MENIU

Război în Ucraina, ziua 96. Rușii își intensifică bombardamentele în Severnodonețk. Semnal de ALARMĂ tras de Statul Major al Ucrainei: Belarusul ar putea intra și el curând "în joc" - LIVE TEXT

Ucraina a intrat în ziua 96 a războiului. Statul Major al forțelor ucrainene anunță că Rusia se pregătește să atace Ucraina din trei direcții. Mai exact, armata rusă se regrupează în regiunea Donețk, lângă orașul Lyman, încercând să lanseze o ofensivă. De asemenea, este așteptat un atac în regiunea Harkov, lângă orașul Izium, și în regiunea Sumi.

UPDATE 24:00 Trupele ruse au avansat în interiorul Severodonețk, luptele de stradă continuă, a declarat șeful administrației regionale din Lugansk, Serhiy Haidai.

UPDATE 24:55 Rusia a bombardat regiunea Sumi.

În doar o oră, armata rusă a tras peste 20 de obuze în zona de graniță Șhostka din regiunea Sumi, din satul rus Zernovo, a declarat Serviciul de Grăniceri de Stat. Nu au fost raportate victime.

UPDATE 23:15 Oficial: rușii încearcă să avanseze în regiunea Zaporojie, din sud-estul Ucrainei.

Guvernatorul Oleksandr Starukh a declarat că armata rusă a deteriorat infrastructura civilă din satele Orikhiv și Hryhorivka.

Potrivit acestuia, trupele ruse continuă să sporească prezența militară în regiune.

UPDATE 22:42 Valentin Iumaşev, ginerele fostului lider rus Boris Elţin, s-a retras luna trecută din funcţia de consilier onorific al preşedintelui Vladimir Putin, informează luni Reuters, citând surse din anturajul lui Iumaşev.

UPDATE 22:40 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat liderilor UE la Bruxelles spunând că Europa trebuie să dea dovadă de „unitate mai mare”.

UPDATE 21:50 Ocupanții ruși au întrerupt comunicațiile mobile, dar și internetul în regiunea Herson, potrivit șefului administrației regionale din Herson, Gennadiy Laguta.

UPDATE 21:10 Încă o țară a intrat pe lista neagră a Rusiei! Este vorba despre Olanda, care nu va mai primi gaze naturale de la ruși, începând de marți, și asta deoarece nu a acceptat condițiile impuse de Moscova privind plata în ruble. Conform reprezentanților companiei rusești, suspendarea livrărilor de gaze va fi în vigoare până când plăţile sunt realizate conform schemei propuse de Rusia. Nu este prima dată când Rusia recurge la o astfel de măsură. Din contră, într-o situație similară se află, încă de la finalul lunii aprilie, Polonia şi Bulgaria.

UPDATE 20:25 Belarusul va începe exerciții militare în apropierea granițelor cu Ucraina în iunie.

Oficialul militar din Belarus Andrei Krivonosov a declarat că, începând cu data de 22 iunie, Belarusul va desfășura exerciții militare în regiunea Gomel, în apropiere de granița cu Ucraina.

UPDATE 19:55 Statul Major: Trupele ruse se retrag de la Mykolaivka, în regiunea Herson.

Potrivit celei mai recente actualizări ale Statului Major General, forțele ruse au suferit pierderi semnificative și au fost nevoite să se retragă din satul Mykolaivka ca urmare a ofensivei forțelor ucrainene.

UPDATE 19:25 Rusia simplifică obținerea cetățeniei pentru copiii ucraineni orfani sau separați de părinți, pe fondul rapoartelor de deportare forțată a copiilor în Rusia.

Andriy Yermak, șeful biroului președintelui Volodimir Zelenski, a declarat anterior, citând surse rusești, că Rusia a deportat cu forța 232.000 de copii ucraineni pe teritoriul său de la începutul invaziei pe scară largă.

Peste 2.000 de copii sunt orfani sau separați de părinți, relatează The Kyiv Independent.

UPDATE 18:53 Preşedintele Joe Biden a anunțat, luni, că Statele Unite nu vor trimite Ucrainei sisteme de rachete care pot lovi Rusia. Liderul de la Casa Albă a dezminţit, implicit, informațiile potrivit cărora guvernul american s-ar pregăti să le trimită ucrainenilor rachete avansate cu rază lungă de acţiune, pentru războiul de apărare împotriva Rusiei.

UPDATE 17:58 Luptătorii ucraineni din regimentul Azov care s-au predat după luptele de la Mariupol, în Ucraina, vor fi judecați și riscă pedeapsa cu moartea, susține un oficial din Donețk, teritoriu separatist pro-rus, potrivit Le Figaro.

UPDATE 17:30 5 așezări din regiunea Donețk au rămas fără alimentare cu apă în urma bombardamentelor rusești.

Potrivit companiei locale de management al apei Kramatorsk Vodokanal, apa va fi livrată de vehicule, dacă este necesar, începând cu dta de 31 mai.

UPDATE 17:00 A fost judecat primul soldat rus pentru viol, în Ucraina.

Potrivit Procuraturii Generale, soldatul a pătruns într-o casă din districtul Brovary, regiunea Kiev, în martie, a ucis un bărbat și, împreună cu un tovarăș, a violat-o în mod repetat pe soția bărbatului ucis. Cazul a fost trimis în judecată.

UPDATE 16:40 - În timpul celor trei luni de ocupație, rușii au răpit mai mult de 500 de civili din Melitopol, susține primarul Ivan Fedorov. Unii au fost reținuți timp de trei zile, alții mai mult de o lună. „Un caz este al unui copil de 16 ani care a fost ținut captiv de ocupanți timp de 50 de zile”, a spus Fedorov în conferința de presă, potrivit Ukraynska Pravda.

UPDATE 16:07 - Un jurnalist francez a fost ucis, luni, în regiunea Lugansk din estul Ucrainei, potrivit guvernatorului Serhiu Haidai.

Oficialul a precizat că reporterul a fost ucis în timpul unei tentative de evacuare din regiunea Lugansk, unde au avut loc lupte grele în ultimele zile, pe măsură ce invazia rusă continua, informează Sky News.

UPDATE 15:20 - Forţele ruse pregătesc o ofensivă la scară largă în jurul oraşului Sloviansk, bază a forţelor de apărare ucrainene în Donbas, din mai multe direcţii, a declarat luni Statul Major ucrainean.

Trupele ruse transferă noi unităţi în timp ce se pregătesc să atace Sloviansk atât dinspre Izium, controlat de ruşi, un oraş aflat la aproximativ 50 de kilometri mai la nord, cât şi dinspre orăşelul Liman, recent capturat, se menţionează în buletinul zilnic al Statului Major ucrainean cu privire la evoluţiile situaţiei de pe front, potrivit DPA.

UPDATE 14:40 - Mai mulți soldaţi angajaţi prin contract în armata rusă i-au ameninţat cu moartea pe generalul Valeri Solodciuk şi pe gărzile sale de corp, provenind din trupele special. Incidentul a avut loc după ce acesta a încercat să reia un atac împotriva ucrainenilor, într-o zonă ocupată temporar de Rusia în regiunea Doneţk.

Soldaţii au refuzat să se supună ordinului generalului, care a ţipat un timp la ei şi în cele din urmă a plecat din prima linie a frontului.

UPDATE 13:35 - Cerealele ucrainenilor din Herson, oraș pe care rușii îl ocupă acum, sunt transportate în Rusia.

„Avem spațiu pentru depozitare (n.red. pentru noua recoltă) deși avem multe cereale aici. Oamenii îl scot acum parțial, fiind de acord cu cei care îl cumpără din partea rusă”, a declarat Kirill Stremousov, adjunctul șefului administrației militaro-civile impuse de ruși în Herson, potrivit agenției de presă TASS.

Acesta a spus că administrația lucra la aprovizionarea cu semințe de floarea-soarelui către fabricile de procesare locale și rusești.

UPDATE 12:50 - Noul ministru de externe al Franței, Catherine Colonna, se află în prima vizită oficială în Ucraina.

„Sunt în Ucraina pentru a arăta sprijinul Franței față de poporul ucrainean”, a scris Catherine Colonna într-un mesaj pe contul său de Twitter. Șefa diplomației francezee a ajuns deja la Kiev, unde s-a întâlnit cu omologul său ucrainean - Dmitro Kuleba. 

Colonna a fost și în regiunea Kiev, în Bucha, unde rușii au numeroase atrocități, descoperite la începutul lunii aprilie, după ce rușii s-au retras la sfârșitul lunii martie.  

UPDATE 12:30 - Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko a reușit să treacă granița după mai multe încercări eșuate. Acesta a trecut frontiera în Polonia, pentru a merge la summitul Partidului Popular European, după ce a fost oprit de două ori în Ucraina, din cauza acuzațiilor de înaltă trădare. Într-un final, acestuia i s-a permis să părăsească țara pentru întâlniri în UE. Poroșenko merge la congresul PPE de la Rotterdam, scrie pravda.com.ua

UPDATE 12:10 - Armata rusă, care şi-a concentrat ofensiva în est şi sudul Ucrainei, efectuează atacuri sporadice cu rachete şi în sud-vestul ţării, în special asupra oraşului de coastă Odesa, unde a avariat din nou mai multe infrastructuri din estuarul râului Nistru.

Forţele ruse au lansat două atacuri cu rachete şi au lovit podul rutier şi de cale ferată care trece peste estuarul Nistrului, în regiunea Zatoka. Acest pod fusese deja avariat în atacuri anterioare şi era nefuncţional, potrivit agenţiilor locale de presă.

UPDATE 10:30 - Un nou raport al pierderilor suferite de Armata Roșie a fost publicat luni de Ministrul ucrainean al Apărării:

UPDATE 10:00 - Ministerul britanic al Apărării transmite că trupele ruse din Ucraina ar fi suferit „pierderi devastatoare” printre ofițerii de rang mediu și inferior, astfel că grupurile de luptă vor fi mai puțin eficiente din cauza lipsei de lideri tineri, astfel că armata Moscovei va avea probleme în încercarea modernizării sale în materie de comandă și control. Londra susține că sunt aruncați în luptă comandanții de brigadă și de batalion, pentru că sunt făcuți răspunzători fără compromisuri pentru performanța unităților lor. 

UPDATE 9:50 - Administrația militară din Lugansk a anunțat, luni dimineață, că trupele rusești au intrat în cartierele periferice ale Sievierodonețkului și că se dau lupte grele pentru Luhansk. Anunțul a fost făcut de către șeful administrației militare a regiunii.

UPDATE 9:37 - Armata ucraineană a transmis, duminică seară, că rușii au reluat bombardamentele în regiunile nordice Sumî și Cernihiv.

Printre numeroasele orășele și sate lovite în nordul Ucrainei s-au numărat și Hirsk, Hrinivka în Cernihiv și Bacivsk și Seredina-Buda în Sumî. Analiștii spun că rușii atacă aceste regiuni pentru a opri forțele ucrainene de acolo din a se redesfășura în Donbas, acolo unde invadatorii se străduiesc de săptămâni să obțină o victorie.

UPDATE 9:27 - Nu mai puțin de 116 mineri au rămas blocați în subteran în urma întreruperilor de curent cauzate de luptele cu armata rusă, în localitatea Torețk din regiunea Donețk. Astfel, districtele Bakhmut și Kramatorsk din regiune au rămas fără electricitate.

Anunțul a fost făcut de șeful administrației militare regionale Donețk, Pavlo Kirilenko, care a transmis că 113 muncitori sunt blocați la mina Central, iar alți trei la mina Toretskaya. Autoritățile fac acum tot posibilul pentru a-i scoate pe mineri la suprafață, a adăugat acesta.

UPDATE 9:15 - Explozie puternică în Melitopol în dimineața de luni. Cel puțin o femeie a fost rănită. Încă nu a fost anunțat un raport oficial al victimelor. Presa locală relatează că explozia a fost auzită lângă centrul comercial Kvartal. În urma exploziei s-a degajat un fum dens negru, mai spun martorii citați de Unian.net.

Volodimir Zelenski a făcut prima vizită în afara regiunii Kiev, la Harkov, acolo unde a vizitat trupe aflate pe prima linie estică a ţării. 

„Vreau să vă mulţumesc fiecăruia dintre voi pentru serviciul vostru”, a spus Zelenski, care l-a demis pe şeful securităţii locale deoarece nu a apărat oraşul. Ruşii au reluat atacurile cu bombe asupra Harkov după câteva săptămâni de linişte, relatează BBC. Preşedintele ucrainean a anunţat în discursul său către naţiune că l-a dat afară pe şeful Serviciului de Securitate al regiunii Harkov. “L-am demis pe şeful Serviciului de Securitate al regiunii. Pentru că nu a muncit pentru a apăra oraşul din primele zile ale războiului, ci s-a gândit doar la el personal. Care au fost motivele? Oamenii legii vor afla”, a explicat Zelenski. 

El s-a adresat în discursul său în special oraşelor Harkov, Kiev, Severodoneţk şi Krivoi Rog, vorbind despre distrugerile înregistrate şi despre faptul că războiul nu s-a sfârşit. 

“În primul meu discurs de preşedinte, în urmă cu trei ani, am spus că fiecare dintre noi este preşedinte. Iar acum acest lucru se simte cel mai mult. Pentru că viitorul nostru depinde nu doar de acţiunile mele în acest birou de preşedinte al Ucrainei, ci şi de ce se face în alte birouri din Kiev. Dar şi de ce se face la Karhov, Sumî, Krivoi Rog şi Odesa, Lviv şi Ujhorod, Luţk şi Vinnîţea, Mikolaiv şi Dnipro, Jîtomîr şi Cernihiv, Poltava şi Kropîvnîţkîi, Cernăuţi, Frankivsk, Ternopil, Rivne, Hmelniţki şi Cerkasî. Bineînţeles, şi în Herson, în regiunea Zaporojie, şi în teritoriile din Donbas şi Crimeea. Am văzut cu ochii mei unitatea, astăzi, la Harkov. Eroismul pe care soldaţii noştri îl arată în fiecare zi în Donbas. Determinarea Krivoi Rog-ului. Aceasta este calea noastră. Calea de a ne asigura că pacea vieţii se simte mereu în Ucraina şi că zâmbetele vor guverna mereu, nu sunetele artileriei”, a precizat Zelenski.

Rusia a reluat bombardamentele în regiunile Sumi şi Cernihiv, în nordul Ucrainei. Numeroase orăşele şi sate au fost lovite în ultimele zile din regiunile Sumi şi Cernihiv. Conform datele analiştilor, ruşii atacă aceste regiuni pentru stoparea armatei ucreainene din a se redesfăşura în Donbas.