MENIU

Război în Ucraina, ziua 971. Prima reacție a Rusiei după alegerile din Republica Moldova: „Mâna Bruxelles-ului s-a dovedit a fi scurtă și slabă”- LIVE TEXT

Război în Ucraina, ziua 971/ Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 971 de război. Rusia a lansat mai multe valuri de drone către Kiev pentru a doua noapte consecutiv, avariind clădiri rezidenţiale şi rănind cel puţin un civil, au declarat luni dimineaţă oficiali ucraineni, potrivit Reuters.

UPDATE 8:10 - Iulia Navalnaia spune că va candida la funcţia de preşedinte al Rusiei atunci când Putin nu va mai fi la putere

Văduva lui Alexei Navalnîi, Iulia Navalnaia, a declarat pentru BBC că intenţionează să candideze pentru a deveni preşedintele Rusiei.

Navalnaia ştie că riscă să fie arestată dacă se întoarce acasă în timp ce preşedintele Vladimir Putin este încă la putere. Administraţia sa a acuzat-o de participare la extremism. Aceasta nu este o ameninţare deşartă. În Rusia, poate duce la moarte, notează BBC.

UPDATE 7:40 - Aproximativ 10 drone care au vizat oraşul Kiev în mai multe valuri şi din direcţii diferite au fost distruse. Deşi niciuna dintre drone nu şi-a atins ţinta, resturile căzute au rănit uşor cel puţin un om, a adăugat el.

Resturi au căzut în trei dintre cartierele principale ale Kievului, provocând unele daune acoperişurilor şi faţadelor mai multor clădiri rezidenţiale şi cablurilor electrice, a precizat primarul Vitali Klitschko pe Telegram.

Alertele de raid aerian la Kiev au durat mai mult de cinci ore înainte ca forţele aeriene să declare cerul senin în jurul orei 02:15 GMT. Atacul a urmat loviturilor Rusiei asupra Kievului şi a altor oraşe duminică, soldate cu rănirea a 17 persoane într-un oraş din centrul Ucrainei.

În Harkov, o regiune din estul Ucrainei care se învecinează cu Rusia, cel puţin 12 persoane au fost rănite în cursul nopţii după ce Rusia a lansat bombe aeriene ghidate care au vizat regiunea, a declarat poliţia naţională ucraineană pe Telegram. Mai multe clădiri rezidenţiale au fost avariate.

UPDATE 5:10 - „Mâna Bruxelles-ului s-a dovedit a fi scurtă și slabă”, a spus Konstantin Kosacev, vicepreședintele Consiliului Federației Ruse, comentând alegerile de duminică din Moldova. 

„Dacă, cu o interferență atât de nerușinată și nerușinată a Occidentului în afacerile interne ale acestei țări, rezultatul s-a dovedit a fi opusul pariului său, înseamnă că frigiderul este cu adevărat mai aproape decât televizorul pentru cetățenii moldoveni, iar problemele urgente sunt mai importante decât basmele europene”, a scris Kosacev pe canalul său Telegram, citat de agenția RIA Novosti.

Kosacev a mai spus că votul în Moldova este o nouă etapă atât pentru Chișinău, cât și pentru întreaga Europă, „a cărei natură este în Eurasia, nu în zona Euro-atlantică”.

UPDATE 4:20 - 12 răniţi după un bombardament rus asupra Harkov, o parte a oraşului fără electricitate

Cel puţin 12 persoane au fost rănite duminică seara în lovituri ruse asupra Harkovului, care au provocat întreruperi de curent în acest mare oraş din nord-estul Ucrainei, au anunţat poliţia şi autorităţile locale, notează AFP.

Aceste bombardamente intervin în timp ce autorităţile ucrainene se tem de începerea unei noi campanii ruse de atacuri împotriva infrastructurii energetice civile a ţării, cum a fost în iarna anilor 2022 şi 2023, un mijloc folosit atunci de Moscova pentru a scufunda milioane de ucraineni în frig întuneric, şi a pune astfel presiune pe Kiev.