MENIU

Răzvan Cuc (fost ministru al Transporturilor): Sancțiunea de 50 de milioane de euro trebuie contestată, n-are legătură cu rezilierea

razvan cuc

Răzvan Cuc, fost ministru al Transportuilor în guvernul PSD, susține că România nu este încă obligată să plătească daune de 50 de milioane de euro, după ce constructorul italian al autostrăzii Lugoj - Deva a câștigat procesul la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris. Cuc, în mandatul căruia a fost reziliat contractul, a declarat la Realitatea Plus că există și alte căi de atac, pentru că sancțiunea n-are legătură cu ruperea contractului, ci ar fi o strategie comună a marilor firme de a obține bani din diverse reclamații, fără a-și îndeplini însă obligațiile contractuale. 

,,Dacă vă veți uita în motivare veți vedea că cea mai mare parte din această sumă este cerută pentru perioada 2012-2016.  În 2017, acest constructor care nu-și făcuse treaba cerea o decontare de peste 100%, ceea ce era imposibil chiar din punct de vedere legal și ne-a înșirat un lung pomenlic de probleme pe care spuneau ei că le-au întâmpinat, dar care nu țineau de CNAIR. (...) S-a făcut o reziliere parțială, a fost o comisie a CNAIR care s-a deplasat la fața locului, ori ei nu lucrau pentru că spuneau să le dăm banii din urmă," a explicat Cuc contextul rezilierii din 2017. 

Mai mult, fostul ministru susține că ar fi vorba de o practică des folosită de firmel străine de construcții. ,,Ăsta este tiparul dupa care functionează foarte multe firme care vin să lucreze în România. Nici nu câștigă bine licitația că și subcontractează lucrările, iar apoi deschid claim-uri (reclamații) ca să atragă cât mai mulți bani."

Referitor la pericolul unei găuri de 50 de milioane de euro din buget, Cuc susține că România mai are căi de atac și CNAIR trebuie să conteste sancțiunea. ,,În contract există 2 actori, antreprenorul și compania, amândoi au aceleași drepturi la Curtea de Arbitraj. România a câștigat la primul termen, a pierdut la al doilea și acum trebuie să facă o contestație. (...) Noi nu vorbim de lucrări efectuate și neplătite, ci de revendicări pe hârtie, sunt lucrări pe care nu le-au făcut."

Mai multe articole despre:
cuc autostrada milioane euro dragnea