MENIU

Război Ucraina. Ziua 82 - Rușii atacă în sud și est, cu pierderi imense, după contraofensiva ucrainenilor. Bombardamente la Odesa, Azovstal - LIVE TEXT

Război Ucraina-Rusia - Ziua 82 Foto: Profi Media

Rușii continuă ofensiva în estul Ucrainei în cea de-a 82-a zi a războiului. Bombardamentele sunt intense la Odesa, dar și la Mikolaiv, pentru a crea culoarul terestru spre Crimeea. Contraofensiva puternică a forțelor armate ucrainene pune serioase probleme rușilor în Donbaas și Izium. Armata rusă încearcă să încercuiască millitarii ucraineni din Donbas, deși NATO și președintele Zelenski spun că „operațiunea” este în impas. Jens Stoltenberg anunță că Ucraina poate câștiga războiul, mai ales cu dotările pe care le are în special din SUA și Marea Britanie. Rușii nu cedează deocamdată în fața propunerilor de eliberare a militarilor din Azovstal. Ultima redută din Mariupol continuă să fie atacată intens, inclusiv cu bombe cu fosfor, potrivit oficialilor ucraineni.

UPDATE 23:39 - Cel puţin 10 morţi în lovituri ruse la Severodoneţk. Cel puţin zece persoane au fost ucise în bombardamente ruse asupra oraşului Severodoneţk, în estul Ucrainei, aproape înconjurat de forţele Moscovei, a anunţat luni guvernatorul regiunii, Serhii Gaidai, notează AFP. „Cel puţin 10 persoane au fost ucise. În prezent, este extrem de dificil să verificăm situaţia pe teren din cauza noilor bombardamente", a declarat Serghei Gaidai pe Telegram, îndemnând locuitorii care nu au fugit să stea la adăpost. 

UPDATE 22:51 - Belarus activează trupe în apropierea graniței din cauza „amenințărilor din partea Ucrainei și a NATO”. Statul Major al Belarus spune că sunt posibile „provocări” din Ucraina.

UPDATE 22:00 Primele realizări reale ale armelor furnizate de aliații, folosite pentru a apăra Izium - trecere în revistă făcută de TPYXA News

Ca urmare a unei lovituri directe de la obuzierul M777 asupra unui depozit de muniții, au fost distruse următoarele:
  - o companie de orci (cum sunt numiți soldații ruși);
  - 7 vehicule de luptă de infanterie;
  - 1 rezervor

"Mai urmează și altele", scriu jurnaliștii.

UPDATE 21:30 Primele 3 din cele 11 elicoptere Mi-17 au sosit în Ucraina din Statele Unite pentru a efectua misiuni de lupt - Jack Detsch, corespondent al revistei American Foreign Policy.

UPDATE 21:00 Uniunea Europeană intenționează să aloce suplimentar 500 de milioane de euro pentru asistență militară Ucrainei. Acești bani vor merge pentru achiziționarea de „arme grele”.

UPDATE 20:45 Armata rusă a pierdut peste 400 de militari în timp ce încerca să treacă râul Siverskyi Doneț, din regiunea Lugansk, informează New York Time, care citează date făcute publice de Institutul pentru Studiul Războiului.

NYT notează că aceasta a fost una dintre cele mai sângeroase bătălii din întregul război din Ucraina.

UPDATE 20:13 Forţele ruse au tras în ultimele 24 de ore rachete cu rază lungă de acţiune care păreau să vizeze unitatea militară de antrenament Iavoriv din apropierea oraşului Liov din vestul Ucrainei, a declarat, luni, un oficial american de rang înalt din domeniul apărării.

UPDATE 19:05 O rachetă a forţelor ruse a vizat un depozit de azotat de amoniu în regiunea Harkov (nord-estul Ucrainei), au anunţat, luni, autorităţile locale.

„Explozia din regiunea Harkov nu reprezintă o ameninţare pentru populaţia locală”, a dat asigurări guvernatorul Republicii Populare Doneţk, Pavlo Kirilenko, pe contul de Telegram. El a postat şi o imagine în care se poate observa un nor de fum portocaliu care se ridică deasupra câmpurilor, relatează AFP.

UPDATE 19:00 Dumei de Stat de la Moscova i-a fost înaintat un proiect de lege care permite ca deciziile CEDO emise după 16 martie, să nu fie puse în executare.

UPDATE 18:40 Norvegia, Danemarca și Islanda promite ajutor Finlandei și Suediei în cazul unui atac îndreptat asupra acestor țări în timp ce trec prin procesul de aderare la NATO, arată o declarație comună a celor trei țări scandinave.

UPDATE 18:36 Trupele ruse au lovit Severodonețk și Lysychansk. Mai multe cartierele rezidențiale au ars din temelii, anunță autoritățile ucrianene. „Un alt bombardament la Severodonetsk și Lysychansk a fost efectuat de ruși în această după-amiază, 16 mai. Severodonețk a rezistat unor lovituri foarte puternice. Salvatorii au stins și un incendiu în clădirea asociației locale de cercetare și producție în Lysychansk”, anunță șeful administrației militare regionale Lugansk, Serghei Haidai.

UPDATE 18:00 În urma unei lovituri cu rachete realizate de către trupele rusești în regiunea Odessa, o fetiță de doar șase ani a fost grav rănită. O anchetă a fost declanșată, a informat Procuratura Generală al Ucrainei.

UPDATE 17:45 Armata ucraineană a ajuns la granița de stat dintre Ucraina și Rusia, anunță NEXTA, informația fiind însoțită și de un scurt video.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a înregistrat un videoclip prin care le mulțumește militarilor brigăzii 127, care au ajuns la granița de stat cu Rusia.

UPDATE 17:30 Ministrul ucrainean de finanțe Serhiy Marchenko și președintele Agenției de Cooperare Internațională din Japonia (JICA) Akihiko Tanaka au semnat un acord pentru a acorda un împrumut de 100 de milioane de dolari Ucrainei "în condiții favorabile".

UPDATE 17:20 Insula Șerpilor va fi eliberată în viitorul apropiat, a afirmat Serhii Bratchuk, purtător de cuvânt al Administrației militare regionale Odesa.

Conform oficialului de la Kiev, controlul asupra acestui teritoriu este important din punct de vedere strategic pentru evenimentele din Marea Neagră.

UPDATE 17:00 Mamei unui marinar-rercut de pe crucișătorul „Moskva”, care încearcă de o lună să afle adevărul despre soarta fiului ei, i s-a propus să semneze un acord de reclasificare a fiului ei din „dispărut” în „decedat” pentru a primi bani, însă aceasta a refuzat, relatează NEXTA. 

UPDATE 16:59 Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat că au convenit cu ucraienii la evacuarea soldaților răniți din Azovstal. 

UPDATE 16:20 McDonald\"s a anunțat retragerea de pe piața din Rusia și vinderea afacerii către o companie locală, ca urmare a „crizei umanitare cauzate de războiul din Ucraina și operarea într-un mediu de afaceri tot mai impredictibil”, potrivit CNN. În luna martie, compania americană anunța închiderea temporară a restaurantele sale din Rusia, ca urmare a invaziei din Ucraina. Lanțul de fast-food a ajuns în Rusia, la Moscova în ianuarie 1990, la câteva luni de la căderea Cortinei de fier și cu un an înainte de destrămarea fostei Uniuni Sovietice, în regimul Gorbaciov, în decembrie 1991.

UPDATE 16:19 Vladimir Putin susține că extinderea NATO către Finlanda şi Suedia nu este o problemă pentru Rusia, cu excepţia cazului în care ea va include şi desfăşurarea de trupe străine pe teritoriul celor două țări.

UPDATE 15:40 Forțele militare ruse din Ucraina anunță că s-a început evacuarea militarilor răniți din Azovstal, iar aceștia vor ajunge pe teritoriul ocupat temporar. Informația a fost confirmată de șeful poliției de patrulare din Mariupol, orașul-port ocupat deja de forțele ruse, potrivit Ukraine Alert într-un mesaj pe Twitter. Însă nu a fost confirmată încă de la nivel înalt din partea Ucrainei. 

Imagini din Azovstal și terenul din jurul combinatului au fost postate de luptătorii care se află acolo blocați de peste două luni.

UPDATE 14:30 Pierderile de partea Rusiei se măresc de la o zi la alta, potrivit blanțului făcut de Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene.

UPDATE 14:00 Forțele armate ucrainene au distrus mai multe poduri feroviare capturate de ruși, pentru a le opri ofensiva în direcția Severodonețk și Lysychansk, în punctul-cheie dintre Rubijne și Severodonețk din regiunea Lugansk, transmite șeful administrației regionale Lugansk.

Luni dimineață, trupele ruse au bombardat puternic Mikolaiv.

This morning, #Russian occupiers shelled the city of #Mykolaiv. pic.twitter.com/2CQhCj66dD

De asemenea, bombardarea Azovstal nu a încetat nici luni, de la primele ore ale dimineții, dupăa lansarea de bombe cu fosfor, potrivit părții ucrainene. 

Rusia atacă poziții în estul Ucrainei, în timp ce încearcă să încercuiască forțele ucrainene din Donbas și să respingă o contraofensivă în jurul orașului Izium.

Rusia ar fi pierdut o treime din trupele sale terestre din Ucraina, susţine serviciul de informații al Ministerului britanic al Apărării.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică seară, într-un discurs, că “operaţiunea specială” a armatei ruse este “în faliment” şi că Rusia va recunoaşte realitatea. În fața reporterilor, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat că ofensiva Rusiei în Donbas a intrat în impas și că Ucraina ar putea câștiga războiul.

Mai multe imagini surpsinse din dronă arată pierderile imense ale rușilor în regiunea Donbas, obiectivul celei de-a doua etape a invaziei ruse în Ucraina.

Rușii au continuat să atace și luni combinatul Azovstal după ce duminică ar fi lansat bombe cu fosfor asupra fostei oțelării, unde se mai află peste 500 de militari ucraineni, dintre care foarte mulți sunt răniți. Operațiunea de salvare a celor care rezistă în Azovstal nu a avut sorți de izbândă încă în fața rușilor, însă negocierile continuă, potrivit oficialilor ucraineni. În Azovstal se află militari din forțele ucrainene - pușcași marini din Brigada 36 și luptători din Batalionul Azov.