MENIU

Război în Ucraina, ziua 932. Factorul cheie în conflictul armat: de cine depine "victoria" Ucrainei asupra Rusiei. Anunțul lui Zelenski - LIVE TEXT

Război în Ucraina, ziua 932. Factorul cheie în conflictul armat: de cine depine

Războiul din Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 923. La mai mult de 2 ani şi jumătate de la începutul invaziei ruse, forţele ucrainene sunt presate pe câmpul de luptă de un inamic mai bine înarmat şi mai mare, în timp ce încearcă să respingă forţele ruseşti din estul ţării, unde Moscova îşi concentrează atacurile. În încercarea de a recâştiga o parte din teritorii şi de a deturna forţele ruse, Kievul a trimis luna trecută trupe în regiunea rusă Kursk, dar progresele au stagnat. "Victoria" Ucrainei în războiul său cu Rusia depinde "în mod esenţial" de sprijinul american, a declarat miercuri, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE 21:10 - Moscova agită din nou amenințarea nucleară. Scenariu de coșmar pentru țările vecine

Rusia ar trebui să își exprime în mod clar disponibilitatea de a utiliza arme nucleare împotriva țărilor care „sprijină agresiunea NATO în Ucraina”, potrivit unui influent personaj de politică externă care îl presează pe președintele Vladimir Putin să adopte o poziție nucleară mai agresivă față de Occident, transmite Reuters.

Serghei Karaganov a declarat într-un interviu pentru ziarul Kommersant că Moscova ar putea lansa o lovitură nucleară limitată asupra unei țări NATO fără a declanșa un război nuclear total.

UPDATE 21:00 - Putin: NATO va fi în război cu Rusia dacă autorizează Ucraina să lanseze rachete cu rază lungă de acţiune

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat joi că, în cazul în care Occidentul ar permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune, aceasta ar însemna că "ţările NATO sunt în război cu Rusia", informează AFP şi EFE.

"Dacă se va lua o astfel de decizie, aceasta nu va însemna altceva decât implicarea directă a ţărilor NATO, a SUA şi a ţărilor europene în războiul din Ucraina. Acest lucru ar schimba însăşi natura conflictului. Ar însemna că ţările NATO sunt în război cu Rusia", a declarat Putin la televiziunea de stat după ce a luat cuvântul la un forum cultural la Sankt Petersburg, conform unei înregistrări video postate pe Telegram de un jurnalist din grupul de presă de pe lângă preşedinţia rusă.

UPDATE 19:20 - Nava ucraineană lovită de o rachetă rusească în Marea Neagră a transmis Gărzii române de Coastă că la bord a avut loc o explozie şi a cerut să acosteze la Constanţa pentru a evalua efectele, având în vedere că la momentul respectiv se afla în afara apelor teritoriale ale României. Comandantul nu a solicitat asistenţă României, iar autorităţile nu a fost necesar să intervină pentru salvarea de vieţi.

UPDATE 18:50 - Trei angajaţi ai Crucii Roşii, ucişi în urma unui atac al Rusiei în regiunea Doneţk (Kiev)

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a confirmat că trei dintre angajaţii săi au fost ucişi, iar alţi doi au fost răniţi joi în estul Ucrainei în urma unei lovituri atribuite armatei ruse de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, informează AFP.

Moartea celor trei persoane survine cu doar câteva zile înainte ca preşedinta organizaţiei, Mirjana Spoljaric, să efectueze o vizită demult prevăzută la Moscova, pentru a se întâlni, printre altele, cu ministrul de externe Serghei Lavrov.

Ea este aşteptată în capitala rusă la începutul săptămânii viitoare.

Atacul a lovit "vehicule ale misiunii umanitare a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii" în regiunea Doneţk (est), a declarat Volodimir Zelenski, denunţând o "nouă crimă de război".

"Din păcate, trei persoane au fost ucise în acest atac rusesc, iar alte două au fost rănite", a adăugat el pe Telegram.

UPDATE 16:10 - Rușii au declanșat contraofensiva în Kursk. Confirmarea a venit chiar de la Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, joi, că armata rusă a lansat o contraofensivă în regiunea de frontieră rusă Kursk, unde spune că forţele Kievului au cucerit peste 1.000 de kilometri pătraţi de la începutul asaltului lor, în august.

UPDATE 13:13 -14 răniţi, după atacuri ruseşti care au vizat un oraş din regiunea ucraineană Sumî. Ruşii susţin că au recucerit deja 10 localităţi în Kursk 

Atacuri ruseşti asupra instalaţiilor energetice şi infrastructurii civile au rănit 14 persoane în oraşul Konotop din nord-estul Ucrainei, au anunţat joi autorităţile regionale din Sumî, relatează Reuters. În cursul nopţii, Moscova a atacat Ucraina lansând cinci rachete şi 64 de drone, dintre care doar 44 au putut fi doborâte.

Atacurile au provocat pene de curent, pe care serviciile de urgenţă încearcă să le remedieze în oraşul care avea o populaţie de aproximativ 83.000 de locuitori înainte de război.

Potrivit autorităţilor regionale, 10 explozii au avut loc în timpul atacului, iar primarul, Artem Semenihine, a declarat că sistemul electric se află într-o stare critică.

Regiunea Sumî a fost vizată cu precădere de Rusia în ultimele săptămâni, după ce a fost folosită ca bază de către Ucraina pentru a intra pe teritoriul rusesc şi a avansa în regiunea Kursk.

Un comandant rus de rang înalt a declarat miercuri că forţele sale au recâştigat controlul asupra a 10 localităţi din Kursk, în urma unui contraatac.

Ucraina nu a comentat declaraţia, iar Reuters nu a putut verifica independent evoluţiile de pe teren.

UPDATE 13:00 - Lavrov acuză Occidentul că a autorizat #Ucraina să atace Rusia cu rachete cu rază lungă de acţiune

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a dat asigurări joi că Occidentul a acordat deja permisiunea Ucrainei de a ataca teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune, informează EFE.

"Nu avem îndoieli că a fost luată deja decizia cu privire la ridicarea restricţiilor pentru folosirea armamentului cu rază lungă de acţiune pentru a ataca teritoriul rus", a declarat Lavrov la o masă rotundă cu şefii misiunilor diplomatice străine, a relatat agenţia de presă rusă RIA, citată de EFE.

Lavrov a calificat drept "punere în scenă" vizita de miercuri de la Kiev a secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, şi a ministrului de externe britanic, David Lammy, care au abordat această chestiune cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

UPDATE 10:30 - Ucrainenii susţin că au doborât un avion de luptă rusesc deasupra Mării Negre

Luptătorii Forţelor Speciale ale Serviciului de Informaţii al Apărării din Ucraina au distrus miercuri, în cursul unei operaţiuni în Marea Neagră, un avion de luptă rusesc de tip Su-30SM prin lovirea lui cu ajutorul unui sistem portabil de apărare antiaeriană, informează un comunicat al spionajului militar ucrainean.

Avionul rusesc de luptă, care a căzut în mare, aparţinea Regimentului 43 de Aviaţie Navală al Forţelor Aerospaţiale Ruse, care are baza pe aerodromul Saki din Crimeea ocupată, precizează serviciul de informaţii ucrainean.

UPDATE 9:00 - Antony Blinken discută în Polonia despre sprijinul pentru Ucraina

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se va întâlni joi cu oficiali de rang înalt ai guvernului polonez pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei în lupta sa împotriva Rusiei şi despre aprofundarea cooperării dintre SUA şi Varşovia în domeniul apărării, relatează Reuters.

Şeful diplomaţiei americane vine în Polonia după o vizită la Kiev, miercuri, unde a ascultat apelurile oficialilor ucraineni de a i se permite Kievului să tragă cu rachetele furnizate de Occident în ţinte de pe teritoriul Rusiei.

Blinken se va întâlni cu premierul polonez Donald Tusk, cu preşedintele Andrzej Duda şi cu ministrul de externe Radoslaw Sikorski.

UPDATE 6:26 - Zelenski insistă că "victoria" Ucrainei asupra Rusiei depinde de Statele Unite

Aceste declaraţii au loc în perioada premergătoare alegerilor prezidenţiale din noiembrie din Statele Unite, care ar putea schimba regulile jocului pentru Kiev în cazul victoriei republicanului Donald Trump.

Acest "plan de victorie (...) depinde în mod esenţial de sprijinul Statelor Unite" şi al "altor parteneri", a declarat Volodimir Zelenski, adăugând că va discuta despre acesta cu preşedintele demisionar Joe Biden.