MENIU

Război în Ucraina, ziua 935. Biden este „hotărât” să îşi folosească restul mandatului pentru a consolida Ucraina - LIVE TEXT

Război în Ucraina, ziua 935 / Foto: Profi Media

Preşedintele american Joe Biden este „determinat” să folosească restul mandatului său pentru a întări Ucraina şi se va întâlni cu omologul său Volodimir Zelenski în timpul Adunării Generale a ONU de la New York, la sfârşitul lunii septembrie, a declarat, sâmbătă, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.

UPDATE 00.00 - Bilanțul răniților după atacul rușilor din Harkov a ajuns la cel puțin 41, potrivit guvernatorului regiunii.

UPDATE 23.00 - Parlamentul ucrainean a adoptat o lege actualizată privind mobilizarea, la jumătatea lunii aprilie, pentru a accelera mobilizarea în contextul războiului cu Rusia. Noua lege simplifică procesul de identificare a recruților eligibili și include sancțiuni suplimentare pentru cei care se eschivează de la încorporare și a intrat în vigoare pe 18 mai.

UPDATE 21.00 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut încă o dată aliaţilor occidentali să autorizeze Kievul să lovească ţinte militare aflate în profunzimea teritoriului rus, în special baze aeriene, după un nou atac al forţelor ruse contra oraşului Harkov, din nord-estul Ucrainei, transmite duminică AFP.

\"\"Doar o soluţie sistemică ne permite să ne opunem acestei terori: soluţia razei lungi de acţiune pentru a distruge aviaţia militară rusă acolo unde îşi are baza\"\", a subliniat Zelenski.

\"\"Aşteptăm decizii adecvate care să vină în primul rând de la SUA, Regatul Unit, Franţa, Germania, Italia\"\", a adăugat şeful statului ucrainean în mesajul său cotidian adresat conaţionalilor.

Duminică după-amiază, o bombă ghidată lansată de aviaţia rusă a atins un imobil rezidenţial din Harkov.

UPDATE 19.00 -Trupele ucrainene suferă pierderi mari, deoarece armele occidentale ajung prea încet pentru a echipa în mod corespunzător forțele armate în mod corespunzător, a declarat președintele Volodimir Zelenski pentru CNN într-un interviu difuzat duminică, relatează Reuters.

Rusia a câștigat teren în părți din estul Ucrainei, inclusiv în jurul orașului Pokrovsk. 

Zelenski a spus că situația din est este „foarte grea”, adăugând că jumătate din brigăzile Ucrainei de acolo nu sunt echipate.

“Așa că pierzi o mulțime de oameni. Pierzi oameni pentru că nu sunt în blindate… nu au artilerie, nu au cartușe de artilerie”, a spus Zelenskii, vorbind în engleză. 

UPDATE 17.00 - Șeful Serviciului de informaţii militare ucrainene (GUR), Kirilo Budanov, spune că, dintre aliații Moscovei, Coreea de Nord reprezintă „cea mai mare problemă” pentru Kiev din cauza livrărilor masive de obuze de artilerie către Rusia, care le foloseşte pe frontul din Ucraina, scrie AFP.

UPDATE 16.00 - Două perechi de bombardiere strategice rusești au efectuat duminică zboruri de antrenament deasupra apelor neutre ale Mării Chukchi și ale Mării Siberiei de Est, ca parte a exercițiilor Ocean-24, a anunțat Ministerul rus al Apărării, a informat duminică agenția de presă de stat TASS, informează Reuters.

UPDATE 08:00 - Rusia va încerca să pună capăt războiului „înainte de 2026”, afirmă şeful serviciului de informaţii militare al Ucrainei. 

Kirilo Budanov, şeful Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării, a declarat că

Rusia, aflată în prezent în ofensivă pe frontul din Ucraina, va încerca să pună capăt războiului „înainte de 2026”, pentru a evita să îşi vadă poziţiile slăbite de acumularea problemelor economice cauzate în special de sancţiunile occidentale şi de problemele de mobilizare, pe fondul pierderilor grele de pe front.

Kirilo Boudanov, al cărui departament este renumit pentru operaţiunile curajoase desfăşurate în interiorul Rusiei, a înlăturat temerile Occidentului privind o escaladare a celui mai grav conflict armat din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial. "Toate aceste dileme: va exista sau nu va exista o escaladare? Ce escaladare? (...) Nu va fi nicio escaladare„, a spus el, făcând apel la Occident ”să nu se teamă” de înarmarea mai eficientă a Ucrainei.

UPDATE 07:58 - Joe Biden "este hotărât" să folosească ultimele luni de mandat pentru a întări Ucraina în faţa Rusiei, a afirmat el în timp ce participa prin videoconferinţă la un forum organizat la Kiev.

Alegerile prezidenţiale din noiembrie din Statele Unite riscă să schimbe situaţia pentru Kiev în cazul victoriei republicanului Donald Trump.

Consilieri ai lui Trump au sugerat deja că, în cazul victoriei, vor folosi ajutorul american ca pârghie pentru a forţa Kievul să facă concesii teritoriale Rusiei cu scopul de a pune capăt războiului.

UPDATE 07:00 - Dintre aliaţii Rusiei, Coreea de Nord reprezintă cea mai mare ameninţare pentru Kiev

Printre aliaţii Moscovei, Coreea de Nord reprezintă "cea mai mare problemă" pentru Kiev din cauza livrărilor masive de obuze de artilerie către Rusia care le foloseşte pe frontul din Ucraina, a afirmat sâmbătă şeful serviciului de informaţii militare ucrainene (GUR), Kirilo Budanov, relatează AFP.

"Dintre toţi aliaţii Rusiei, cea mai mare problemă a noastră este Coreea de Nord, pentru că, odată cu volumul de produse militare pe care le furnizează, acestea afectează cu adevărat intensitatea luptelor", a declarat el în cursul conferinţei Yalta European Strategy la Kiev.

Autorităţile nord-coreene "furnizează volume uriaşe de muniţie de artilerie (...) acest lucru este critic pentru noi", a declarat influentul general Budanov. "Din păcate, (...) nu putem face nimic deocamdată", a recunoscut el.

Mai multe articole despre: