MENIU

Reacția lui Putin după anunțul câștigătorilor Premiului Nobel pentru Pace - Ce a putut să facă

Vladimir Putin

Un tribunal de la Moscova a dispus vineri, 7 octombrie, confiscarea birourilor în capitala rusă ale organizaţiei neguvernamentale ruse Memorial, relatează AFP.

Decizia a fost luată la câteva ore după ce ONG-ul a câştigat Premiul Nobel pentru Pace alături de un militant belarus şi un ONG ucrainean.

Principalele locaţii ale Memorial în Rusia ”au fost transformate în bunuri publice”, a declarat tribunalul Tverskoi agenţiei de presă Interfax, la încheierea unui proces împotriva ONG-ului.

Birourile Memorial din centrul Moscovei au găzduit în special serviciile administrative ale organizaţiei şi în acelaşi timp expoziţii deschise publicului.

Un reprezentant al tribunalului Tverskoi a afirmat că Memorial ”şi-a marcat implicarea în reabilitarea criminalilor nazişti, a discreditat autorităţile şi a creat o imagine falsă a URSS”, potrivit agenţiei de presă Ria Novosti.

Interzisă în Rusia din decembrie 2021, Memorial este o referinţă în lupta pentru libertăţi şi memoria represiunilor politice din ţară şi din fosta URSS, notează Ziare.com.

Mai multe articole despre:
reactie putin premiu nobel pace