MENIU

Război în Ucraina, ziua 961. Zelenski neagă că o încetare a focului cu Rusia ar fi discutată în turneul său european - LIVE TEXT

Volodimir Zelenski/ Profimedia

Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 961 de conflict armat cu Rusia. 

UPDATE  6:20 - Italia anunţă găzduirea unei conferinţe privind reconstrucţia Ucrainei în iulie

Premierul italian Giorgia Meloni a anunţat joi seara, la Roma, după o întrevedere cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, că Italia va găzdui în iulie următoarea conferinţă privind reconstrucţia Ucrainei, relatează AFP.

"Ucraina nu este singură şi îi vom fi alături atât timp cât va fi necesar", a declarat presei Giorgia Meloni, precizând că această reuniune va avea loc pe 10 şi 11 iulie 2025.

Italia sprijină ferm Kievul în lupta sa împotriva forţelor ruse, trimiţând ajutoare şi arme, considerând în acelaşi timp că acestea nu trebuie folosite decât pe teritoriul ucrainean.

Meloni a explicat că sprijinul Romei vizează să "pună Ucraina în cele mai bune condiţii posibile pentru a construi o bază de negocieri pentru pace, o pace care nu poate fi o capitulare".

UPDATE 5:10 - O încetare a focului între Ucraina şi Rusia "nu este un subiect al discuţiilor" cu aliaţii Kievului, a declarat joi la Paris preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, după o întrevedere cu omologul său francez Emmanuel Macron, transmite AFP.

"Nu am discutat despre o încetare a focului", a insistat în faţa presei preşedintele ucrainean, care a cerut o creştere rapidă a ajutorului occidental. "Vine iarna, avem nevoie de ajutorul vostru", a spus el, în timp ce sistemul energetic al Ucrainei este parţial distrus de bombardamentele ruseşti, iar pe frontul din estul Ucrainei trupele Kievului nu reuşesc să oprească înaintarea armatei ruse care anunţă aproape zilnic ocuparea unor noi localităţi.

Conform unor relatări din presa internaţională, Ucraina ar fi dispusă să accepte o încetare a focului de-a lungul actualei linii a frontului, fără a recunoaşte pierderi teritoriale, în schimbul unor garanţii de securitate oferite de SUA şi aderării la UE.