MENIU

Război Ucraina. Kremlinul refuză să confirme oficial dacă va organiza o paradă pe 9 mai în Mariupol

Război Ucraina. Kremlin anunță oficial că Ziua Victoriei NU va fi sărbătorită pe 9 mai în Mariupol

Rusia neagă că ar sărbători Ziua Victoriei - 9 mai în orașul devastat Maripol, din sud-estul Ucrainei însă anunțul este contradictoriu.

Rusia a anunțat oficial că nu vor avea loc sărbătoriri ale Zilei Victoriei în portul strategic despre care Putin a declarat în aprilie că a fost „eliberat”, potrivit AFP, citat de BBC.

„Va veni un timp și va avea loc o mare sărbătoare acolo”, a declarat, vineri, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt de la Kremlin.

Peskov a adăugat că nu sunt nici planuri pentru vizite oficiale în această zi.

În același timp, a refuzat să confirme clar dacă o paradă va avea loc luni în orașul ucrainean Mariupol, pentru că „o sărbătoare largă a Zilei Victoriei este în prezent imposibilă din motive evidente”.

„Nu pot spune în numele armatei dacă există planuri”, a mai spus însă Peskov, în răspunsul dat jurnaliștilor CNN.

Reamintim că prim-adjunctul șefului administrației prezidențiale a Rusiei, Serghei Kiriyenko, a declarat că nu poate avea loc încă o paradă de Ziua Victoriei anul acesta la Donețk și Lugansk, ca de obicei, „dar timpul pentru asta va veni în curând”, potrivit RIA Novosti.

În Azovstal, numit ultima redută a Mariupolului, mai sunt cel puțin 200 de civili, printre care și 20-30 de copii, alături de militari ucraineni și luptători din Batalionul Azov, din Forțele Armate Ucrainene. Evacuarea civililor este împiedicată de bombardarea continuă a fostei oțelării.

Ziua Victoriei este sărbătorită în fiecare an pe 9 mai în Rusia, pentru a marca victoria Uniunii Sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial împotriva Germaniei naziste.