MENIU

Război în Ucraina, ziua 928. Ucraina și-a prezentat noile „drone dragon, a căror încărcătură poate să topească pînă și oțelul - Live text

Ucraina și-a prezentat noile „drone dragon

Ucraina a intrat în ziua 928 a războiului. Armata ucraineană a venit cu o inovație pentru a avea un avantaj în fața rușilor. Militarii folosesc o nouă încărcătură pentru dronele lor, și anume termitul incendiar. Amestecul poate să topească până și oțelul. Ucrainenii au distribuit pe rețelele sociale mai multe filmulețe în care grenade cu termit distrug vehicule blindate. 

UPDATE 19:00 - Cancelarul Scholz consideră că a sosit momentul să fie intensificate eforturile pentru pace în Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz a estimat, într-un interviu acordat duminică postului ZDF, că a sosit momentul intensificării eforturilor diplomatice care să conducă la pace în Ucraina, adăugând că în discuţiile recente cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ei au fost de acord asupra nevoii unei noi conferinţe pentru pace, care să includă şi Rusia, după conferinţa desfăşurată în iunie în Elveţia fără participarea Moscovei, relatează agenţiile Reuters şi AFP.

"Cred că a sosit momentul să discutăm despre cum să ieşim din această situaţie de război şi să ajungem mai rapid la pace", a apreciat cancelarul Scholz în interviul pentru postul public german.

UPDATE 17:20 - O dronă rusească s-a prăbuşit în Letonia: anchetă uriașă a autorităților de la Riga

dronă rusească s-a prăbuşit sâmbătă în apropierea oraşului Rezekne în estul Letoniei, la aproximativ 50 de kilometri de graniţele cu Belarus şi Rusia, a anunţat duminică Ministerul leton al Apărării. 

UPDATE 16:30 - Ucraina afirmă că a doborât 15 drone şi o rachetă în atacul desfăşurat de Rusia noaptea trecută

Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât una dintre cele patru rachete de croazieră ghidate Kh-59 şi 15 din cele 23 de drone de atac Shahed lansate de Rusia în noul atac aerian desfăşurat asupra Ucrainei în noaptea de sâmbătă spre duminică, potrivit unui comunicat al Forţelor aeriene ucrainene citat de agenţia EFE, relatează Agerpres.

"Ocupanţii au efectuat atacuri cu patru rachete aer-sol ghidate Kh-59 lansate din regiunea Belgorod, în Federaţia Rusă, şi cu 23 de vehicule aeriene de atac fără pilot de tipul Shahed", lansate din regiunea rusă Kursk şi dinspre Capul Chauda, din teritoriul ocupat al Crimeei", se arată în comunicatul postat pe Telegram.

Apărarea antiaeriană a reuşit să doboare 15 dintre drone. "De asemenea, trei rachete Kh-59 nu şi-au atins ţintele vizate ca urmare a contramăsurilor active ale forţelor de apărare ucrainene", mai susţine armata ucraineană.

Potrivit acesteia, noul atac aerian rusesc a fost respins de aviaţie, unităţi de rachete antiaeriene şi grupuri mobile de foc ale unităţilor de război electronic din cadrul Forţelor de Apărare ucrainene.

Apărarea antiaeriană a fost activată în timpul atacului în regiunile Odesa, Harkov şi Dnipropetrovsk.

UPDATE 15:10 - Bilanţul atacului rusesc asupra oraşului Poltava a ajuns la 58 de morţi

Trei persoane, care au fost rănite în atacul rusesc asupra oraşului Poltava din centrul Ucrainei în această săptămână, au murit din cauza rănilor, ridicând numărul morţilor la 58, au anunţat autorităţile regionale, conform AFP.

"Din păcate, alte trei persoane rănite în atacul rusesc asupra Poltava de la 3 septembrie au murit la spital. Numărul morţilor se ridică acum la 58", a declarat guvernatorul regiunii Poltava, Filip Pronin, într-un mesaj pe Telegram.

Rusia a susţinut că atacul asupra Poltava, unul dintre cele mai mortale din ultimele luni, a vizat un "centru de antrenament" al armatei ucrainene şi că lovitura "a distrus obiectivele" acestuia.

Autorităţile ucrainene nu au specificat câte dintre victime erau militari şi câte civili. Peste 300 de persoane au fost, de asemenea, rănite.

Atacul rusesc a fost condamnat pe scară largă de către aliaţii Kievului, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a reiterat apelurile către Occident să furnizeze ţării sale mai multe sisteme de apărare aeriană.

UPDATE 12:20 - Armata rusă susţine că a ocupat o localitate în estul Ucrainei

Armata rusă a revendicat duminică ocuparea unei localităţi din estul Ucrainei, unde îşi continuă înaintarea apropiindu-se din ce în ce mai mult de oraşul strategic Pokrovsk, informează AFP.

Forţele ruse "au eliberat localitatea Novohrodivka" din regiunea Doneţk, a transmis Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Această localitate, care avea peste 14.000 de locuitori înainte de începerea ofensivei ruse în februarie 2022, conform statisticilor oficiale, este situat la aproximativ douăzeci de kilometri de Pokrovsk, un important nod logistic pentru armata ucraineană.

Pokrovsk este de câteva săptămâni ţinta trupelor ruseşti care se apropie din ce în ce mai mult, confruntându-se cu trupele ucrainene care sunt depăşite numeric şi nu au putere de foc.

În ciuda unui atac transfrontalier surpriză lansat de Kiev pe 6 august în regiunea Kursk, Moscova continuă să câştige teren în regiunea ucraineană Doneţk, care rămâne epicentrul luptelor.

UPDATE - Termitul incendiar este un amestec sub formă de pulbere, care conține oxid de fier și aluminiu. Când ia foc acesta ajunge la o temperatură care depășește 2.000 de grade. O dronă ucraineană a fost surprinsă în timp ce arunca termit pe o porțiune de copaci unde s-ar fi ascuns militari ruși sau echipamente, iar zona a fost mistuită de flăcări în câteva secunde. 

Forţele armate ucrainene au susţinut că au desfăşurat „drone dragon” împotriva Rusiei în regiunea Harkov. În imagini, un vehicul zburător care survolează o pădure toarnă un lichid incandescent la câteva zeci de metri de poziţiile ruseşti.

A "dragon drone" in the Kharkiv direction.

📹: 42nd Mechanized Brigade pic.twitter.com/4M1qAJdx3o

— Defense of Ukraine (@DefenceU) September 4, 2024
Mai multe articole despre:
razboi ucraina