MENIU

Război în Ucraina, ziua 949: Amenințările nucleare ale Moscovei strânesc îngrijorare - LIVE TEXT

Liderii ruși par tot alarmați de situația de pe front - Dmitri Peskov și Serghei Lavrov (Profimedia)

Război în Ucraina, ziua 949: Amenințările nucleare ale Moscovei strânesc îngrijorare, mai ales după ce șeful diplomației ruse a avertizat țările europene să nu caute confruntarea cu Moscova, afirmând că aceasta ar fi o „aventură sinucigașă”.

UPDATE 12.10 Zelenski răspunde ferm unei cereri categorice venite din partea unui înalt oficial american

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat un răspuns ferm pentru presa americană după ce președinte republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, i-a cerut liderului de la Kiev să o demită din funcție pe Oksana Markarova, ambasadoarea Ucrainei în SUA.

Zelenski a declarat sâmbătă pentru Fox News că poate discuta problema demiterii ambasadorilor doar cu președintele parlamentului ucrainean, conform Ukrainska Pravda.

UPDATE 9:20 - Rușii au doborât peste 100 de drone ucrainene. Ucrainenii au doborât și ei drone rusești

Rușii au lansat 22 de drone Shahed asupra Ucraina în noaptea sâmbătă spre duminică, dintre care 15 au fost doborâte de forțele de apărare aeriană ucrainene.

Dronele au fost lansate de la Yeysk și Kursk din Rusia și de la Chauda din Crimeea.

Dronele au fost doborâte în regiunile Sumî, Vinița, Nikolaev și Odesa.

Sistemele rusești de apărare aeriană au distrus 125 de drone ucrainene deasupra a șapte regiuni rusești, precum și deasupra Mării Azov, a anunțat sâmbătă dimineața Ministerul rus al Apărării.

Canale rusești de Telegram au raportat că au avut loc explozii în apropierea unei baze militare din Yeysk din regiunea Krasnodar Krai, potrivit Ukrainska Pravda. Au mai fost raportate explozii în regiunile Rostov, Voronej și Volgograd.

 

Luând cuvântul în locul președintelui rus Vladimir Putin care, la fel ca în anii trecuți, nu a participat la evenimentul de referință al ONU – Adunarea Generală de la New York, Lavrov a avertizat, de asemenea, împotriva „atragerii (Ucrainei) în NATO”.

„(Occidentul) speră să învingă Rusia folosind regimul neo-nazist ilegitim de la Kiev, dar pregătește deja Europa pentru a o arunca în această aventură sinucigașă”, a declarat Lavrov, în cadrul reuniunii anuale a Adunării Generale a ONU.

„Nu am de gând să vorbesc aici despre lipsa de sens și pericolul ideii de a încerca să lupți pentru victorie împotriva unei puteri nucleare”, a adăugat șeful diplomației ruse.

Lavrov a mai susținut că „încălcările grosolane” ale drepturilor rușilor și ale celor care „simt că fac parte din cultura rusă (…) aduc cu ele amenințări la adresa securității Rusiei și a întregii Europe, care provin de la regimul de la Kiev și de la cei care îl târăsc în NATO”.

Mai multe articole despre:
razboi ucraina armistitiu zelenski putin nuclear