 16 decembrie, când a fost testat pozitiv. Atunci au început și problemele cu ochii. Mai întâi a avut  simptome asemănătoare răcelii și a stat acasă în autoizolare jucând jocuri pe computer acasă. Însă pe 22 decembrie, după ce a fost testat de două ori negativ COVID a început să aibă dureri mari în ochiul stâng. Mama sa a crezut că sunt din cauză că a stat atât de mult la computer, cu jocuri, însă nu a fost așa.

„L-am dus la spital și i s-a administrat antibiotic până pe 26 decembrie. Mi s-a spus că dacă infecția avansa mai mult în ochi ar fi orbit. Este vorba de un fel de reacție alergică la virus, ce afectează în special copiii”.

Zac a fost externat după un examen oftalmologic care să confirme că este total refăcut.