MENIU

Războiul din Ucraina, ziua 913. 30 de luni de când Putin a declanşat „operaţiunea militară specială”. Succes notabil în regiunea Luhansk - LIVE TEXT

Vladimir Putin. Foto: Profimedia

Războiul din Ucraina a intrat în ziua 913. Au trecut 30 de luni de când Vladimir Putin a declanşat așa zisa „operaţiune militară specială”. După peste 900 de zile de conflict, Rusia nu a reușit să își atingă obiectivele pe front: continuă bombardamentele asupra Ucrainei, care nu intenționează să se predea.

UPDATE 23:45 - Belarusul și Iranul au transmis felicitări Ucrainei cu ocazia Zilei Independenței

Atât Belarusul cât și Iranul au felicitat sâmbătă Ucraina cu ocazia împlinirii a 33 de ani de independenţă faţă de fosta Uniune Sovietică, în pofida legăturilor strânse ale celor două țări cu Rusia, scrie Sky News, potrivit HotNews.ro.

Potrivit agenției oficiale de presă Belta, președintele belarus Aleksandr Lukașenko a afirmat că cetățenii țării sale au avut „întotdeauna un respect special și o considerație afectuoasă” pentru poporul ucrainean.

„Suntem uniți nu numai de soarta comună și de legăturile de familie, ci și de dorința de a fi prieteni și de a ne înțelege cu vecinii”, a spus el, conform Belta.

Belarus a servit drept bază de sprijin pentru trupele rusești în invazia declanșată pe scară largă în Ucraina în februarie 2022, dar armata belarusă nu a participat până acum la luptele de pe teritoriul ucrainean. Aleksandr Lukașenko este totodată unul dintre aliaţii cheie ai lui Vladimir Putin.

Tot sâmbătă, Ministerul iranian de Externe a publicat un mesaj pe rețelele de socializare în care „felicită guvernul și poporul ucrainean cu ocazia Zilei Independenței”.

Teheranul este acuzat că a furnizat Moscovei sute de drone mortale, precum și alte arme, pentru a fi utilizate în războiul de agresiune împotriva Ucrainei.

Ucraina sărbătoreşte la 24 august independenţa de URSS din 1991, o dată ce marchează însă şi doi ani și jumătate de război, soldat cu zeci de mii de victime civile şi distrugeri imense în această ţară.

UPDATE 23:00 - Zelenski îl cataloghează pe Putin drept „bătrân bolnav”

Volodimir Zelenski a folosit un mesaj de Ziua Independenței pentru a-l cataloga pe Vladimir Putin drept un „bătrân bolnav din Piața Roșie”, potrivit SkyNews citat de HotNews.ro.

Într-un discurs video adresat poporului ucrainean, Zelenski a folosit un limbaj batjocoritor pentru a-l descrie pe președintele rus în vârstă de 71 de ani și retorica sa nucleară.

„Un bătrân bolnav din Piața Roșie care amenință în mod constant pe toată lumea cu butonul roșu nu ne va dicta niciuna dintre liniile sale roșii”, a declarat liderul ucrainean în videoclipul postat pe Telegram.

În discursul său, Zelenski a remarcat ironic că războiul început de Rusia s-a extins pe propriul său teritoriu.

„Cei care caută să semene răul pe pământul nostru îi vor culege roadele pe propriul lor pământ. Cei care au căutat să transforme pământurile noastre într-o zonă tampon ar trebui să se îngrijoreze acum ca propria lor țară să nu devină o federație tampon”, a mai spus el.

UPDATE 21:00 - Zelenski l-a informat pe cancelarul german Scholz despre situaţia de pe front

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că l-a informat sâmbătă pe cancelarul german Olaf Scholz cu privire la situaţia de pe câmpul de luptă după incursiunea Ucrainei în regiunea rusă Kursk şi că au discutat despre nevoia de apărare aeriană şi vehicule blindate, relatează News.ro.

Liderul ucrainean a transmis condoleanţele după tragedia din Solingen, unde trei oameni au fost ucişi.

Cele două părţi au coordonat cooperarea şi contactele viitoare în cadrul Grupului Ramstein.
Liderii au discutat despre finanţarea în continuare a asistenţei pentru apărare acordată Ucrainei şi despre utilizarea activelor îngheţate ale Federaţiei Ruse pentru nevoile Ucrainei.

În plus, cei doi au vorbit despre măsurile viitoare de punere în aplicare a acordurilor la care s-a ajuns în cadrul primului summit pentru pace din Elveţia.

UPDATE 18:00 - Kievul susține că a lovit un depozit de muniții din regiunea rusă Voronej

Ucraina a afirmat sâmbătă că a efectuat un atac asupra unui depozit de muniții din regiunea Voronej din vestul Rusiei, potrivit AFP.

„La 24 august, oamenii Ministerului ucrainean de Informații al Apărării (DIU) au atacat cu succes un depozit de muniții de lângă Ostrogosk, în regiunea Voronej din Rusia”, a declarat unitatea de informații ucraineană.

UPDATE 16:20 - Un nou schimb de prizonieri de război între Rusia şi Ucraina, mediat de Emiratele Arabe Unite

Rusia şi Ucraina au anunţat sâmbătă că au făcut schimb de 230 de prizonieri de război de ambele părţi, inclusiv recruţi ruşi capturaţi în timpul ofensivei ucrainene în regiunea de frontieră Kursk, transmite France Presse, preluat de Agerpres.

"La finalul procesului de negociere, 115 militari ruşi capturaţi în regiunea Kursk au fost trimişi înapoi de pe teritoriul controlat de regimul de la Kiev. În schimb, 115 prizonieri de război din forţele armate ucrainene au fost predaţi", a comunicat Ministerul rus al Apărării.

Militarii ruşi eliberaţi se află în prezent pe teritoriul Belarusului, un aliat apropiat al Moscovei, a adăugat acesta.

"Alţi 115 dintre apărătorii noştri s-au întors astăzi acasă. Aceştia sunt militari din garda naţională, forţele armate, marina şi serviciul naţional de pază a frontierelor", a confirmat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Ca multe dintre cele precedente, acest schimb a fost mediat de Emiratele Arabe Unite, care au salutat faptul că sunt "un mediator de încredere care sprijină diplomaţia în vederea soluţionării crizei dintre cele două ţări".

UPDATE 13:10 - Războiul \"\"s-a întors\"\" în Rusia, afirmă Zelenski, cu ocazia Zilei Independenţei Ucrainei

Războiul "s-a întors" în Rusia, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un discurs difuzat sâmbătă cu ocazia marcării Zilei Independenţei Ucrainei, adăugând că Moscova, care a lansat o invazie în ţara sa în 2022, "va afla ce înseamnă represaliile", relatează AFP.

Rusia a vrut să "ne distrugă", însă războiul "s-a întors la ea", a spus el, într-o înregistrare video care, potrivit lui Zelenski, a fost înregistrată în zona de frontieră de unde Kievul a lansat incursiunea surpriză pe teritoriul rus.

Preşedintele ucrainean a afirmat că a realizat această înregistrare într-o zonă forestieră din regiunea Sumî, unde el a mers în vizită la începutul acestei săptămâni, afirmând că aceasta se află la "câţiva kilometri" de locul din care forţele ucrainene au lansat ofensiva fulger asupra regiunii ruse Kursk.

Kievul "surprinde încă o dată", a spus Zelenki, promiţând că Rusia "va afla ce înseamnă represaliile".

Lansând invazia sa în primăvara anului 2022, "Rusia a căutat doar un singur lucru: să ne distrugă. În schimb, noi sărbătorim astăzi 33 de ani de la Independenţa Ucrainei" faţă de Uniunea Sovietică, a continuat el.

Preşedintele ucrainean a adăugat: "Cine vrea să semene răul pe teritoriul nostru va culege roadele pe propriul său teritoriu. Nu este vorba despre o prezicere, nici laudă, nici răzbunare oarbă. Este doar dreptate".

El l-a numit pe preşedintele rus Vladimir Putin un "bătrân bolnav din Piaţa Roşie care ameninţă constant pe toată lumea cu butonul roşu".

UPDATE 11:30 - Ziua Independenţei Ucrainei/Iohannis i-a scris lui Zelenski: Poziţia României - neschimbată; vom fi alături de Ucraina

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis o scrisoare omologului ucrainean, Volodimir Zelenski, cu prilejul aniversării Zilei Independenţei Ucrainei, adresând felicitări poporului ucrainean şi gânduri de pace şi prosperitate.

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat aprecierea pentru curajul şi rezilienţa forţelor armate şi civililor ucraineni în lupta pentru apărarea independenţei, a suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale Ucrainei, precizează sâmbătă Administraţia Prezidenţială.

"Reafirm pe această cale angajamentul ferm al României de a continua sprijinul constant, predictibil şi multidimensional până la victoria finală a Ucrainei, precum şi mai departe în procesul de reconstrucţie şi integrare europeană. Poziţia României rămâne neschimbată: vom fi alături de Ucraina în tragerea la răspundere a tuturor celor vinovaţi de crimele comise pe teritoriul Ucrainei şi împotriva Ucrainei şi vom contribui la procesul de realizare a unei păci juste, durabile şi incluzive pe baza Formulei de Pace propuse de Ucraina", a transmis preşedintele României în scrisoarea adresată lui Zelenski.

De asemenea, Iohannis a subliniat că semnarea Acordului de cooperare în domeniul securităţii între cele două ţări, în marja Summitului NATO de la Washington, demonstrează că sprijinul României nu este circumstanţial, ci este unul pe termen lung, predictibil şi transparent.

Totodată, preşedintele Klaus Iohannis a asigurat că România va continua să participe la operaţionalizarea în perioada următoare a rezultatelor valoroase obţinute la Summitul NATO de la Washington, susţinute de ţara noastră, care s-a implicat activ în consolidarea relaţiei politice şi practice dintre NATO şi Ucraina, arată sursa citată.

UPDATE 09:50 - SUA anunţă un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina şi sancţiuni împotriva Rusiei

Statele Unite au anunţat vineri un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care include mai ales echipamente de apărare antiaeriană, şi au dezvăluit un nou set de sancţiuni care vizează sectorul rus de apărare, relatează AFP.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulţumit, în timpul unei convorbiri telefonice, omologului său american Joe Biden pentru aceste noi livrări de arme, şi a afirmat pe reţeaua X că ţara sa are nevoie "urgentă" de ele, mai ales de echipament de apărare antiaeriană, pentru a "proteja în mod fiabil oraşele noastre, comunităţile şi infrastructura noastră esenţială".

Aceste noi livrări de echipamente militare, livrate direct din stocurile armatei americane, conţin mai ales echipamente şi rachete pentru doborârea dronelor de atac pentru a "proteja infrastructura esenţială a Ucrainei", a spus Biden într-un comunicat.

Acestea includ, de asemenea, muniţie pentru lansatoarele de rachete Himars, rachete antitanc, obuze de artilerie, ambulanţe şi echipamente medicale, a anunţat Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat. Valoarea totală a pachetului de ajutor este estimată de Pentagon la 125 de milioane de dolari.

UPDATE 07:40 - Armata ucraineană a realizat un progres remarcabil în regiunea Lugansk, avansând cu aproximativ doi kilometri pe teritoriul aflat sub controlul forțelor ruse, în urma unui contraatac ce a generat pierderi considerabile în rândul trupelor inamice. 

Contraatacul neașteptat al Brigăzii 3 de asalt a culminat cu distrugerea a numeroase echipamente militare rusești și cu neutralizarea a peste 300 de soldați ruși. Operațiunea s-a desfășurat în apropierea localității Novovodiane, la granița dintre regiunile Harkov și Lugansk, conform declarațiilor purtătorului de cuvânt militar Olekandr Borodin pentru postul de știri public Suspilne.

Colonelul Andri Bilețki, comandantul Brigăzii 3 de asalt, a subliniat că scopul principal al operațiunii a fost de a destabiliza capacitatea ofensivă a armatei a 20-a ruse. „Această misiune a fost îndeplinită cu succes”, a afirmat Bilețki. De asemenea, contraatacul a zădărnicit planurile Rusiei de a lansa un atac în zona Makivka, situată la doar patru kilometri sud de locul confruntării.

Mai multe articole despre:
razboi ucraina vladimir putin