MENIU

Război în Ucraina, ziua 925. Trupele ruse, sub tiruri de foc! Armata ucraineană a dezlănțuit „dronele dragon" - LIVE TEXT

Război în Ucraina, ziua 925. Trupele ruse, sub tiruri de foc! Armata ucraineană a dezlănțuit „dronele dragon

Ucraina a ajuns astăzi în ziua cu numărul 925 de conflict armat cu Rusia. 

UPDATE 00.00 - Armata rusă înregistrează, în medie, peste 1.100 de victime pe zi, conform Ministerului britanic al Apărării

Rata zilnică a victimelor înregistrate de trupele ruse a crescut, cauza fiind parțial invazia Ucrainei în regiunea de frontieră Kursk, a transmis joi Ministerul britanic al Apărării, potrivit Sky News.

În cea mai recentă actualizare a informațiilor sale, Ministerul Apărării de la Londra citează cifre ale armatei ucrainene care sugerează că numărul mediu de ruși uciși sau răniți, în total, a crescut la 1.187 pe zi, în luna august.

UPDATE 22:00 - Președintele ucrinean Volodimir Zelenski mulțumește României pentru sistemul de apărare Patriot. 

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea care permite României să doneze un sistem de rachete sol-aer PATRIOT Ucrainei. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ținut să-i mulțumească lui Iohannis pentru acest gest.

 

„Sunt profund recunoscător Președintelui Klaus Iohannis, Guvernului și Parlamentului României pentru decizia lor de a oferi Ucrainei sistemul Patriot.

UPDATE 21.00 - Remanierea guvernamentală din Ucraina, doar un motiv pentru ca Zelenski să își aducă oamenii și mai aproape ? Câtă „energie nouă” vor aduce schimbările cerute de șeful Kievului

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a demarat săptămâna aceasta ceea ce s-a dorit a fi cea mai mare remaniere guvernamentală de la începutul războiului, în timp ce probabil cea mai notabilă schimbare a avut loc la Ministerul de Externe, acolo unde în locul emblematicului Dmitro Kuleba a fost avansat Andrii Sîbiga. Cu toate acestea cât de multă „energie nouă” va aduce această remaniere și câte schimbări va produce războiului în curs, la doi ani și jumătate de la invazia totală, ramâne de văzut, deși unele voci spun că de fapt nu va schimba nimic.

UPDATE 19.00 - Bilanțul atacului Rusiei asupra orașului Poltava a urcat la 55 de morți

Bilanțul victimelor atacului Rusiei asupra orașului ucrainean Poltava, efectuat marți, 3 septembrie, a crescut la 55 de morți, a anunțat joi Serviciul de urgență de stat din Ucraina, potrivit The Kyiv Independent.

Alte 328 de persoane au fost rănite în atac, în timp ce alți câțiva oameni ar putea fi încă prinși sub dărâmături.

Rusia a lansat marți două rachete balistice asupra orașului, care au lovit Institutul Militar de Comunicații și o unitate medicală învecinată. Clădirea instituției de învățământ a fost parțial distrusă.

UPDATE 17.00 - Putin a declarat că forţele ruse împing acum treptat soldaţii ucraineni din Kursk, unde la 6 august Ucraina a lansat cel mai mare atac străin asupra Rusiei de la cel de-al Doilea Război Mondial. Ucraina şi-a slăbit apărarea în alte părţi, ceea ce a permis Rusiei să-şi accelereze înaintarea în zona estică Donbas, a spus Putin, reiterând că obiectivul principal al Moscovei este de a prelua controlul deplin asupra acestei regiuni ucrainene.

„Scopul inamicului a fost să ne facă nervoşi şi îngrijoraţi şi să transferăm trupe dintr-un sector în altul, ca să ne oprească ofensiva în zone cheie, în primul rând în Donbas”, a declarat Putin. „A funcţionat? Nu”, a adăugat el.

UPDATE 12:00 - Rada Supremă acceptă demisia lui Kuleba. Pe cine propune Zelenski ca ministru de externe

Rada Supremă ucraineană (parlamentul) a aprobat joi cu 240 de voturi - minimum necesar fiind de 226 de voturi - demisia prezentată în ajun de ministrul de externe al ţării, Dmitro Kuleba, parte din cea mai importantă remaniere guvernamentală întreprinsă de Ucraina de la începutul războiului cu Rusia, informează EFE, relatează Agerpres.

Rezultatul votului a fost anunţat de deputatul ucrainean Iaroslav Jelezniak pe contul său Telegram.

"Parlamentul l-a demis pe Dmitro Kuleba din postul de ministru al afacerilor externe", a scris Jelezniak, informaţia fiind confirmată de mai mulţi parlamentari, transmite AFP.

Potrivit deputaţilor, Kuleba, în vârstă de 43 de ani, nu a fost prezent în parlament pentru acest vot.

Surse intervievate de AFP în cercurile politice au declarat că Dmitro Kuleba nu a plecat de bunăvoie, demisia sa fiind impusă de preşedinţie care ar urma să-şi consolideze astfel controlul asupra acestui minister cheie.

Aşa cum a anunţat marţi seara şeful grupului parlamentar majoritar, David Arahamia, candidatul pe care îl va propune fracţiunea partidului preşedintelui Volodimir Zelenski pentru a-l înlocui pe Kuleba este actualul ministru adjunct de externe şi fost consilier al şefului statului, Andrii Sîbiga.

UPDATE 11:40 - Putin afirmă că Rusia este deschisă negocierilor cu Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că este dispus la negocieri cu Kievul în baza celor din primăvara lui 2022, de la Istanbul, dacă Ucraina o va solicita, în condiţiile în care Moscova excludea până acum orice discuţie din cauza ofensivei ucrainene declanşate în august împotriva regiunii Kursk, informează AFP.

"Suntem noi gata să negociem cu ei? Noi nu am refuzat niciodată, dacă o dorinţă de a negocia va apărea (în Ucraina), noi nu vom refuza", a afirmat şeful statului rus în timpul Forumului economic de la Vladivostok.

Cu toate acestea, Putin a ajutat că negocierile vor trebui "să se bazeze pe documentele asupra cărora se înţeleseseră deja şi care fuseseră deja de facto parafate la Istanbul" în primăvara lui 2022. Aceste documente evocate de Putin nu au fost niciodată făcute publice, iar partea ucraineană a dezminţit mereu orice acord cu Rusia.

UPDATE 8:00 - Un turn de răcire de la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia, va trebui demolat după ce un incendiu, în 12 august, a făcut structura inutilizabilă, a declarat directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, în timpul unei vizite la centrală, potrivit Kyiv Independent.

Un incendiu izbucnit la turnurile de răcire ale centralei la 12 august a provocat „daune semnificative”, deși nu a reprezentat o amenințare la adresa securității nucleare.

Atât Ucraina, cât și Rusia și-au lansat acuzații cu privire la partea care a provocat incendiul de la centrala de răcire, iar AIEA a declarat că nu a fost în măsură să stabilească cauza incendiului.

UPDATE 6:20 - Militarii ucraineni folosesc împotriva forțelor ruse așa-numitele „drone dragon”, care aruncă foc pe câmpul de luptă, a confirmat miercuri Ministerul Apărării din Ucraina, potrivit The Kyiv Independent preluat de HotNews.ro.

Ministerul a publicat noi imagini care seamănă cu o înregistrare video distribuită pe canalele de Telegram ucrainene și rusești cu doar câteva zile înainte. Înregistrarea arată ceea ce pare a fi o dronă care lansează „o furtună de foc”, cu metal alb și fierbinte, asupra unor soldați ascunși într-o linie de copaci.

Publicația ucraineană Defense Express, axată pe domeniul militar, scrie că drona a fost desfășurată de Brigada 108 de apărare teritorială a Ucrainei, adăugând că imaginile au fost surprinse în apropierea satului Ukrainske, din regiunea Zaporojie.

The Kyiv Independent menționează că nu a putut verifica veridicitatea acestor informații.

Înregistrarea publicată miercuri de Ministerul ucrainean al Apărării a fost filmată de către unitatea Perun din cadrul Brigăzii 42 Mecanizate din Ucraina. Potrivit Ministerului Apărării, „drona dragon” din videoclip operează în sectorul de front de la Harkov.

Un alt videoclip care arată presupusa utilizare a unei astfel de drone pe timp de noapte a fost postat miercuri și de către Brigada Separată 60 din Ucraina, pe Facebook.

UPDATE 4:10 - Lavrov avertizează SUA să nu ia în glumă liniile roşii ale Rusiei

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a avertizat miercuri SUA să nu glumească despre "liniile roşii" ale Rusiei, răspunzând unei întrebări despre o posibilă livrare de rachete americane cu rază lungă de acţiune către Ucraina, relatează Reuters.

Lavrov a spus că SUA pierd simţul descurajării reciproce care a susţinut echilibrul de securitate dintre Moscova şi Washington după Războiul Rece şi că acesta este un lucru periculos.

El a comentat o ştire Reuters potrivit căreia SUA sunt aproape de un acord pentru a furniza Ucrainei rachete de croazieră JASSM care ar putea lovi în profunzimea teritoriului rus, pentru care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski face lobby de multă vreme.

"Nu voi fi surprins de nimic, americanii au încălcat deja pragul pe care singuri şi l-au stabilit. Sunt încurajaţi, iar Zelenski bineînţeles vede asta şi profită", a declarat Lavrov într-un interviu la televiziunea rusă.

"Dar ar trebui să înţeleagă că glumesc despre liniile noastre roşii aici. Nu ar trebui să glumească despre liniile noastre roşii", a subliniat el.

Preşedintele Vladimir Putin a avertizat Occidentul în mod repetat după ce a invadat Ucraina în 2022 să nu încerce să contracareze Rusia, care are cel mai mare arsenal din lume de arme nucleare.