MENIU

Război total între CSM și Ministerul Justiției! Savonea sesizează CCR pe acțiunile lui Birchall

Acțiune fără precedent! Șefa Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a anunțat marți că va sesiza Curtea Constituțională din cauza acțiunilor ministrului Justiției, Ana Birchall. Cele două șefe de instituții se află într-un coflict deschis de câteva luni din cauza, în principal, a celor șase încercări eșuate pentru numirea Adinei Florea la Secția Specială și a modificărilor mai multor legi dorite de CSM, dar neagreate de Ministerul Justiției. Totodată, Savonea a invocat și o criză fără precedent în cadrul Consiliului.

Lia Savonea o reclamă pe Ana Birchall la CCR

Președintele CSM, Lia Savonea, a anunțat într-o declarație de presă, marți, de la sediul CSM, că va sesiza Curtea Constituțională, acuzând un conflict cu ministrul Justiției, Ana Birchall.

„În calitate de președinte al CSM, am decis să sesizez CCR cu un conflict juridic de natură constituțională față de atitudinea ministrului Justiției. (...) În principal pentru două motive: primul, o ingerință gravă în activitatea procurorilor, mă refer la activitatea de urmărire penală și al doilea pentru acțiuni de subminare a autorității CSM în calitatea sa constituțională de garant al independenței justiției”, a declarat șefa CSM.

Lia Savonea și Ana Birchall se află în conflict deschis de câteva luni de zile, în special din cauza tentativelor repetate de numire a Adinei Florea la șefia Secției Speciale.

Marți, 8 octombrie, pentru a șasea oară, Consiliul Superior al Magistraturii a încercat să o numească pe Adina Florea șefă la secția specială care anchetează procurori și judecători. Florea nu a putut fi validată nici de această dată pentru că ședința CSM a fost boicotată, la fel ca întâlnirile anterioare, de mai mulți membri ai forului, nemulțumiți de existența și de activitatea secției. La şedinţa de marţi a lipsit și ministrul Justiţiei, Ana Birchall, aflată luni şi marţi la Consiliul JAI de la Luxemburg. Pe de altă parte, mai mulți magistrați din Consiliu vor să ceară revocarea Liei Savonea din funcția de președinte al CSM.

CSM nu are cvorum pentru validarea Adinei Florea

Prima manifestare publică a neînțelegerilor dintre Birchall și Savonea a avut loc pe 20 iunie 2019, când ministrul Justiției a trimis un comunicat de presă în care a făcut o serie de precizări referitoare la ședința CSM în care ar fi trebuit să fie validată Adina Florea în postul de conducere al SIIJ, dar la care ea nu a participat, fiind acuzată că a boicotat ședința.

”Doamna președinte a Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a fost informată din timp că nu pot participa la ședința Plenului CSM de joi, 20 iunie 2019, ședință care a fost convocată marți după-amiază, având în vederea obligaţiile mele care rezultă din calitatea de ministru al justiţiei. Pentru a evita asemenea situaţii, am purtat, în ultima vreme, discuții cu doamna Lia Savonea în care am rugat-o, aşa cum rezultă şi din documentul ataşat, să stabilească o zi pe săptămână, dedicată Plenului CSM şi care să nu se suprapună peste ziua în care sunt programate activităţi guvernamentale, tocmai pentru că doresc să particip la ședințele Plenului CSM”, a declarat ministrul Justiției în comunicatul de presă.

Replica Lei Savonea a venit a doua zi, pe 21 iunie, șefa CSM transmițându-i Anei Birchall că ședințele instituției pe care o conduce nu pot fi stabilite în funcție de reuniunile guvernului, astfel acesteia să-i fie permisă participarea.

Conflictul a reizbucnit la începutul lunii iulie, când Ana Birchall s-a declarat ”mâhnită” pentru situația din CSM, unde pentru a patra oară la rând nu a fost cvorum de ședință pentru instalarea Adinei Florea la șefia Secției Speciale, și i-a cerut șefei CSM ”sa își ia rolul și să aibă dialog”.

Pe 30 septembrie, Ana Birchall a somat-o pe Lia Savonea să se decidă dacă dorește să achiziționeze un sediu nou pentru CSM sau să mute sediul instituției viitorul Cartier pentru justiție, având în vedere că proiectul este blocat până la luarea unei decizii.

Pe 3 octombrie, ministrul Justiției a lansat acuzații la adresa CSM, într-o adresă trimisă președintei Consiliului, Lia Savonea, că și-a extins arbitrar competențele, că încalcă principiul separației și echilibrul puterilor în stat, precum și principiul colaborării loiale între instituții, potrivit g4media.ro.

Ministrul justiției i-a transmis sâmbătă, 5 octombrie, o scrisoare președintei CSM, în care îi reproșează  maniera netransparentă în care a convocat plenul Consiliului de marți, 8 octombrie, solicitând explicații pentru „urgența" ședinței. Plenul CSM avea pe ordinea de zi, printre altele, validarea rezultatelor concursului pentru numirea Adinei Florea ca procuror-șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ). Cererea a căzut la ședința de marți, pentru că nu a fost cvorum. 


Lia Savonea acuză unii membri ai CSM de un veritabil boicot instituțional

A doua problemă atinsă de Lia Savonea în declarația de marți a fost „criza fără precedent” din CSM.

Despre situația din CSM, Savonea a declarat că este o „criză fără precedent în Consiliu, generată de atitudinea unor membri”.

„Azi am incercat in trei etape sa avem sedinta de plen in care sa solutionam anumite lucrari, foarte vehi din iunie, si nici azi nu am reusit din cauza lipsei de cvorum. Avem 5 sedinte amanate din lipsa de cvorum legal, de fieare data lipsește un număr de membri, astfel incat să nu fie  15.

Azi au lipsit trei procurori fara motivare, aceștia invoca o pretinsa sedinta. Am verificat evidentele CSM si ce se afirma nu se regaseste, in evidentele noastre nu figurează nicio solicitare a Parchetului General. În calitate de președinte ar fi trebuit să fiu înștiințată de procurorul general.

Încă din 2 octombrie am stabilit ca vom avea sedinta de plen în 8 octombrie, nici atunci, nici ulterior, cei care au absentat nu mi-au adus la cunostinta.

Atitudinea colegilor care lipsesc nejustificat a produs consecinte in sistemul judiciat, a vulnerabilizat instituția, a împiedicat derularea activității: concursul la timp de admitere in magistratura, bugetul instantelor CSM , din iulie se evita validarea concursurilor , in fapt e un veritabil boicot institutional!”, a adăugat Savonea.

Savonea a anunțat modificarea legii CSM (nr. 317/2004) pentru reducerea cvorumului la ședințele de plen și sancțiuni pentru cei care vor lipsi 

„Nouă membri ai CSM au hotarat sa faca propuneri de modificari legislative pe care să le discutăm și să le formalizăm, asa incat sa asiguram desfasurarea sedintelor legal in aceasta institutie”, a anunțat Savonea. 

„Măsurile vizează reducerea cvorumului pentru situațiile în care anumiți membri refuză să se prezinte nejustificat, respectiv ca ședințele să fie legal constituite. Mă refer la membrii Consiliului cu activitate permanentă în CSM”, a spus șefa CSM.

Astfel, „lucrările plenului se desfășoară legal în prezența a cel puțin 2/3 din totalul membrilor atunci când ședința de plen a fost convocată, iar membrii cu activitate permanentă lipsesc de la ședință”. 

Savonea a anunțat și sancțiuni pentru cei care vor bloca în viitor ședintele CSM.

Potrivit propunerilor celor nouă membri, „împiedicarea desfășurării ședinței plenului CSM atrage pierderea de drept a mandatului”. 

Lia Savonea, contestată. Mai mulți membri ai CSM vor să ceară revocarea lui Savonea

Șefa CSM a ieșit public marți ca să reclame „criza fără precedent” din Consiliu, la doar câteva zile după ce în spațiul public a apărut informația că mai mulți colegi ai săi, membri ai CSM, vor să ceară revocarea sa din funcție.

Revoltă împotriva șefei CSM. Se pregătește debarcarea Liei Savonea

Cererea de revocare a Liei Savonea ar urma să se întemeieze pe deciziile în interes personal pe care aceasta le-ar fi luat, pe faptul că ar fi adoptat decizii în mod discreționar, precum și pe implicarea ei în jocuri politice legate de numirea ministrului Justiției, potrivit g4media.ro.
Pentru ca cererea de revocare să fie luată în considerare, documentul trebuie semnat de cel puțin o treime dintre membrii CSM, adică de șapte persoane. Revocarea poate fi adoptatã cu majoritatea simplă a plenului CSM, adică 10 voturi.

Judecătoarea Lia Savonea are mandat să conducă instituția care se ocupă de organizarea sistemului judiciar până la începutul anului viitor. Ea a fost aleasă președinte CSM pe 12 decembrie 2018.

Cu aprobarea președintelui Lia Savonea, CSM vrea să restricționeze accesul publicului la declarațiile de avere ale magistraților. Printre principalii „beneficiari” ai modificării legii ANI, se numără și șefa CSM.

Judecătorii cer ca veniturile partenerilor de viață să fie secrete și să nu fie verificate averile soților cu bunuri separate. Propunerea apare într-un proiect de modificare a legii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), ținut secret de CSM, Ministerul Justiției și de senatorul PSD Robert Cazanciuc. Printre beneficiarii modificărilor la legea ANI ar fi chiar Simona Marcu şi Lia Savonea, care au inițiat proiectul. În prezent, averea șefei CSM a fost luată „la puricat” de ANI.

Judecătorii vor ca averile soților și soțiilor să fie „la secret”

Mai multe articole despre:
CSM ministerul justiţiei Ana Birchall lia savonea