MENIU

Război Ucraina. ZIUA 102 - Zelenski a vizitat trupele de pe linia frontului, în Zaporojie. În Mariupol, oamenii primesc apă cu porția - LIVE TEXT

Război Ucraina-Rusia Foto: Profi Media

Ucraina a intrat în a 102-a zi de război și nu capitulează în fața Armatei lui Putin. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat duminică în regiunea Zaporojie din sud-estul țării, unde a vizitat trupele de pe linia frontului, a anunțat biroul său de presă.

UPDATE 22:44 - Preşedintele ucrainean a făcut și duminica trecută o deplasare similară, în regiunea Harkov din nord-estul țării, unde a vizitat de asemenea trupele ucrainene de pe linia frontului din zonă.

„Vreau să vă mulțumesc pentru munca voastră extraordinară, pentru că ne protejați pe noi toți, statul nostru”, le-a declarat Zelenski soldaților ucraineni, potrivit comunicatului Președinției, care mai menționează că șeful statului a ținut un minut de reculegere pentru militarii căzuți la datorie.

UPDATE 21:30 - Presa de stat de la Moscova anunţă moartea unui general rus în estul Ucrainei. Generalul-maior rus Roman Kutuzov a fost ucis în estul Ucrainei, informează duminică un jurnalist din presa de stat de la Moscova, într-o postare pe Telegram preluată de Reuters. Ştirea reporterului de televiziune Aleksandr Sladkov nu precizează când şi unde şi-a pierdut viaţa generalul.
Forţele ruse şi-au intensificat atacurile pentru ocuparea oraşului Severodoneţk din Donbas, în estul Ucrainei, una din ţintele importante după ce nu au reuşit să ocupe Kievul la începutul războiului.

UPDATE 21:00 - Oamenii trebuie să se înregistreze ca să ia apă și o primesc doar cu rația - oficial ucrainean. Lipsa de apă potabilă în Mariupol - orașul la Marea Azov devastat în urma bombardamentelor și aflat acum sub controlul rușilor - a ajuns la un nivel critic, potrivit lui Petro Andrushenko, consilier al primarului, citat de CNN. El spune că oamenii trebuie să se înregistreze pentru a primi apă potabilă și o pot primi doar o dată la două zile.

UPDATE 21:00 -  Liderul cecen Ramzan Kadîrov afirmă, în cel mai recent avertisment video lansat pe canalul său de Telegram, că în Ucraina va avea loc în următoarele zile „o operațiune specială adevărată”. Înregistrarea cu liderul cecen a fost distribuită duminică pe Twitter de jurnalistul Francis Scarr de la BBC, care a și tradus mesajul lui Kadîrov.

„În următoarele zile veți vedea o adevărată operațiune specială, don, îi veți vedea pe acei șeitani fugind, don, nu doar din acele orașe, dar și din Ucraina, don! Ne pregătim, deci, și îi vom face bucuroși pe adevărații patrioți ai Rusiei și fie ca dușmanii noștri să moară, don!” - spune liderul cecen în filmare.

UPDATE 18:00 - Moscova susține că a distrus tancuri şi vehicule blindate livrate de ţări din Europa de Est. 

Loviturile rusești de duminică asupra capitalei ucrainene Kiev sunt primul atac de acest fel după mai multe săptămâni de liniște. „Rachete de înaltă precizie şi cu rază lungă de acţiune lansate de forţele aerospaţiale ruse la periferia Kievului au distrus tancuri T-72 furnizate de ţări din Europa de Est şi alte blindate care se aflau în hangarele unei companii de reparare a vagoanelor feroviare”, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov.

UPDATE 14:30 - Liderul de la Kremlin amenință Occidentul, în special SUA în urma livrărilor de arme pentru Ucraina în războiul început chiar de el. Putin acuză Occidentul că prelunfește conflictul prin livrarea armelor către Ucraina. „În cazul în care astfel de rachete vor fi livrate, vom lovi acele ţinte pe care până acum nu le-am lovit”, a declarat Putin, într-un interviu pentru televiziunea rusă de stat Rossia-1.

UPDATE 13:30 - Alţi 28 de civili morţi găsiţi în regiunea Harkov. Poliţia din regiunea Harkov a înregistrat moartea a alţi 28 de civili în districtul Izium controlat de trupele ruse.

UPDATE 13:00 - Papa Francisc se pregătește pentru o vizită în Ucraina, în plin război. Suveranul Pontif a făcut acest anunț după ce a fost întrebat de un băiat ucrainean când vine în Ucraina „să-i salveze pe copiii de acolo”.

UPDATE 12:30 - Rușii au început să piardă teritoriul cucerit cu doar o zi în urmă în Severodonețk. Armata ucraineană a anunțat duminică recucerirea mai multor teritorii din regiune.

UPDATE 11:00 - Primarul din Lyman, Alexander Zhuravlev, a difuzat imagini teribile din orașul distrus de ruși. Lyman, din regiunea Donețk a fost capturat de ruși în ultimele zile din luna mai, iar distrugerea acestuia a fost comparată cu cea a orașului-port Mariupol, din sudul Ucrainei. VIDEO - AICI

UPDATE 10:30 - Cămașa tradițională purtată de Volodimir Zelenski a fost vândută cu 100.000 de dolari la o licitație caritabilă din Washington. Cumpărătorul lotului a fost firma de avocatură Asters USA. Toate încasările vor merge către o fundație a guvernului de la Kiev, care îi va ajuta pe ucraineni. Cămașa brodată a fost purtată de președintele ucrainean de Vyshyvanka, Ziua națională a cămășii tradiționale ucrainene, pe 19 mai.

#Zelenskyy\"s #vyshyvanka shirt was sold for $100 thousand at a charity auction in Washington.

The buyer of the lot was the law firm Asters USA.

All the proceeds will go to the @U24_gov_ua Foundation, which helps #Ukrainians.

📰Voice of America pic.twitter.com/rlszXEfUsC

— NEXTA (@nexta_tv) June 5, 2022

UPDATE 9:00 - Avertismentul ferm al SUA pentru Rusia după 100 de zile de război. Washingtonul cere oprirea războiului și anunță sprijinul pentru o Ucraină suverană și democratică, mesaj special pentru Vladimir Putin. SUA solicită Federației Ruse să „pună capăt” imediat războiului, după 100 de zile de conflict și tuturor suferințlor pe care le-a provocat răsboiul ales de Vladimir Putin.

UPDATE 08:30 - Explozii puternice au zguduit Kievul duminică dimineaţa. Potrivit primelor informații, cel puțin o persoană a fost rănită, aceasta fiind spitalizată, a anunțat primarul Kiev - Vitali Klitschko.

„Câteva explozii au avut loc în cartierele Darnytsky şi Dniprovsky din oraş. Echipele de intervenţie sting incendiul”, a scris primarul Kiev pe contul său de Telegram, scrie Unian.net.

Sirenele au răsunat în multe alte oraşe ale ţării.

În estul Ucrainei, în Severodonețk, atacat de Armata rusă în marea ofensivă, au loc „lupte de stradă”. Oraşul este strategic în estul Ucrainei, în ofensiva rușilor pentru a controla întregul bazin minier Donbass.

„Situaţia la Sievierodoneţk, unde continuă luptele de stradă, rămâne extrem de dificilă”, a anunțat Volodimir Zelenski într-un mesaj video difuzat în noaptea de sâmbătă spre duminică, vorbind de „raidurile aeriene, tirurile de artilerie şi cu rachete constante”.

În orașul Donețk au fost mai multe explozii și alte 4 localități au fost ținta unor atacuri cu rachete. Tot în ultimele ore, cea mai mare mânăstire din lemn din Ucraina, monument de patrimoniu național, a ars după ce a fost bombardată de ruși. Înăuntru se aflau 300 de refugiați, inclusiv persoane cu dizabilități, vârstnici și 60 de copii și bebeluși. Președintele Volodimir Zelenski a cerut, din nou, eliminarea Rusiei din UNESCO și din Consiliul de Securitate al ONU. Liderul de la Kiev i-a acuzat din nou soldații ruși că au atacat intenționat, știind ce obiectiv este bombardat.

Președintele Zelenski a anunțat că rușii au „distrus” 113 biserici de la începutul invaziei.

„Armata rusă poate opri arderea bisericilor. Armata rusă poate opri distrugerea orașelor. Armata rusă poate opri uciderea copiilor. Dacă aceeași persoană din Moscova dă un astfel de ordin. Iar faptul că încă nu există un astfel de ordin este o umilință evidentă pentru întreaga lume.

Mă interesa ce ar spune propagandiştii ruşi despre distrugerea schitului. Dar, de fapt, nimic interesant. Sunt foarte previzibili. Ucrainenii sunt acuzați de incendiere. Deși călugării și laicii au văzut perfect că era artilerie rusă. Cred că această minciună a propagandiștilor, acest bombardament și sprijinul ierarhilor ortodocși din Rusia pentru agresiunea împotriva Ucrainei - toate acestea ar trebui să motiveze Biserica Ortodoxă Ucraineană să tragă concluzii. Concluzii mai decisive și o condamnare clară a fiecăruia dintre cei care tolerează agresiunea”, a spus Volodimir Zelenski.