MENIU

RĂZBOI Ucraina-Rusia. ZIUA 18. Se pregătesc asaltul Odesa și atacul Kiev. Centrala de la Cernobîl, realimentată cu energie - LIVE TEXT

RĂZBOI Ucraina-Rusia. Ziua 18

Rusia își continuă atacurile în forță pe toate fronturile în Ucraina. Este a 18-a zi de război. Un jurnalist american, corespondent New York Times, a fost UCIS la Irpin, lângă capitală - Kiev. Este primul jurnalist străin căzut victimă în războiul din Ucraina. Orașele din vestul Ucrainei sunt deja lovite pentru a doua zi în timp ce atacul asupra capitalei este din ce în ce mai puternic. Al doilea primar a fost răpit de soldații ruși în timp ce se impun noi administrații. A venit rândul Dniprorudne, localitate din regiunea Zaporojie, duminică, după Melitopol, sâmbătă. Locuitorii din mai multe orașe au ieșit în stradă împotriva ocupanților ruși. Un număr de 67 de civili au fost înmormântaţi într-o groapă comună în oraşul Bucha, în apropiere de Kiev, după luptele grele din zonă între forţele ucrainene şi invadatorii ruşi. O veste mai bună a fost dată chiar de președintele Zelenski: au fost evacuați 125.000 de civili, însă Mariupol este în continuare într-o situație extrem de dificilă, aflat într-o blocadă de peste zece zile. Evacuarea din Mariupol a eșuat, au anunțat autoritățile ucrainene înainte de miezul nopții.

UPDATE 00.30 - Se pregătește asaltul orașului Odesa, anunță The Kyiv Independent. Și Ministerul britanic de apărare confirmă. Desantul naval, terestru și aerian, în câteva ore. 

UPDATE 23.30 - O dronă militară, posibil cu însemne rusești, s-a prăbușit în România, într-o localitate din Bistrița-Năsăud, duminică seară.

UPDATE 23.00 - Evacuarea din Mariupol, blocat de ruși, a eșuat din cauza bombardamentelor care nu au încetat.

UPDATE 22.00 - Noi speculații pe tema unor posibile afecțiuni de care suferă Vladimir Putin. Tabloidul britanic The Daily Mail citează surse din serviciile secrete occidentale potrivit cărora președintele rus ar suferi de o afecțiune generată de demență sau Parkinson, în urma unui tratament cu steroizi pentru o afecțiune oncologică. Tabloidul britanic susține că sursele sale provin din serviciile secrete ale alianței ”Five Eyes” – Australia, Canada, Noua Zeelandă, Marea Britanie și SUA.

UPDATE 21.00 - Rusia anunță că noua rundă de negocieri are loc luni, 14 martie. Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, noi negocieri Rusia – Ucraina prin videoconferință au fost stabilite pentru ziua de mâine, potrivit TASS.

UPDATE 20.30 -  La protestele di nRusia împotriva războiului di nUcraina au fost reținuți duminică 745 de participanți. Dintre aceștia, 300 au fost arestați la Moscova. În total, peste 14.100 de protestatari au fost arestați în Rusia, din 24 februarie, conform OVD-Info.

UPDATE 19.00 - Manifestație impresionantă la Berlin pentru încetarea războiului din Ucraina și pentru sprijinul poporului ucrainean. Aproape 30.000 de germani strigă „Nu războiului!”, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE 18.45 - Primarul Kievului spune că este îngrijorat de un potențial atac chimic sau biologic al Rusiei asupra Ucrainei. Vitali Klitschko a declarat într-un interviu pentru CNN: „Da, desigur, suntem îngrijorați. Da, desigur, pot folosi – chiar acum. De la început, Putin a spus că este doar un război împotriva forțelor militare”.

UPDATE 18.30 - Bilanț cutremurător pentru orașul-port Mariupol, supus blocadei de rușii ocupanți - peste 2.100 de morți și dezastrul lăsat de peste 100 de bombe lansate de armata rusă.

UPDATE 18.00 - Zelenski a fost la un spital în vizită la militarii ucraineni care au fost răniți în războiul pornit de Rusia. I-a felicitat și decorat pe soldați, alături de medicii și asistentele din spital.

UPDATE 17.00 Orașul-port Mariupol este într-o situație disperată: își epuizează ultimele rezerve de hrană și apă, potrivit autorității locale. Consiliul local a transmis că „oamenii se află într-o situație dificilă de 12 zile. Nu există curent, apă sau încălzire în oraș. Aproape că nu există comunicare mobilă. Ultimele rezerve de hrană și apă se epuizează”, potrivit Unian.net.

UPDATE 16.50 O școală din Mikolaiv a fost pusă la pământ de ruși, duminică după-amiază, potrivit imaginilor difuzate de Nexta.

UPDATE 15.21 Într-o înregistrare video publicată de agenţia ucraineană de presă UNIAN se vede cum sacii negri de plastic cu cadavrele sunt transferaţi dintr-un camion într-o groapă. Un doctor citat de media ucrainene a spus că nu toate cadavrele au fost identificate.

Conform autorităţilor ucrainene, mai multe clădiri rezidenţiale au fost distruse de bombardamente în acest oraş situat la nord-vest de Kiev.

Anterior, un video cu o groapă comună din oraşul asediat Mariupol a ajuns în media din întreaga lume, arătând impactul invaziei începute la 24 februarie.

ONU a transmis recent că peste 570 de civili au fost ucişi, însă guvernul ucrainean estimează că bilanţul morţilor este mult mai mare.

În acelaşi timp, şeful adjunct al administraţiei capitalei, Valentin Mondrivski, a spus că Kievul se pregăteşte pentru o posibilă blocadă din partea trupelor ruse, astfel că au fost făcute rezerve de alimente pentru a-i hrăni pe cei două milioane de locuitori rămaşi în oraş.

"Aceşti două milioane de locuitori din Kiev care nu şi-au părăsit locuinţele nu vor fi lăsaţi singuri", a afirmat el.

Autorităţile şi mediul de afaceri au făcut tot posibilul pentru a deschide magazinele şi farmaciile în ultimele zile şi pentru a menţine preţurile "la un nivel accesibil", a mai declarat oficialul.

Luptele grele continuă la nord-vest şi la est de Kiev, iar mulţi se tem că trupele ruse ar putea înconjura capitala în zilele următoare

UPDATE 13.00 Președintele Administrației Militare Regionale Zaporojie, Aleksandr Staruk, anunță răpirea primarului din Dniprorudnîi, Evgheni Matveev. "Crimele de război devin sistemice. Primarul orașului Dneprorudny Matveev Yevgeny Sergeevich a fost răpit", se spune Staruk în postarea sa de pe contul de Facebook.

UPDATE 12.45 O femeie din Rusia, care era dată în urmărire internațională, a fost depistată de grăniceri la Vama Siret. Anna Gerikanova, în vârstă de 36 de ani, are un mandat internațional de arestare, emis de Interpol în baza mandatului din 27 martie 2018 de Tribunalul districtual Octiabrițki, din orașul Groznîi, capitala Republicii Cecenia. 

UPDATE 12.35 Poliţia de Frontieră informează că, în ultimele 24 de ore, prin punctele de frontieră au intrat în România 75.902 de persoane, dintre care 16.676 cetăţeni ucraineni, în creştere cu 2% faţă de ziua precedentă.

UPDATE 09.16 Forțele armate ale Federației Ruse au lansat atacuri cu muniție cu fosfor în regiunea Popasnaia din Lugansk, anunță autoritățile ucrainene.

UPDATE 08.48 Bază militară ucraineană bombardată de ruși la doar 25 de kilometri de granița cu Polonia. Forţele ruse au bombardat duminică o bază militară în regiunea Lvov, în vestul Ucrainei, situată în apropiere de frontiera cu Polonia şi care până acum a fost relativ ferită de conflict, au anunţat autorităţile locale. Cel puţin nouă persoane au murit şi 57 au fost rănite în atacul aerian de duminică. Potrivit guvernatorului, Rusia a lansat 30 de rachete asupra bazei militare.

UPDATE 08.05 Atac cu rachete ruseşti asupra oraşului Lvov din vestul Ucrainei Situat la aproximativ 70 de kilometri de graniţa cu Polonia, oraşul Lvov a fost lovit de mai multe rachete, au relatat media locale.

UPDATE 07.50 Negocieri cruciale Ucraina și Rusia - Întâlnirea se va desfășura în sistem videoconferință 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a informat sâmbătă că Vladimir Medinski, consilierul preşedintelui Putin, conduce delegaţia rusă în discuţiile prin videoconferinţă cu Ucraina, care au loc de câteva zile, informează EFE, care citează agenţia TASS.

"Din partea noastră, delegaţia este condusă în continuare de Medinski", a spus purtătorul de cuvânt, dezvăluind că ambele părţi în conflict au avut mai multe întâlniri în acest format.

UPDATE 07.45 Într-un mesaj video pe Telegram, preşedintele Zelenski a mai transmis că un transport cu ajutoare umanitare este aşteptat să sosească la Mariupol duminică după-amiază.

Viceprim-ministrul ucrainean Irina Vereşciuk a indicat că 9 din cele 14 coridoare au funcţionat sâmbătă.

Şeful Centrului de control al apărării naţionale din Rusia, Mihail Mizinţev, a acuzat Ucraina că împiedică evacuarea civililor în Rusia.