MENIU

Război Ucraina. Cum îi ajută americanii, de la distanță, pe ucraineni să-și repare armamentul stricat

Război în Ucraina / Foto: Profi Media

Soldații americani nu se deplasează în spatele liniilor frontului din Ucraina ca să repare armamentul strica, ci folosesc servicii de apeluri video pentru a le da indicații prin telefon militarilor ucraineni.

Soldații americani folosesc apelurile video prin intermediul aplicației de mesagerie securizată Signal pentru a ajuta la repararea echipamentelor militare din Ucraina cât mai aproape de linia frontului.

Specialiștii americani se află la una dintre cele șapte stații de reparații din Polonia, informează DefenseNews.

Aceste stații de reparații se ocupă de echipamente care variază de la obuziere la tancuri, iar durata reparației variază de la câteva ore la câteva săptămâni. Personalul militar american implicat în acest proces afirmă că sprijinul lor îi ajută pe ucraineni să își mențină echipamentele în stare de funcționare. În același timp, specialiștii ucraineni dobândesc experiență în reparațiile pe teren.

Locotenent-colonelul Nicholas Govin, membru al Brigăzii a 16-a de susținere a armatei SUA, a remarcat, în timpul unei convorbiri video din Polonia, că soldații ucraineni pot repara echipamente complexe cu un simplu apel telefonic. El a subliniat că acest sprijin oferă forțelor ucrainene „capacități avansate” care le permit să repare rapid defectiunile.

Stațiile în care operează militarii americani arată ca niște mici depozite pline cu același echipament folosit de soldații ucraineni pe linia frontului. Începând cu luna iunie, Brigada 16 a fost prezentă în aceste facilități în cadrul programului Centrul de întreținere și distribuție la distanță-Ucraina (RDC-U).

Inginerii petrec mult timp creând tutoriale video pe care le trimit în prima linie

Echipa din Polonia utilizează manuale tehnice și lucrează cu echipamentele sale pentru a reproduce problemele cu care se confruntă militarii ucraineni. Acest lucru le permite să determine cu mai multă acuratețe cauza principală a disfuncționalităților.

Atunci când problemele se dovedesc a fi prea complexe pentru capacitățile tehnice ale armatei, Batalionul 16 apelează la ajutorul unei echipe de 276 de contractanți reprezentând producători de echipamente militare. De exemplu, în timpul unuia dintre apelurile video, inginerii de la BAE Systems au discutat despre repararea obuzierului M777.

Inginerii petrec mult timp creând tutoriale video și documente tehnice pe care le trimit militarilor din prima linie. Dacă apar probleme pe termen mai lung, militarii organizează consultări suplimentare cu omologii lor ucraineni pentru a le rezolva.

Armata SUA încearcă, de asemenea, să instruiască soldații ucraineni în domeniul reparațiilor mai complexe care depășesc întreținerea de rutină, cum ar fi repararea șinelor sau a turelelor tancurilor. În caz de defecțiuni grave, tancurile sunt returnate specialiștilor americani din străinătate.

Companiile britanice de apărare BAE Systems, Thales și AMS Integrated Solutions au semnat acorduri cu guvernul ucrainean pentru repararea și întreținerea echipamentelor în Ucraina.