MENIU

Război în Ucraina, ziua 973. Furie la Kremlin! Rusia ameninţă cu consecinţe după inaugurarea noului comandament naval german la Rostock - LIVE TEXT

Război în Ucraina, ziua 973. Rusia ameninţă cu consecinţe după inaugurarea noului comandament naval german la Rostock

Ucraina luptă împotriva invaziei ruse de peste doi ani şi jumătate. Forţele ruse, cărora preşedintele Vladimir Putin le-a ordonat să intre în Ucraina în februarie 2022, au avansat în septembrie cu cel mai rapid ritm din martie 2022, potrivit datelor din surse deschise, în ciuda faptului că Ucraina a luat o parte din regiunea rusă Kursk.

09:00 - Rușii iau cu asalt 4 orașe din estul Ucrainei

Forţele ruse iau cu asalt patru oraşe din estul Ucrainei, în timp ce forţele Moscovei încearcă să obţină controlul asupra întregii regiuni Donbas, potrivit bloggerilor de război pro-ruşi, relatează Reuters.

Forţele ruse se luptă cu trupele ucrainene în oraşele Selîdove, Hirnîk, Kurahove şi Toreţk din estul Ucrainei, potrivit postărilor bloggerilor de marţi.

UPDATE 8:30 - Un bărbat s-a sinucis într-un centru de înrolare din Ucraina

Autorităţile ucrainene au anunţat marţi că un bărbat căutat pentru că s-a sustras de la mobilizarea militară s-a sinucis după ce a fost arestat de poliţie şi dus la un centru de înrolare, relatează AFP, care notează că această dramă ilustrează problema mobilizării militare în Ucraina, în condiţiile în care pe front este lipsă acută de recruţi şi mulţi bărbaţi se ascund, dau mită sau încearcă să fugă în străinătate pentru a nu fi trimişi în tranşee.

UPDATE 6:10 - Procurorul general al Ucrainei Andrii Kostin şi-a prezentat marţi demisia, după ce o anchetă a Serviciilor de securitate (SBU) a dezvăluit un sistem de corupţie la scară mare care a permis unor conducători ai administraţiei sale să evite înrolarea în armată, relatează AFP.

UPDATE 4:20 - Centrul de comandament naval în Marea Baltică inaugurat de Germania pentru a coordona forţele NATO nu încalcă nicio dispoziţie a tratatului care reglementează statutul internaţional al ţării de la reunificarea sa, a transmis marţi Berlinul, după ce Rusia a ameninţat cu consecinţe în urma acestei măsuri, relatează AFP.

Ministerul rus de Externe l-a convocat marţi pe ambasadorul Germaniei la Moscova, Alexander Graf Lambsdorff, pentru a protesta împotriva deschiderii acestui nou comandament al Marinei germane, destinat să consolideze capacitatea de apărare a NATO în regiunea Mării Baltice.

Diplomatul "a dezminţit fără echivoc că acordul 2+4 ar fi fost încălcat de către guvernul federal", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe german.

Într-un comunicat, MAE rus susţine că deschiderea acestui comandament naval ar încălca acordul "2+4", încheiat în urma reunificării Germaniei şi care interzice staţionarea trupelor NATO în estul Germaniei.