MENIU

Răzvan Cherecheș avertizează că 40% dintre cei care trec prin COVID-19 NU fac anticorpi - Cei afectați sunt în special TINERII

Răzvan Cherecheș explică de ce aproape 40% dintre cei care fac COVID-19 NU fac anticorpi - Cei afectați sunt tinerii

Expertul în Sănătate publică Răzvan Cherecheș susține că aproape 40% dintre cei care s-au îmbolnăvit de COVID-19 nu pot lupta împotriva unei reinfectări, pentru că nu au produs anticorpi. Anunțul specialistului vine în urma concluziilor mai multor studii care arată, din păcate, că afectați sunt în special tinerii în acest caz.

Specialistul în sănătate publică spune că este vorba de peste o treime dintre persoanele care au avut COVID-19. Astfel că acestea nu dezvoltă anticorpi și rămân vulnerabile în timpul pandemiei.

„Este o probabilitate mare ca aproximativ 36% din cei care au trecut prin infecția COVID, în mod natural, să nu dezvolte anticorpi”.

Chiar dacă ați trecut prin infecție deja, acest lucru nu garantează protecția”, a avertizat Răzvan Cherecheș.

Pericolul este re-infectarea cu SARS-CoV-2, iar cei mai vulnerabili par a fi tinerii. 

„Se pare că cei care nu dezvoltă anticorpi tind să fie mai tineri. Exact populația activă social”, avertizează Răzvan Cherecheș.

Ca urmare, vaccinarea reprezintă o soluție mai bună decât imunizarea dobândită natural, concluzionează Răzvan Cherecheș.

Concluzia specialistului vine după studiul publicat de Centrul american pentru prevenirea și controlul bolilor (CDC), în numărul revistei din luna septembrie.

Potrivit cercetătorilor, „nu toate persoanele care se recuperează după infecția cu SARS-CoV-2 dezvoltă anticorpi specifici SARS-CoV-2. Absența seroconversiei (producerea de anticorpi - n.red.) este asociată cu vârste mai mici chiar și după teste pozitive RT-PCR. (...) Astfel că pacienții cu densitate virală SARS-CoV-2 scăzută în căile respiratorii au mai puține șanse să dezvolte anticorpi”.

Concluzia acestora este că boala clinică nu garantează seroconversia. Studii recente au arătat că persoanele seropozitive au un răspuns crescut al anticorpilor după prima doză de vaccin cu ARN mesager, dar nu a doua, astfel că o doză unică ar fi suficientă pentru o cantitate mai mare de anticorpi.

În același timp, cercetătorii atrag atenția că cei care au fost testați pozitiv COVID-19 și au prezentat și simptome nu trebuie să fie siguri că sunt protejate. Și asta pentru că rezultatele studiului arată că este posibil să nu aibă anticorpi, astfel că ar fi vulnerabili în cazul unei reinfectări, deci soluția rămâne vaccinarea anti-COVID-19.

Studiul poate fi consultat AICI, după cum precizează și Răzvan Chrecheș în mesajul postat pe Facebook.