MENIU

Război Ucraina ZIUA 921. Trupele ruse „șterg” orașul Sudja, capturat de ucraineni, din regiunea Kursk din Rusia - LIVE TEXT -

Război în Ucraina / Foto: Profi Media

Trupele ruse „șterg” orașul Sudja, capturat de ucraineni, din regiunea Kursk din Rusia, „de pe suprafața pământului” cu bombe aeriene ghidate și drone kamikaze, susțin oficiali ucraineni.

UPDATE 23:00 Cum ar putea arăta primăvara lui 2025 pentru războiul din Ucraina, dacă rușii reușesc să ocupe Pokrovsk până la iarnă

Un profesor în studii de apărare de la King’s College din Londra crede că trupele ruse fac presiuni „pentru a intra in posesia ruinelor” orașului Pokrovsk înainte de iarnă pentru a putea captura întreaga regiune Donețk și să amenințe Dnipropetrovsk în primăvara anului 2025, relatează The Times, potrivit Ukrainska Pravda.

Michael Clarke, profesor invitat la King’s College din Londra, scrie în articolul său din The Timesc că Ucraina duce lipsă de oameni și muniție, iar soldații sunt obosiți. 

„Ei cedează teren, în timp ce Moscova pare gata să sacrifice un număr nelimitat de trupe pentru Pokrovsk. Ca și în Mariupol, Severodonețk, Bahmut și Avdiivka, forțele ruse par hotărâte să distrugă orașul pentru a intra in posesia ruinelor”.

UPDATE 20:35 Situație critică pe frontul de est - Rușii ar putea captura Donbasul și amenință Dnipropetrovsk

Michael Clarke, profesor de studii de apărare la King\"s College din Londra, prezice că trupele ruse pot captura toată regiunea Donețk și pot amenința regiunea Dnipropetrovsk în primăvara anului 2025, anunță articolul lui Clarke în ediția britanică a The Times.

„Apărătorii sunt lipsiți de oameni, muniție și somn. Ei predau poziții, în timp ce Moscova pare gata să sacrifice un număr nelimitat de trupe pentru Pokrovsk. La fel ca în Mariupol, Severodonețk, Bakhmut și Avdiivka, forțele ruse par să intenționeze să distrugă oraș până la pământ pentru a lua în stăpânire ruinele.

Un premiu strategic minor pentru Moscova în această bătălie va fi capturarea nodului de transport Pokrovsk și înălțimile Chasovoy Yar, iar apoi să le folosească drept trambulină pentru o ofensivă mai mare către nord și vest, pentru a captura restul Donbasului și a amenința regiunea Dnipropetrovsk în primăvara viitoare."

UPDATE 17:10 Doctrina nucleară a Rusiei urmează să fie schimbată, ca „răspuns” la acțiunile Occidentului. Situația în care pot fi folosite în prezent armele nucleare 

Rusia va opera schimbări la doctrina sa nucleară ca răspuns la acţiunile Occidentului legate de conflictul din Ucraina, a declarat duminică, 1 septembrie, viceministrul de externe Serghei Riabkov.

Riabkov nu a precizat despre ce schimbări va fi vorba.

Doctrina nucleară actuală a Rusiei, stabilită printr-un decret al preşedintelui Vladimir Putin în 2020, prevede că armele nucleare pot fi folosite în cazul unui atac nuclear din partea unui inamic sau în situaţia unui atac convenţional care ameninţă existenţa statului.

\"Aşa cum noi am spus în mod repetat, munca este într-un stadiu avansat şi există o direcţie clară de a face ajustări\", a declarat Riabkov.

El a afirmat că decizia \"este legată de cursul de escaladare al adversarilor noştri occidentali în legătură cu\" conflictul din Ucraina.

UPDATE 16:20 SUA cred că este puțin probabil ca avionul F-16 prăbușit în Ucraina să fi fost doborât de o rachetă trasă de sistemului Patriot

Doi înalți oficiali militari americani au declarat pentru ziarul american „The New York Times” că „un foc prietenesc” este puțin probabil să fi fost cauza prăbușirii avionului F-16, primul dintre cele donate de Occident care se prăbușește în Ucraina.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că va avea loc o anchetă aprofundată asupra incidentului, luând în considerare inclusiv posibilitatea, menționată vineri de un oficial occidental, ca avionul să fi fost doborât de „focul prietenos” al unei baterii de rachete Patriot.

 

UPDATE 13:27 - Rusia anunţă că a dejucat un atac ucrainean ”masiv” cu dronă în vestul ţării.

158 de drone doborâte în 15 regiuni. Cinci drone ”neutralizate” în drum spre Moscova, anunţă Sobianin

UPDATE 07:14 - Statele Unite și-au dat acordul ca Ucraina să lovească, cu rachete ATACMS, ținte rusești de la graniță, dar nu și adâncul țării invadatoare, de teama unei escaladări. Kievul face la rândul său presiuni pe aliatul său occidental să dea unda verde, în timp ce Moscova lansează atacuri din ce în ce mai masive și continuă să ucidă civili. Așa că Ucraina a hotărât să meargă spre americani cu o listă punctuală de ținte. 

 

UPDATE 07:10 - Ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov a subliniat că demiterea fostului comandant al forțelor aeriene Mikola Oleșciuk nu are legătură cu moartea recentă a lui Oleksii Mes, unul dintre cei mai buni piloți ai Ucrainei, care a fost ucis când un avion de luptă F-16 furnizat de SUA s-a prăbușit zilele trecute, scrie CNN, potrivit Ukrainska Pravda.

„Aș spune probabil că aceasta este o rotație. Sunt două probleme separate… în acest stadiu, nu le-aș conecta.”

Umerov a numit moartea pilotului F-16 ca fiind „nefericită” și a spus că Ucraina desfășoară o anchetă asupra incidentului.

UPDATE 07:00 - Rușii folosesc arme interzise, susțin ucrainenii

Ucrainenii au spus în repetate rânduri că rușii folosesc arme chimice interzise împotriva soldaților ucraineni aflați în tranșee, Statele Unite au acuzat și ele că rușii fac acest lucru, acum Rusia a început să desfășoare din ce în ce mai mult agenți chimici în misiunea sa de a ocupa ultimele orașe din Donbas, care încă sunt sub controlul Kievului. Îi sufocă la propriu pe ucraineni, pentru a-i face să se retragă sat cu sat, scrie Kyiv Independent.

UPDATE 06:50 - Un atac rusesc cu bombă de sâmbătă a ucis doi civili și a rănit alți opt într-un sat din regiunea Harkov, a declarat guvernatorul, relatează Reuters.

Guvernatorul Oleg Sînegubov a declarat pe Telegram că forțele ruse au lovit satul Cherkaska Lozova cu bombe ghidate, distrugând o clădire rezidențială.

Mai multe articole despre:
rusia ucraina nato razboi statele unite occident