MENIU

Război în Ucraina, ziua 954: Kievul dă startul proiectului "Legiunea ucraineană". Noile planuri ale președintelui Zelenski

Război în Ucraina, ziua 954: Kievul dă startul proiectului

Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 954 de război. Țara condusă de Volodimir Zelenski traversează un moment dificil, forţele sale fiind în retragere pe frontul de est, ducând lipsă de oameni şi de armament.

UPDATE 10:10 Drone ucrainene au pătruns în Belarus în timp ce Lukașenko zbura cu elicopterul

Trei drone Shahed au intrat joi în spațiul aerian al Belarusului, în timp ce președintele țării. Alexander Lukașenko, se deplasa cu elicopterul deasupra țării, potrivit grupului de monitorizare Belaruski Hajun, citat de The Kyiv Independent, scrie Mediafax.

Dronele, care au zburat din regiunea Cernihiv din Ucraina, au fost observate îndreptându-se spre regiunea Gomel din Belarus. Două drone au trecut deasupra zonei de frontieră Novaya Guta, îndreptându-se spre Gomel, în timp ce o altă dronă a zburat deasupra Loyev, tot în regiunea Gomel.

UPDATE 6:20 - Kievul deschide în Polonia un centru de recrutare pentru ucrainenii din străinătate

Autorităţile de la Kiev au anunţat joi deschiderea în Polonia a primului birou de recrutare al "Legiunii ucrainene" menit să-i atragă pe ucrainenii din străinatate să se alăture armatei ţării lor, relatează AFP.

Biroul este situat în incinta consulatului ucrainean din Lublin, estul Poloniei.

În centru funcţionează o comisie medicală militară "cu toate echipamentele necesare pentru efectuarea examinărilor şi eliberarea certificatelor de apt pentru serviciu", a declarat Ivan Gavryliuk, un adjunct al ministrului ucrainean al Apărării, potrivit unui comunicat.

"După înregistrare, pregătirea voluntarilor va avea loc pe terenul de antrenament" în Polonia, a adăugat el, menţionând că Ucraina oferă uniforme şi sprijin logistic, în timp ce partenerii polonezi furnizează arme şi alte echipamente.

Proiectul "Legiunea ucraineană" a fost anunţat de Kiev în iulie.

UPDATE 4:10 - Summit crucial, săptămâna viitoare, în Croaţia. Zelenski va participa 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care cere cu insistenţă aliaţilor occidentali să accelereze livrările lor de arme, va avea săptămâna viitoare o întrevedere cu liderii ţărilor din Balcani, cu ocazia unui summit găzduit de Croaţia, a anunţat joi premierul croat, informează AFP.

Obiectivul acestui summit, care se va derula la Dubrovnik, în sudul coastei croate a Mării Adriatice, este ca "întreaga regiune să îşi aducă sprijinul pentru Ucraina şi poporul ucrainean în lupta lor pentru libertate", a declarat şeful guvernului croat Andrej Plenkovic, în timpul unei reuniuni cu miniştrii săi.

Plenkovic nu a anunţat data exactă la care va avea loc summitul. Însă, potrivit media croate şi unei surse din cadrul guvernului contactată de AFP, acest summit ar avea loc miercuri.

Aceasta este a doua deplasare din acest an a lui Zelenski în Balcani, după un summit similar organizat în februarie în Albania, unde el ceruse deja ţărilor din regiune arme şi muniţii pentru a permite Ucrainei să facă faţă Rusiei.

Unele dintre aceste ţări, în special Serbia şi Bosnia, dispun de capacităţi importante pentru producţia de muniţii.