Războiul din Ucraina naște TENSIUNI uriașe în UE - Polonia, ACUZAȚII fără precedent pentru Germania și Franța, „seduse” de PUTIN
Sunt tensiuni uriașe în Uniunea Europeană în urma războiului din Ucraina. Polonia denunță oligarhia Germaniei și Franței în comunitatea europeană și le acuză că mimează democrația, solicitând revenirea la principiul majorității în luarea deciziilor. Premierul polonez - Mateusz Morawiecki susține că războiul din Ucraina a dezvăluit „adevărul despre Europa”.
Polonia acuză Premierul polonez Mateusz Morawiecki denunță vehement „oligarhia de facto” impusă Uniunii Europene de Franţa şi Germania și cere „revenirea la principiile”. ' UE într-un editorial consacrat războiului din Ucraina şi publicat marţi în Le Monde.
Prim-ministrul Poloniei a declarat marți că Franța și Germania conduc Uniunea Europeană ca o „oligarhie de facto”, ignorând voci, precum cea a Poloniei, care au avertizat de mult timp despre expansionismul rus.
„Mulți lideri europeni s-au lăsat seduși de Vladimir Putin. Acum sunt în stare de șoc. Revenirea imperialismului rus nu ar trebui să ne surprindă”, a scris Mateusz Morawiecki în articolul pentru cotidianul francez Le Monde.
Conflictul în Ucraina a 'arătat adevărul despre Europa', care a 'refuzat să asculte vocea adevărului' venită din Polonia asupra ambiţiilor 'imperialiste' ale lui Vladimir Putin, o 'ilustrare a unei probleme mult mai extinse cu care se confruntă astăzi UE', a apreciat Morawiecki, citat de AFP.
De când Rusia a invadat Ucraina în februarie, Polonia a fost în fruntea celor care condamnă Moscova, solicitând cele mai dure sancțiuni ale UE împotriva Rusiei și livrări masive de arme către Kiev.
„Europa se află în situația actuală nu pentru că este insuficient integrată, ci pentru că a refuzat să audă adevărul. Vocea care a putut fi auzită din Polonia de câțiva ani”, a atras atenția premierul polonez, potrivit AFP, relatează Agerpres.
„În cadrul UE, egalitatea între state individuale este de natură declarativă. Practica politică arată că vocile Germaniei şi Franţei au o importanţă preponderentă. Avem deci de a face cu o democraţie formală şi o oligarhie de facto în care puterea este deţinută de cei mai puternici”, mai acuză Morawiecki.
„Uniunii Europene îi vine tot mai greu să respecte libertatea şi egalitatea tuturor statelor membre. Din ce în ce mai mult auzim spunându-se că nu unanimitatea, ci majoritatea este cea care trebuie să decidă viitorul întregii comunităţi. Ori abandonarea principiului unanimităţii în mai multe domenii de competenţă ale UE ne apropie de modelul în care cei mai puternici şi mai mari îi domină pe cei mai slabi şi mai mici”, a mai argumentat Morawiecki.
Premierul polonez acuză că Uniunea Europeană „nu a fost la înălţime în faţa războiului” în Ucraina și a invitat la o „revenire la principiile care organizează comunitatea europeană”.
„Europa are nevoie de speranţă mai mult ca oricând până acum. Şi nu poate găsi această speranţă decât într-o întoarcere la principii şi nu într-o întărire a suprastructurii instituţionale”, a spus el.
Polonia, la fel ca ţările baltice, se numără printre susţinătorii puternici ai Ucrainei în cadrul UE, dar şi printre cei mai mari critici ai Rusiei, spre deosebire de Germania şi Franţa, ale căror poziţii au ffost de mai multe ori criticate de Kiev.
În plus, Morawiecki a criticat anterior statele UE care au fost de acord să importe cantități mari de gaz rusesc și acum se luptă să-și acumuleze rezerve de energie pentru iarna care vine, se mai arată în relatarea AFP.