MENIU

Război în Ucraina, ziua 930. Zelenski, despre apărarea în regiunea Harkov şi despre operaţiunile active în Kursk: Sunt mândru de toţi luptătorii noştri - LIVE TEXT

Volodimir Zelenski / Profimedia

Războiul din Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 930. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă despre apărarea pe care trupele sale o realizează în regiunea Harkov şi despre operaţiunile active în Kursk că este mândru de toţi luptătorii care, prin acţiunile lor, dau Rusiei o lecţie clară - unde se termină pământul său şi unde începe al vecinilor săi.

UPDATE 22:20 Administrația americană nu exclude posibilitatea să-și dea acordul ca Ucraina să utilizeze arme cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei. Anunțul a venit chiar de la secretarul de stat american Antony Blinken.

Președintele american Joe Biden „nu exclude” permiterea Ucrainei să folosească arme cu rază lungă de fabricație americană pentru a lovi în interiorul Rusiei, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken, potrivit Sky News.

UPDATE 21:10 - Putin, avertisment pentru SUA și demonstrație de forță alături de China

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că manevrele navale „Okean-2024” care au început marţi cu participarea Chinei sunt cele mai ample de după căderea Uniunii Sovietice, transmiţând un avertisment totodată SUA să nu încerce să devanseze Rusia în plan militar în Asia, scriu agențiile Reuters și EFE.

„Pentru prima oară în ultimele trei decenii, desfăşurăm exerciţii de această amploare pe mare” din Mediterana până în Pacific, a declarat Putin, într-un mesaj video adresat participanţilor la exerciţii. Manevrele navale vor testa pregătirea de luptă a unităţilor şi utilizarea armelor de înaltă precizie, inclusiv a noilor tipuri de armament, a precizat liderul de la Kremlin, potrivit Agerpres.

 

UPDATE 19:30 - Armata rusă susţine că a cucerit mai multe localităţi în estul ţării

Armata rusă a declarat marţi că a cucerit încă patru localităţi în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, menţinând presiunea asupra forţelor ucrainene, ale căror efective sunt incomplete şi nu au suficiente muniţii, transmite dpa.

Ministerul rus al Apărării a declarat că gruparea armată "Sud" a cucerit localităţile Krasnohorivka şi Hrihorivka, în timp ce gruparea armată "Est" a preluat controlul asupra localităţii Vodianoie, iar gruparea armată "Centru" a capturat Galiţânovka.

Ucraina se află sub o presiune puternică pe frontul din estul ţării. Cea mai gravă este situaţia în zona dintre oraşele Pokrovsk şi Kurahove. Trupele ruse au realizat câştiguri teritoriale semnificative în această regiune după căderea oraşului Avdiivka la începutul anului.

În prezent, trupele ucrainene riscă, după retragere, să fie încercuite sau nevoite să cedeze alte teritorii într-o zonă cuprinsă între Krasnohorivka şi oraşul Ukrainsk, la vest de localitatea Galiţânovka, de acum capturată. Între timp, trupele ruse avansează spre oraşul minier Gorniak din acest arc frontal.

UPDATE 17:10 - Ambasada Iranului la Bucureşti dezminte transferul de rachete balistice către Rusia în contextul războiului din Ucraina

Ambasada Iranului în România respinge în mod categoric informaţiile publicate în ultimele zile privind transferul de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune către Rusia pentru a fi folosite în războiul din Ucraina, calificându-le drept nefondate, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, este vorba de o repetare a acuzaţiilor discreditate anterior. "Asemenea acuzaţii lipsite de dovezi credibile sunt un exemplu evident de dezinformare".

Ambasada califică drept "atât ironic, cât şi ipocrit" faptul că aceste acuzaţii "fără temei" sunt formulate de "ţările direct implicate în conflictul din Ucraina şi care contribuie în mod semnificativ la escaladarea acestuia prin furnizarea de armament avansat".

"De la începutul crizei din Ucraina, Republica Islamică Iran nu a fost niciodată parte a războiului şi a conflictului militar", insistă ambasada, care precizează că Teheranul vede aceste acuzaţii ca fiind "doar agende politice înguste şi miope, care vizează promovarea propriilor interese politice".

UPDATE 16:30 - SUA vor impune noi sancţiuni Iranului după ce Rusia a primit rachete iraniene, afirmă Blinken

Statele Unite vor anunţa marţi noi sancţiuni împotriva Iranului, inclusiv împotriva companiei aeriene naţionale Iran Air, după ce Republica islamică a livrat rachete balistice Rusiei, în pofida avertismentelor Occidentului, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken în timpul unei vizite pe care o efectuează în prezent la Londra pentru a discuta despre Ucraina şi Orientul Mijlociu, potrivit Reuters şi AFP.

"Rusia a primit deja aceste rachete balistice şi le va utiliza probabil în următoarele săptămâni în Ucraina", a declarat Antony Blinken într-o conferinţă de presă comună cu omologul său britanic David Lammy, confirmând astfel furnizarea de rachete iraniene către Rusia.

Totodată, Blinken a spus că Moscova a livrat la rândul său tehnologie Teheranului, inclusiv în domeniul nuclear.

În acest context, secretarul de stat american a subliniat că decizia Iranului de a furniza Rusiei rachete balistice reprezintă o ameninţare la adresa securităţii europene şi a anunţat că Washingtonul va impune sancţiuni suplimentare împotriva Teheranului.

UPDATE 15.00 - Ucraina se pregăteşte să facă faţă "planurilor ruseşti de distrugere a infrastructurii sale energetice" în această iarnă, a declarat marţi premierul ucrainean Denis Şmîgal, în timp ce Moscova nu încetează să vizeze reţeaua electrică a ţării, relatează AFP.

Infrastructurile energetice ucrainene au fost grav avariate de bombardamentele ruseşti, ceea ce provoacă în mod regulat întreruperi de curent, amplificând temerile privind o iarnă dificilă pentru ucraineni, la peste doi ani şi jumătate de la declanşarea invaziei ruse.

"Ruşii au planuri teroriste de a ne distruge infrastructura energetică", a declarat Denis Şmîgal într-o conferinţă de presă organizată la Kiev.

UPDATE 13:00 - Şoigu anunţă că nu vor exista negocieri până când militarii ucraineni nu vor fi expulzaţi de pe teritoriul rus

Fostul ministru al apărării rus, Serghei Şoigu, în prezent secretar al Consiliului Securităţii Rusiei, a declarat marţi că până când militarii ucraineni nu vor fi expulzaţi de pe teritoriul rus nu va exista nicio negociere de pace cu Kievul, informează EFE.

"Până când nu-i expulzăm (pe militarii ucraineni) de pe teritoriul nostru, evident, nu vom avea nicio negociere cu ei", a declarat Şoigu într-un interviu la canalul Rossia-24 a televiziunii de stat ruse.

UPDATE 11.00 - Cel puțin trei persoane au fost rănite și mai multe clădiri au fost avariate în timpul atacului rusescdin timpul nopții, au anunțat autoritățile ucrainene, potrivit Reuters. 13 regiuni din Ucraina au fost vizate de atac.

UPDATE 10.00 - Forțele aeriene ucrainene au declarat marți că au doborât 38 din cele 46 de drone lansate de Rusia în timpul unui atac nocturn, transmite Reuters.

Forțele aeriene au declarat că Rusia a folosit, de asemenea, două rachete în atacul său.

UPDATE 9:06 - Rusia pare că se pregătește intens de o acțiune mai mare. A recrutat de 6 ori mai mulți militari în ultimul an. 

Numărul persoanelor care au semnat contracte pentru a lucra în armata rusă a crescut de peste șase ori în ultimul an, informează proiectul jurnalistic Povești Importante, citând date de la bugetul federal rus.

UPDATE 8:30 - Ministerul rus al Apărării a anunţat marţi că în cursul nopţii 144 de drone ucrainene ai fost doborâte deasupra teritoriului rus în nouă regiuni, inclusiv 20 în regiunea Moscova, unde zeci de zboruri au fost suspendate, după ce trei aeroporturi au fost închise, relatează Ukrainskaia Pravda şi Reuters.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, majoritatea dronelor ar fi fost doborâte pe teritoriul regiunii Briansk - 72.

De asemenea, 20 de drone ar fi fost doborâte deasupra regiunii Moscova, 14 deasupra regiunii Kursk, 13 deasupra regiunii Tula, 8 deasupra regiunii Belgorod, 7 deasupra regiunii Kaluga, 5 deasupra regiunii Voronej, 4 deasupra regiunii Lipeţk şi una deasupra regiunii Oriol.

Ministerul rus al Apărării nu a raportat, aşa cum face de obicei, nicio consecinţă a atacului.

UPDATE 7:45 - Preşedintele Ucrainei anunţă că luni a existat un raport militar detaliat din partea comandantului suprem Syrskyi, în principal cu privire la direcţiile Doneţk.
 
”Mulţumesc tuturor unităţilor noastre de pe linia frontului pentru că şi-au îndeplinit pe deplin sarcinile, respingând cu fermitate atacurile ruseşti şi recuperându-ne poziţiile. Acest lucru este important. La fel de important este să distrugem cât mai multe dintre forţele ocupantului. În direcţiile Pokrovsk şi Kurakhove, armata rusă trebuie să piardă cât mai multă capacitate de luptă”, spune Zelenski. 

UPDATE 6:20 - Demisii în serie înainte de o nouă remaniere guvernamentală (partidul de guvernamânt)

Cel puţin şase responsabili politici ucraineni, între care miniştri, şi-au depus marţi demisiile şi un consilier prezidenţial a fost demis înainte, potrivit partidului de guvernământ, de anunţul unei remanieri majore a guvernului după doi ani şi jumătate de război, relatează AFP.

"Aşa cum am promis, poate avea loc o resetare majoră a guvernului în această săptămână. Peste 50% dintre membrii guvernului vor fi înlocuiţi", a scris pe Telegram David Arakhamia, liderul grupului parlamentar al partidului de guvernământ

Mai multe articole despre: