MENIU

Viktor Orban, tot mai izolat. Polonia, fostul aliat, i-a întors spatele - analiză Bloomberg

De la invazia Rusiei în Ucraina, relația de prietenie dintre Ungaria și Polonia a suferit o fractură, iar Viktor Orban riscă să devină un politician izolat în regiune, notează Bloomberg. Răcirea accentuată a relațiilor a fost provocată de poziționarea aparent favorabile a lui Orban față de Rusia, adversarul istoric tradițional al Poloniei.

Potrivit Bloomberg, care citează oficiali polonezi, tensiunii dintre Polonia și Ungaria au apărut ca urmare a refuzului lui Viktor Orban de a condamna clar acțiunile lui Putin în Ucraina și s-au accentuat odată cu încercările Budapestei de a sabota planul de sancțiuni la nivel UE.

În scurt timp, Varșovia a redus la minimum interacțiunea cu Budapesta, deși până de curând cele 2 guverne se susțineau reciproc în politica sfidătoare la adresa solicitărilor UE de respectare a statului de drept. 

Un semn vizibil al răcirii a fost acela că Polonia nu l-a mai felicitat pe Orban pentru obținerea unui nou mandat de premier. Recent, șeful diplomației de la Budapesta a participat la o conferință a donatorilor pentru Ucraina, organizată la Varșovia, unde a fost pur și simplu ignorat de oficialii polonezi.

Bloomberg invocă și faptul că unii specialiști consideră că liderii europeni au o viziune din ce în ce mai pesimistă privind poziției lui Orban, iar unii diplomați iau în calcul inclusiv o proiectare a viitorului Uniunii fără Ungaria, în cazul în care situația escaladează.

Poziția lui Orban i-a determinat pe unii lideri europeni să ezite să împărtășească Ungariei anumite informații în cadrul Consiliului European, din cauza legăturilor cu Moscova. Bloomberg