Reacția Maiei Sandu când a simțit cutremurul, într-un studio de televiziune - VIDEO
În această seară, un cutremur cu magnitudinea de 5,4 pe scara Richet, produs în România, a fost resimțit cu putere și pe teritoriul Republicii Moldova, mai ales în capitala Chișinău. Evenimentul a surprins-o pe președinta statului vecin ,Maia Sandu, în timpul unei transmisiuni live a emisiunii „Ediție Specială”, difuzată de postul de televiziune Moldova 1.
În timp ce discutau despre subiecte de actualitate, vibrațiile cutremurului au început să se facă simțite, iar moderatoarea emisiunii, alături de Maia Sandu, au avut o reacție vizibilă.
Pentru câteva momente, Maia Sandu nu si-a putut ascunde surprinderea. Apoi, dand dovada de o foarte buna stapânire de sine, a schitat un zambet si a continuat discutia cu gazda emisiunii.
Un cutremur cu magnitudinea de 5,4 s-a produs luni în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 126 de kilometri. Seismul a fost resimțit puternic în mai multe orașe din România, inclusiv în București, Brașov, Iași și Galați.
Directorul Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu, a explicat că undele cutremurului „s-au propagat către Nord-Est”, ceea ce a dus la resimțirea intensă a seismului în orașele aflate în această direcție.
„Cutremurul s-a produs în zona Vrancea, o zonă care generează cutremurele cele mai mari din România. Este caracterizată de contactul dintre plăcile europene și asiatice și a avut magnitudinea de 5,4, adâncimea de 126 km, intensitatea în epicentru a fost de 5 grade. La București, cutremurul a avut o intensitate mai mică, s-a situat între 3 și 4 grade în majoritatea sectoarelor din București. Ce se observă la acest cutremur este faptul că s-a simțit către Nord-Est, avem raportări foarte multe din Iași, Bârlad, Galați, Brăila, Tulcea și Rep. Moldova.
Intensitatea în zona de Nord - Est a fost între 4 și 5. Practic undele s-au propagat către Nord-Est. S-a produs la o adâncime de 126 km, dar preponderența efectulelor s-a dus către Nord-Est față de București. În 3 noiembrie 2022 a mai fost un cutremur de 5,3, dar în 28.10.2018 a fost un cutremur de 5,8. Magnitudinea reprezintă energia degajată în epicentru și ea e aceeași dacă o calculăm și cu o stație din America.