MENIU

Război în Ucraina, ziua 929. NATO condamnă încălcarea spaţiului aerian al României de către drone ruseşti: „Un act iresponsabile şi potenţial periculoase”- LIVE TEXT

Ucraina a intrat în zoia cu numărul 929 de război. Kievul a fost vizat, în noaptea de duminică spre luni, de un al cincilea atac masiv cu drone ruseşti de la începutul lunii septembrie. Din informațiile oferite de partea ucraineană, apărarea aeriană a distrus toate UAV-urile care reprezentau o ameninţare pentru capitala ucraineană, relatează Ukrainskaia Pravda.

UPDATE 11:30 - Trimiterea de rachete iraniene în Rusia ar reprezenta o ''escaladare dramatică'' (Washington)

Statele Unite au declarat luni că livrarea de către Iran de rachete balistice către Rusia ar reprezenta o "escaladare dramatică" a sprijinului Teheranului pentru Moscova în războiul din Ucraina şi ar putea avea "consecinţe semnificative", relatează AFP.

"Suntem incredibil de alarmaţi de aceste informaţii", a declarat presei adjunctul purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel. "Orice transfer de rachete balistice iraniene către Rusia ar reprezenta o escaladare dramatică a sprijinului Iranului pentru agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei", a menţionat sursa citată.

Uniunea Europeană consideră că aliaţii dispun de ''informaţii credibile'' despre rachete balistice iraniene livrate Rusiei, a indicat luni un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, potrivit AFP şi Reuters.

Kremlinul nu a dezminţit că Iranul ar livra rachete Moscovei, aşa cum susţin occidentalii, precizând că Rusia îşi dezvoltă relaţiile cu Teheranul potrivit propriilor interese, în special în domeniile ''cele mai sensibile''.

Potrivit publicaţiei Wall Street Journal, SUA şi-au informat aliaţii europeni despre o livrare de rachete iraniene cu rază scurtă de acţiune pentru Rusia într-o perioadă când aceasta şi-a intensificat atacurile contra oraşelor şi infrastructurilor ucrainene.

Washingtonul şi aliaţii europeni ai Ucrainei au avertizat în mod repetat că astfel de livrări ar avea consecinţe grave pentru Iran, ţară supusă unui regim strict de sancţiuni occidentale

UPDATE 17:40 - Suedia anunţă un nou pachet de sprijin militar pentru #Ucraina, în valoare de 443 milioane de dolari

Suedia va trimite un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina, al 17-lea, în valoare de 4,6 miliarde de coroane suedeze (443 milioane de dolari), a anunţat luni ministrul apărării, Pal Jonson, transmite Reuters.

Noul pachet va include muniţie pentru vehicule de luptă de infanterie donate deja de Suedia, precum şi achiziţii care ar facilita un transfer de avioane de luptă Gripen în viitor, chiar dacă un astfel de transfer nu a fost decis deocamdată.

"Vrem să avem capacitatea de a dona avioane Gripen Ucrainei într-o eventuală etapă ulterioară", a declarat Jonson într-o conferinţă de presă.

Pachetul mai cuprinde bărci de luptă suplimentare, rachete, echipament de camuflaj, precum şi finanţare pentru sprijinirea achiziţiilor militare pentru Ucraina. Măsurile au fost decise în strânsă colaborare cu Kievul.

Aproximativ jumătate din valoarea pachetului constă în piese necesare pentru producţia în Suedia a celui mai recent model Gripen E pentru propriile forţe aeriene. Aceasta ar însemna că Suedia nu ar trebui să "canibalizeze", aşa cum era plănuit anterior, actualele modele C/D, permiţând ca avioanele mai vechi sa fie transferate în Ucraina la o posibilă dată ulterioară.

UPDATE 17:00 - O dronă de atac rusească prăbuşită în Letonia pare să fi avut ca ţintă Ucraina, dar s-a abătut de la traiectoria sa

Drona rusească ce s-a prăbuşit sâmbătă în apropierea oraşului Rezekne în estul Letoniei este o dronă de atac Shahed de concepţie iraniană care pare să fi fost lansată în direcţia Ucrainei, dar s-a abătut de la traiectorie şi s-a rătăcit în spaţiul aerian leton, a anunţat luni un general al armatei letone, citat de Reuters.

Încărcătura explozivă a dronei a fost dezactivată după descoperirea aparatului la sol, a mai spus acelaşi general, Leonids Kalnins.

Potrivit Ministerului Apărării leton, sistemele armatei au detectat pătrunderea unei drone în spaţiul aerian al Letoniei dinspre Belarus, au monitorizat deplasarea acesteia şi au determinat locul în care aparatul s-a prăbuşit, la zeci de kilometri de graniţa belarusă.

România şi Letonia au anunţat duminică investigarea unor incidente în care drone ruseşti s-au prăbuşit după ce au pătruns în spaţiul aerian al acestor ţări.

UPDATE 14.00 - Presa de stat relatează că forțele ruse au preluat controlul asupra satului Memryk din regiunea Donețk din estul Ucrainei.

Anunțul a fost făcut de către Ministerul rus al Apărării, potrivit Reuters, care precizează că nu a putut verifica independent informația.

UPDATE 13.00 - Președintele rus Vladimir Putin nu este interesat să acorde un interviu reporterului Wall Street Journal Evan Gershkovich, care a fost eliberat din închisoare luna trecută, și nici cu alte instituții media occidentale, a declarat luni Kremlinul, potrivit Reuters.

UPDATE 11.00 - În primele patru luni ale anului 2024, procurorii ucraineni au lansat proceduri penale împotriva a aproape 19.000 de soldați care fie și-au abandonat posturile, fie au dezertat, potrivit parlamentului de la Kiev. Este un număr foarte mare și – cel mai probabil – incomplet, scrie CNN, care a vorbit cu mai mulți militari ucraineni pe această temă.

UPDATE 10.00 - Armata rusă va trimite forțe navale și aeriene să se alăture unui exercițiu desfășurat de China în Marea Japoniei și Marea Okhotsk luna aceasta, a informat luni agenția oficială de presă Xinhua, citată de Reuters.

Exercițiile urmăresc să aprofundeze „nivelul de coordonare strategică dintre armatele chineze și cele ruse și să le sporească capacitatea de a răspunde în comun la amenințările de securitate”, a spus Xinhua.

UPDATE 8:10 - Ministerul Economiei al Rusiei şi-a îmbunătăţit previziunile pentru 2024 privind exporturile de petrol şi gaze, surse cheie de venituri bugetare, cu 17,4 miliarde de dolari faţă de estimarea anterioară, la 239,7 miliarde de dolari, datorită unei perspective de preţ mai pozitive, arată un document văzut de Reuters.

UPDATE 7:40 - „Al cincilea atac aerian asupra Kievului de la începutul lunii septembrie! Noaptea trecută, armata rusă a folosit din nou UAV-uri de atac, de tip Shahed, lansate din regiunea Kursk”, a anunţat şeful administraţiei militare a Kievului, Serhii Popko.

„Dronele au lovit Kievul după miezul nopţii, în mai multe valuri”, a precizat oficialul de la Kiev. El a adăugat că raidul aerian din capitală a durat mai mult de o oră.

Potrivit acestuia, toate dronele de atac ruseşti care ameninţau Kievul au fost distruse la periferia capitalei de către forţele şi mijloacele de apărare aeriană.

Potrivit datelor preliminare, nu au existat distrugeri sau victime în oraş.

UPDATE 5:20 - NATO condamnă încălcarea spaţiului aerian românesc de către Rusia, după incidentul cu dronele din noaptea de sâmbătă spre duminică, dar spune că nu sunt informaţii care să indice un atac intenţionat al Moscovei, relatează The Guardian preluat de News.ro.

  „NATO condamnă încălcarea spaţiului aerian al României de către Rusia. Deşi nu avem informaţii care să indice un atac intenţionat al Rusiei împotriva aliaţilor, aceste acte sunt iresponsabile şi potenţial periculoase”, a scris pe X Mircea Geoană, secretarul general adjunct demisionar al NATO.

Două ţări membre NATO au declarat în weekend că drone ruseşti le-au încălcat spaţiul aerian. Cel puţin una ar fi intrat în România în timpul atacurilor nocturne asupra Ucrainei vecine, în timp ce o alta s-a prăbuşit în estul Letoniei cu o zi înainte, venind din spaţiul aerian al Belarusului.

O dronă a intrat pe teritoriul României duminică dimineaţa, în timp ce Moscova lovea „obiective civile şi infrastructura portuară” de peste Dunăre, în Ucraina, a anunţat Ministerul român al Apărării. Armata a desfăşurat avioane de luptă F-16 pentru a monitoriza spaţiul aerian, iar autorităţile au emis mesaje Ro-Alert pentru locuitorii din Tulcea şi Constanţa. Nu au fost raportate imediat victime sau pagube.

Ulterior, ministrul leton al apărării, Andris Sprūds, a declarat ulterior că o dronă rusească a căzut cu o zi înainte în apropiere de oraşul Rezekne şi probabil că s-a rătăcit în Letonia din Belarusul vecin.