Reacţia Spitalului Colentina, după demisia şi acuzaţiile celor doi neurochirurgi. Ce spune Firea
Reprezentanţii Spitalului Colentina au reacţionat, luni după-amiază, după ce doi medici de la secţia de Neurochirurgie au demisionat şi au adus acuzaţii unităţii spitaliceşti. La rândul său, primarul Gabriela Firea a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj, în care anunţă că s-a întâlnit cu cei doi medici demisionari şi că i-a propus doctorului Gobej funcţia interimară de şef al secţiei de neurochirurgie.
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat luni seară că a solicitat "conducerii ASSMB să prezinte, până vineri, 8 septembrie 2017, un raport detaliat referitor la problemele de personal și dificultățile în derularea procedurilor de achiziții de materiale medicale cu care se confruntă acest spital".
Redăm integral mesajul postat de primarul Capitalei pe Facebook: "M-am intalnit azi cu cei doi medici neurochirurgi demisionari de la Spitalul Colentina, Ionut Gobej si Dorin Bica.
Am solicitat conducerii ASSMB să prezinte, până vineri, 8 septembrie 2017, un raport detaliat referitor la problemele de personal și dificultățile în derularea procedurilor de achiziții de materiale medicale cu care se confruntă acest spital.
Am avut o discuție constructivă și corectă cu domnii doctori Gobej și Bica. Medicii trebuie ajutați în activitatea lor pentru că de ei depinde viața pacienților. Le-am adresat rugămintea de a reconsidera decizia de a demisiona și i-am asigurat de tot sprijinul meu.
I-am propus doctorului Gobej să preia interimar postul de șef de secție Neurochirurgie. În același timp, le-a solicitat celor doi medici să facă o propunere pentru un director medical interimar al spitalului Colentina. Medicii Gobej și Bica au propus-o pe dna dr. Lelia Iliescu.
Am explicat celor doi medici ca actuala Administratie a sprijinit, inca de la inceputul mandatului, domeniul sanatatii si ca, in acest sens, s-au alocat sume importante, in premiera, pentru reabilitarea celor 19 spitale, precum si pentru dezvoltarea retelei de medicina scolară.
Pentru mine primeaza binele cetateanului, al pacientului, iar politizarea acestui domeniu nu poate fi benefica. Referitor la criza de personal la care faceti referire, va informez ca am solicitat urgentarea procedurilor de suplimentare a posturilor in spitalul Colentina.
Totodata, potrivit legii, in urmatoarea perioada se vor organiza si concursurile de ocupare a posturilor de manager pentru toate cele 19 spitale aflate in subordinea PMB.
Din păcate, problemele referitoare la plata orelor suplimentare se regăsesc în toate spitalele din țară. În scurt timp se va găsi o soluție legală pentru plata medicilor și a asistentelor care fac ore suplimentare. În ceea ce privește achizițiile de materiale medicale, problemele provin în principal din modul în care s-a acționat în trecut.
Spitalul Colentina a primit numeroase amenzi din partea autorităților de control al achizițiilor publice pentru nerespectarea prevederilor legale. Actuala conducere, din momentul în care s-a instalat, a început verificarea acestor achiziții.
Medicii Gobej și Bica m-au asigurat că activitatea secției de neurochirurgie a Spitalului Colentina nu va avea de suferit, operațiile urmând a se face după graficul stabilit de către ceilalți medici neurochirugi. Am speranța însă că vor reveni asupra deciziei de astăzi.
Invitati sa faca parte din proiectul aflat in curs de realizare al Spitalului Metropolitan, cei doi medici au declarat ca sunt deschisi acestor propuneri si ca spera ca in viitor, toate aceste disfunctionalitati, inclusiv legislative, sa se clarifice, in beneficiul pacientilor."
Reacţia Spitalului Colentina: îi acuză pe medici pentru lipsa de materiale consumabile
Reprezentantii Spitalului Colentina s-au declarat surprinsi de declaratiile medicilor si spun ca pentru lipsa de materiale consumabile ar fi de vina chiar acestia, arata Digi 24, scrie Ziare.com.
Dupa ce cei doi medici s-au plans de lipsa de personal, conducerea unitatii a transmis ca au fost organizate mai multe concursuri de angajare pentru posturi de medici si asistenti pe sectia de Neurochirurgie si ca de aici nu a plecat nimeni.
Despre restrictionarea programului de operatii, reprezentantii spitatului sustin ca a fost instituit de fostul manager si ca nimeni nu a cerut modificarea sa.
O alta plangere a celor doi medici care au demisionat a fost legata de lipsa de medicamente. Conducerea spitalului a transmis ca au fost probleme doar in ceea ce priveste doua produse, iar in ambele cazuri a fost fie vina producatorului, fie vina distribuitorului, adaugand ca problemele au fost acum rezolvate.
Cu privire la lipsa consumabilelor, managementul da vina chiar pe medici. "Referatele de necesitate intocmite de catre personalul din Sectia Neurochirurgie nu au respectat prevederile legale" si "nu au specificatiile tehnice necesare achizitiei", se arata in comunicatul respectiv, in care se precizeaza ca "personalul Serviciului Achizitii a facut demersuri chiar catre cei doi doctori pentru a obtine documentele necesare pentru lansarea procedurilor de achizitii. Nici la aceasta data aceste specificatii nu au fost transmise".