MENIU

Reacții virulente după concedierea lui James Comey. Administrația americană aruncă vina

Rod Rosenstein, însărcinat cu redactarea memoriului în care s-a enunțat demiterea de marți a directorului FBI, James Comey, a amenințat că va demisiona pe motiv că acesta consideră că administrația Trump dorește să-l scoată țap ispășitor, prezentându-l drept orchestratorul din spatele mișcării.

Publicația The Washington Post a citat o sursă anonimă apropiată Casei Albe, care a declarat că Rosenstein este de părere că „lui i se atribuie decizia de a-l demite pe Comey", când, de fapt, oficialii administrației i-au cerut doar să redacteze  memoriul prin care se anunța concedierea directorului FBI, decizie pe care președintele Donald Trump o luase în prealabil.

Rod Rosenstein, adjunctul procurorului general, a scris o notă de trei pagini, în care de detailează maniera „neortodoxă” a lui Comey de a gestiona investigația candidatei la președinția SUA, Hillary Clinton. Acesta a subliniat că James Comey a adus prejudicii majore credibilității și reputației instituției pe care a condus-o. Deși nu a cerut în mod direct demiterea fostului director al FBI, Rosenstein a declarat fără echivoc faptul că modul în care Comey a condus ancheta a fost „greșit”m iar Biroul va fi nevoit să încerce în mod stringent să-și recâștige credibilitatea sub conducerea actuală, citează Huffington Post. 

Scrisoarea de concediere semnată de președinte face referire directă la memoriul lui Rosenstein și, în cele din urmă, Donald Trump a declarat că James Comey „nu a fost capabil să conducă Biroul în mod eficient”.

De asemenea, vicepreședintele Mike Pence a afirmat pentru postul CNN că decizia a fost luată pe baza notei scrise a lui Rod Rosenstein.