Reabilitarea termină crește riscul de boli. Cine este INAMICUL NEVĂZUT din pereții clădirilor
Reabilitarea termică a școlilor și grădinițelor poate provoca afecțiuni grave copiilor, potrivit unui studiu al Universității Babeș Bolyai (UBB) din Cluj- Napoca. Motivul ar fi creșterea concentrației de radon, un gaz periculos, repsonsabil pentru apariția cancerului, relatează Realitatea PLUS.
Cercetătorii UBB avertizează că, după reabilitarea termică a clădirilor unde își desfășoară activitatea majoritatea instituțiilor publice, școli și grădinițe, care au deja un nivel crescut de radon, concentrația acestuia va crește și mai mult.
Aceștia atrag, de asemenea, atenția asupra faptului că, prin creșterea concentrației de radon în urma reabilitării termice, se poate depăși cu mult limita maximă admisă, “punând în pericol sănătatea copiilor și a angajaților care își petrec zilnic în aceste clădiri între 8-10 ore".
Specialiştii mai arată că în 20% dintre cele 400 de şcoli deja investigate în această privință, concentraţia de radon depăşeşte limita admisă.
"Radonul este un gaz cancerigen, căruia i se atribuie între aproximativ 15% din cele 14.000 de cazuri anuale de cancer pulmonar identificate în Europa. La nivel mondial, este considerat a fi a doua cauză principală a cancerului pulmonar după fumat. Expunerea prelungită la niveluri care depăşesc 100 Bq/m3 este tratată ca o problemă serioasă de mediu şi de sănătate publică”, spun cercetătorii clujeni.
Aplicarea unor lucrări pentru protecţia faţă de radon sunt obligatorii, arată aceștia.