MENIU

Răzvan Cherecheș, despre ritmul vaccinării: „Este ca la o gogoșerie, interesul pentru gogoși scade” - Când va fi atinsă ținta de imunizare COVID

Răzvan Cherecheș, despre ritmul vaccinării. Când va fi atinsă ținta de imunizare COVID-19 în România

Expertul în Sănătate Publică Răzvan Cherecheș spune că interesul de vaccinare împotriva COVID-19 în România este în scădere și din cauza strategiei și comunicării autorităților, chiar dacă nu vom duce lipsă de vaccin. Termenul dat pentru a imuniza 70 la sută din populație este primăvara anului 2022, nu toamna acestui an. În plus, este posibil să apară tulpini rezistente la serurile existente, iar vaccinarea împotriva COVID-19 va deveni periodică în anii următori. 

„În momentul de față este ca la o gogoșerie. Când vânzătorul spune că produce 1.000 de gogoși pe zi, dar interesul pentru gogoși scade de la o zi la alta. Deci problema nu e capacitatea de producție. Interesul populației pentru vaccinare, aici e problema, și înscrierea pe listele de vaccinare.

În acest moment, se schimbă raportul. Capacitatea de vaccinare nu mai este scăzută, dar scade interesul populației, încrederea în vaccin și înscrierea pe liste”, a explicat profesorul Răzvan Cherecheș, vineri seară, la un post TV.

El a criticat modul în care au abordat autoritățile vaccinarea, amintind de lipsa unei testări crescute pentru reducerea creșterii cazurilor de infectare. În același timp a subliniat că este nevoie „să se comunice continuu, continuu, continuu, în fiecare zi”, pe tema evoluției epidemiei în România, de creșterea numărului de teste, identificarea rapidă a celor infectați și izolarea lor. 

„Vaccinul a fost prezentat ca soluția magică, dar da, ar fi putut fi dacă ar fi fost testarea ca în Israel. Cum ritmul nu este la acel nivel (în România - n.red.), abia pentru valul patru în toamnă. Am dubii profunde ca vom ajunge sa atingem 70% până în toamnă. Cel mai probabil, vom avea 70% în primăvara anului viitor", a mai spus Răzvan Cherecheș.

Citește și Răzvan Cherecheș anunță CÂND lovește al patrulea val de coronavirus și cât de AGRESIV va fi în România

În același timp, expertul în Sănătate Publică este optimist în legătură cu vaccinarea din 2022: „Anul viitor mă îndoiesc că va mai fi nevoie de un exercițiu de vaccinare atât de susținut”.

Răzvan Cherecheș este de părere că în viitor va fi nevoie de o vaccinare periodică. De altfel și companiile producătoare de vaccinuri împotriva COVID-19 au anunțat că lucrează deja la o a treia doză de vaccin împotriva variantelor noi, ca cea sud-africană sau braziliană. Deja au fost identificate și alte variante, una în India, dar și în Franța sau în Statele Unite.

„Virusul nu va disparea, deja e endemic. El se va alătura celorlalte coronavirusuri care dau răcelile pe perioada sezonului rece. Cei vulnerabili, vârstnici, cu comorbidități asociate trebuie să se vaccineze periodic. (...) Virusul suferă mutații continuu și nu avem de unde sa știm în ce direcție o vor lua. (...) În acest moment, vaccinurile pe care le avem sunt eficiente pentru tulpinile existente, dar în viitor este posibil sa apară o nouă tulpină pentru care trebuie să apară un nou vaccin. Trebuie să monitorizăm situația continuu”, a mai spus expertul în Sănătate Publică.