MENIU

Reacția lui Liviu Dragnea după perchezițiile de la Casa de Comerț Unirea. Daea tace: prejudiciu uriaș din bani publici, anchetă uriașă a DNA

Liviu Dragnea/ Arhivă foto

Percheziții de amploare în toată țara la sediile Casei Române de Comerț Unirea, companie înființată de Liviu Dragnea și fostul ministru al Agriculturii Petre Daea. Procurorii vizează un prejudiciu de peste 40 de milioane de lei. Printre altele, există suspiciuni de abuz în serviciu care sunt cercetate de Direcția Națională Anticorupție. Într-un mesaj transmis redacției Realitatea PLUS, Liviu Dragnea susține, însă, că a înființat compania în interesul fermierilor și că neregulile ar fi apărut începând cu 2019, când el a fost condamnat. De asemenea, fostul ministru al Agriculturii a fost contactat de jurnaliști, însă, până la această oră nu a răspuns. 

Peste 60 de percheziții au avut loc în Capitală și în 11 județe, într-un dosar de abuz în serviciu legat de contracte încheiate cu Casa de Comerț Unirea. Compania a fost înființată de fostul ministru al Agriculturii Petre Daea, la inițiativa lui Liviu Dragnea, care susținea că scopul este acela de a-i ajuta pe micii fermieri să își valorifice produsele.

"Casa de Comert Agroalimentar Unirea, acum trei ani de zile - in 2019 - a pornit la drum cu gândul si cu scopul de a fi integratorul necesar pe piata. Sa putem lua de la producatori sa le ducem pe piata la consumatori",  declara fostul ministru al Agriculturii Petre Daea in octombrie 2022.

Ministrul Agriculturii, despre percheziţiile la Casa Unirea: „Am luat decizia să trimit Corpul de Control”

Dosarul a fost deschis în urma verificărilor făcute de Corpul de Control al Ministerului Agriculturii. Au fost descoperite o serie de nereguli: Casa Unirea ar fi înregistrat facturi neîncasate în valoare de aproximativ 53.000.000 lei. De asemenea, în magazine s-au descoperit la vânzare produse ce provin în cea mai mare parte de la mărci consacrate la nivel internațional, din producție UE, iar cele achiziționate de la fermieri sau producători români erau într-o proporție extrem de mică.

Ancheta procurorilor vizează mai multe persoane fizice ce ar fi suspectate de abuz în serviciu.

În aprilie 2019, Guvernul PSD a aprobat majorarea capitalului social al Casei de Comerț Agroalimentar Unirea la 93 de milioane de lei.