MENIU

Război în Ucraina, ziua 966. Reuniune crucială la Bruxelles, miercuri. Divergenţe majore cu privire la conflict - LIVE TEXT

Război în Ucraina, ziua 966 / Foto: Profi Media

Ucraina a ajuns astăzi în ziua cu numărul 966 de război. Liderii statelor UE şi cei ai ţărilor din Golf se reunesc miercuri la Bruxelles la un prim summit în acest format pentru a discuta modalităţile de intensificare a cooperării şi de evitare a unui conflict generalizat în Orientul Mijlociu.

UPDATE 11:45  Ucraina se revoltă în fața sprijinului fără rezerve al SUA pentru Israel

Statele Unite au desfășurat săptămâna aceasta un sistem avansat de apărare aeriană și zeci de soldați pentru a proteja Israelul de rachetele balistice iraniene, dar nu există niciun ajutor de acest nivel pentru Ucraina, deși se confruntă zilnic cu atacuri rusești cu drone, rachete și bombe.

La Kiev, acest lucru este calificat drept un dublu standard.

„Răspunsul dur” pentru Ucraina este că Rusia are arme nucleare, în timp ce Iranul nu are, scrie într-o analiză Politico.

UPDATE 11:00 - Ucraina doreşte să fie invitată la NATO înainte ca Joe Biden să plece de la Casa Albă

Ucraina cere o invitaţie de aderare la NATO înainte ca Joe Biden să plece de la Casa Albă considerând că ar fi o realizare potrivită pe care să o lase în urmă preşedintele american, a declarat pentru Reuters ambasadoarea Kievului la Alianţa Nord-Atlantică.

„Ideea noastră este că a oferi Ucrainei o invitaţie în acest moment este un semnal politic”, a declarat Nataliia Galibarenko, ambasadorul Kievului la NATO. „Credem sincer că poate face parte din moştenirea (actualei) administraţii americane”, a spus ea într-un interviu pentru Reuters acordat la sediul misiunii ucrainene la NATO, care se află vizavi de sediul Alianţei de la Bruxelles.

Alegerile prezidenţiale americane de luna viitoare creează o incertitudine majoră pentru Ucraina, în măsura în care Washingtonul a fost cel mai mare furnizor de ajutor militar al Kievului în războiul său împotriva invaziei Rusiei.

UPDATE 10:20 - Ucraina este tot mai aproape de o criză energetică majoră. România este unul dintre furnizori

Disputele politicianiste între o serie de înalți oficiali ucraineni din sectorul energetic au adus țara în pragul unei crize energetice majore, în condițiile apropierii sezonului rece, scrie The New York Times.

Totul a culminat cu demiterea, luna trecută, a șefului companiei naționale de electricitate, Volodimir Kudrițki, a fost prețuit de aliații Kievului și de experți din sectorul energetic pentru că, în general, a menținut sistemul energetic în stare de funcționare, conform Rador Radio România.
 
Parlamentarii ucraineni au calificat decizia drept nejustificată, iar țările care finanțează reparațiile au spus că momentul este nepotrivit, având în vedere că Ucraina se căznește să își refacă greu încercata rețea energetică înainte de venirea iernii.

UPDATE 4:10 - Zelenski, invitat să-şi prezinte "planul de victorie" la summitul UE

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunţat marţi că l-a invitat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski să-şi prezinte "planul de victorie" pentru înfrângerea Rusiei în cadrul unui summit UE săptămâna aceasta, relatează AFP.

Zelenski caută să obţină sprijinul aliaţilor occidentali ai Kievului, în timp ce invazia Ucrainei de către Rusia intră în al treilea an.

Pe reţelele de socializare, Charles Michel a spus că l-a invitat pe Zelenski "la summitul Consiliului European joi, 17 octombrie, pentru a face un bilanţ al ultimelor evoluţii ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei şi pentru a-şi prezenta planul de victorie".

Sprijinul militar pentru Kiev şi consolidarea sectorului energetic al Ucrainei, deja afectat, se află printre subiectele de pe agenda reuniunii liderilor celor 27 de ţări ale Uniunii Europene care va avea loc joi la Bruxelles.

Săptămâna trecută, Zelenski a vizitat rapid capitale europene, în special Berlin, Londra, Paris şi Roma, în timp ce ţara sa se confruntă cu o a treia iarnă de război.