Război în Ucraina, ziua 961. Zelenski neagă că o încetare a focului cu Rusia ar fi discutată în turneul său european - LIVE TEXT
Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 961 de conflict armat cu Rusia. Forţele ruse şi-au intensificat în ultima vreme atacurile în sudul Ucrainei, unde au avariat nave civile în porturi din regiunea Odessa. Miercuri, la bordul unui port-container au fost ucişi opt oameni.
UPDATE 22:00 Un tribunal rus a ordonat arestarea în absență a unui jurnalist CNN care a mers în Kursk pentru realizarea de reportaje de război.
O instanță din această regiune a cerut vineri arestarea, în absența sa, a jurnalistului CNN Nick Paton Walsh, al cărui nume a fost trecut pe „lista de urmăriți”.
El este acuzat că a „trecut ilegal granița” alături de soldați ucraineni în micul oraș Sudja, ocupat de forțele Kievului în regiunea rusă Kursk.
UPDATE 18:10 - Borrell propune un nou fond al UE de finanţare a armamentului pentru Ucraina, după ce Ungaria a blocat fondul existent
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a prezentat o propunere de creare a unui nou fond destinat finanţării parţiale a ajutorului militar furnizat Ucrainei de statele UE, ca modalitate de a ocoli veto-ul Ungariei care a blocat "Facilitatea Europeană pentru Pace" (EPF), fondul deja existent, relatează vineri agenţia EFE.
După ce Ucraina a blocat livrările de petrol ale companiei ruse Lukoil către Ungaria şi Slovacia prin conducta Drujba, Ungaria a blocat în luna iulie o tranşă de 6,6 miliarde de euro destinată compensării către statele UE a ajutorului militar oferit Ucrainei prin "Facilitatea Europeană pentru Pace" (EPF).
Această facilitate este un fond extrabugetar constituit din contribuţii ale statelor UE şi prin care se oferă asistenţă militară statelor terţe, dar care a fost folosit în principal pentru furnizarea de ajutor militar Ucrainei în războiul cu Rusia. Acest fond funcţionează ca o schemă de rambursare a statelor membre ale UE pentru livrările lor de arme şi muniţii către respectivele state terţe. Astfel, statele membre ale UE care furnizează ajutor militar Ucrainei pot cere să le fie rambursate sume aferente acestui ajutor din fondul EPF, finanţat tot de statele UE.
Ungaria a reuşit între timp să deblocheze petrolul care-i este furnizat de Lukoil prin contractarea cantităţilor livrate înaintea transportului acestora prin conducta Drujba. Budapesta menţine însă blocat fondul EFP în condiţiile în care Comisia Europeană, care-l acuză pe premierul ungar eurosceptic Viktor Orban că încalcă statul de drept, menţine la rândul ei suspendate circa două treimi din fondurile europene ce revin Ungariei, din care Bruxellesul a anunţat în plus că va reţine şi o sumă de 200 de milioane de euro în contul unei amenzi impuse Budapestei de justiţia europeană pentru încălcarea politicii europene de azil pentru migranţi.
UPDATE 17:20 - Rusia a lansat un contraatac puternic în Kursk
Armata rusă a lansat o contraofensivă puternică în zone din provincia rusă Kursk ocupate de armata ucraineană la începutul lunii august, afirmă joi surse concordante din ambele tabere citate de agenţia EFE.
Potrivit canalului neoficial al grupării de trupe ruse "Sever" (Nord), preluat de portalurile Mediazona şi Meduza, trupele ruse au reuşit să treacă de liniile defensive ucrainene şi au recuperat controlul asupra a cinci localităţi în zona Liubímovka, unde ar fi încercuit două batalioane ucrainene.
Şi canalul de Telegram al blogului Rybar, apropiat de armata rusă, a confirmat acţiuni ofensive ruseşti pe mai multe sectoare ale frontului în Kursk. Potrivit portalului de investigaţii Agentstvo, este vorba despre cel mai amplu contraatac rusesc în Kursk după o altă contraofensivă lansată în această provincie luna trecută.
UPDATE 17:00 - Rusia este îngrijorată în legătură cu militarizarea Japoniei,
Rusia este îngrijorată în legătură cu militarizarea Japoniei, refuzul dezvoltării pașnice a acestei țări ar putea duce la destrămarea întregului sistem al ordinii mondiale, a transmis șeful diplomației de la Moscova, Serghei Lavrov.
Potrivit acestuia, ”dând uitării lecțiile celui de-Al Doilea Război Mondial, conducerea japoneză urmărește o creștere a cheltuielilor sale pentru apărare și modernizarea documentelor doctrinare de bază, care includ conceptul privind posibilitatea lansării unor atacuri preventive”.
UPDATE 16:35 - Preşedintele ucrainean Zelenski a sosit la Berlin pentru discuţii cu cancelarul Scholz
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit vineri după-amiază la Berlin pentru a se întâlni cu cancelarul Olaf Scholz în cadrul unui mini-turneu european cu scopul de a obţine sprijin suplimentar şi a-şi prezenta "planul de victorie".
Avionul care l-a transportat pe Zelenski a "aterizat" la Berlin, a indicat preşedinţa ucraineană pentru AFP.
Volodimir Zelenski se va întâlni mai întâi cu cancelarul Olaf Scholz, apoi cu preşedintele german Frank-Walter Steinmeier.
El ar urma să îşi reînnoiască apelul ca Germania, al doilea cel mai mare furnizor de ajutor militar (după SUA), să livreze Ucrainei mai multe arme, în special rachete Taurus cu rază de acţiune de circa 500 km.
În pofida presiunilor, inclusiv din interiorul coaliţiei cu Verzii şi liberalii, social-democratul Scholz a refuzat categoric furnizarea de rachete Taurus, de teama unei escaladări între NATO şi Rusia.
Aliaţii interzic deocamdată Kievului să le utilizeze armele pentru a lovi ţinte militare în adâncimea teritoriului Rusiei.
UPDATE 13:30 - Trupele Moscovei folosesc un nou tip de dronă pe frontul din Ucraina, susține ministrul rus al Apărării
Ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov, a declarat vineri că dronele cu inteligență artificială joacă un rol cheie pe câmpul de luptă din Ucraina și a îndemnat la mai multă instruire a trupelor cu privire la modul de utilizare a acestora, informează Reuters.
UPDATE 13:20 - Preşedintele ucrainean Zelenski s-a întâlnit cu Papa Francisc şi urmează să discute cu cancelarul german Scholz
Papa Francisc l-a primit vineri la Vatican pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu care a avut o întrevedere privată de 35 de minute la palatul apostolic, informează Reuters şi ANSA.
A fost a doua întâlnire a celor doi, după cea din iulie, cu ocazia summitului G7 din Italia.
UPDATE 13.00 - Sistemele de apărare aeriană ucrainene au doborât 29 din 66 de drone rusești lansate în timpul nopții, informează Reuters. 31 de drone „s-au pierdut”, cel mai probabil datorită războiului electronice, în timp ce două vehicule aeriene fără pilot s-au întors pe teritoriul Rusiei.
Moscova a lansat și două rachete.
UPDATE 12:15 - Un atac rusesc asupra regiunii Odessa de la Marea Neagră a făcut joi noaptea 14 victime - patru morţi şi zece răniţi - a anunţat vineri guvernatorul Oleg Kiper printr-un mesaj preluat de AFP de pe Telegram.
UPDATE 11.00 - Rusia atacă din timpul nopții mai multe regiuni ucrainene cu drone Shahed, potrivit forțelor aeriene ucrainene, potrivit Ukrinform.
Sirenele de raid aerian răsună în mai multe regiuni.
UPDATE 6:20 - Italia anunţă găzduirea unei conferinţe privind reconstrucţia Ucrainei în iulie
Premierul italian Giorgia Meloni a anunţat joi seara, la Roma, după o întrevedere cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, că Italia va găzdui în iulie următoarea conferinţă privind reconstrucţia Ucrainei, relatează AFP.
"Ucraina nu este singură şi îi vom fi alături atât timp cât va fi necesar", a declarat presei Giorgia Meloni, precizând că această reuniune va avea loc pe 10 şi 11 iulie 2025.
Italia sprijină ferm Kievul în lupta sa împotriva forţelor ruse, trimiţând ajutoare şi arme, considerând în acelaşi timp că acestea nu trebuie folosite decât pe teritoriul ucrainean.
Meloni a explicat că sprijinul Romei vizează să "pună Ucraina în cele mai bune condiţii posibile pentru a construi o bază de negocieri pentru pace, o pace care nu poate fi o capitulare".
UPDATE 5:10 - O încetare a focului între Ucraina şi Rusia "nu este un subiect al discuţiilor" cu aliaţii Kievului, a declarat joi la Paris preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, după o întrevedere cu omologul său francez Emmanuel Macron, transmite AFP.
"Nu am discutat despre o încetare a focului", a insistat în faţa presei preşedintele ucrainean, care a cerut o creştere rapidă a ajutorului occidental. "Vine iarna, avem nevoie de ajutorul vostru", a spus el, în timp ce sistemul energetic al Ucrainei este parţial distrus de bombardamentele ruseşti, iar pe frontul din estul Ucrainei trupele Kievului nu reuşesc să oprească înaintarea armatei ruse care anunţă aproape zilnic ocuparea unor noi localităţi.
Conform unor relatări din presa internaţională, Ucraina ar fi dispusă să accepte o încetare a focului de-a lungul actualei linii a frontului, fără a recunoaşte pierderi teritoriale, în schimbul unor garanţii de securitate oferite de SUA şi aderării la UE.