MENIU

Răzvan Cherecheș: Al 4-lea val începe mai devreme în România, varianta Delta - majoritară din august - UNDE vor fi cazurile grave

Răzvan Cherecheș: Al 4-lea val începe mai devreme în România, varianta Delta - majoritară din august

Expertul în Sănătate Publică Răzvan Cherecheș anunță că valul 4 de COVID-19 poate cuprinde România mai devreme de toamnă, mai ales că varianta Delta va deveni majoritară, predominantă peste doar o lună. Previziunea a fost făcută marți seară, în emisiunea „100%”, de la Realitatea PLUS.

Al 4-lea val va începe mai devreme în România, varianta Delta - majoritară din luna august

Răzvan Cherecheș a avertizat că „sunt șanse” ca următorul val „să ajungă mai repede pentru că  avem varianta Delta în România”. „Pandemia e departe de a fi învinsă”, pentru că „toate virozele respiratorii sunt active în perioada de toamnă-iarnă. Și înainte de pandemie răcelile apăreau în toamnă și iarnă. Respirăm mai mult în spații închise care nu sunt bine ventilate. (...) Peste vară se creeaza o ventilație și ne protejeaza, imprastie curentul de aerosoli”.

„O persoană infectată cu varianta Delta infecteaza 6 persoane, nivelul de infecțiozitate e semnificativ mai mare. O persoană infectată cu varianta Alfa, din Marea Britanie, poate infecta, în medie , alte patru persoane. Și ne așteptăm ca undeva în luna august să devină majoritară și în România”, a anunțat Răzvan Cherecheș, invitat, marți seară, în emisiunea „100%, la Realtiatea PLUS. 

Simptomele tind sa fie mult mai severe in cazul infectarii cu varianta Delta, a mai explicat Cherecheș. Începe cu dureri de gât, dureri de cap, dureri musculare. Rămân mirosul și gustul, pot dispărea, dar nu dispar de la început”, ca la infectarea cu varianta originală, cea britanică (Alfa).

Specialistul în Sănătate Publică a mai spus că, după părerea sa, valul nu va începe cu adevărat decât din septembrie, „accentuat de reîntoarcerea copiilor la școală. Și pe măsură ce vremea va deveni mai rece și vom intra în case, atunci vom vedea o creștere semnificativă a numărului de cazuri”.

Cherecheș: Nu mă aștept ca valul 4 să fie mai mare decât valul 3 - Unde va crește numărul cazurilor grave

Totuși sunt și vești mai bune. Despre intensitatea și amplitudinea valului 4, Cherecheș a indicat că acestea nu vor fi mai mari decât în cazul celui de-al treilea val: „Avem un procent de populație vaccinată și știm că vaccinurile din UE acționează pe varianta Delta și protejează. Eu nu mă aștept sa fie mai mare ca valul trei, dar în județele unde rata de vaccianre e mica, mă aștept sa creasca rata de incidență, să crească numărul persoanelor de pe Terapie Intensivă, mai ales din rândul persoanelor nevaccinate și să trebuiască să fie instaurate din nou restricții de la toamnă”.

„Motivul pentru care în vara aceasta nu avem atâtea persoane în Terapie Intensivă ca in vara trecuta, și în vara trecută am văzut o scădere, dar am avut o activitate (pe secțiile de ATI - n.red.), este pentru că avem un procent de persoane vaccinate”, a mai declarat Răzvan Cherecheș, marți seară, la Realitatea PLUS.