MENIU

Război în Ucraina - Ziua 923 Lupte grele pe fronul din regiunea Donețk. Inspecție internațională la o centrală nucleară - LIVE TEXT

Ambele tabere combatante anunță progrese pe front

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se va întâlni cu directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), la Kiev, după ce oficialul va vizita centrala nucleară Zaporizhzhia, care se află în mâinile Rusiei de la începutul războiului. Pe front, Rusia continuă în înainteze periculos pe frontul din regiunea Donețk, dar cu pierderi semnificative.

UPDATE 00.00 - Ministrul de externe Dmitro Kuleba urmează să fie demis din funcţie, scrie presa de la Kiev.

Potrivit informaţiilor difuzate de cotidianul ucrainean, încă nu s-a decis cine va fi numit în locul său, dar cel mai probabil înlocuitor este prim-adjunctul ministrului de externe, Andrii Sîbiga.

UPDATE 23:40 - Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat că a discutat despre securitatea centralei nucleare ruse Kursk cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, marţi, în plină incursiune ucraineană în această regiune rusă, notează AFP.

Pe 6 august, Kievul a lansat o incursiune fără precedent pe teritoriul Rusiei, în regiunea Kursk, declanşând lupte la mai puţin de 50 de kilometri de centrala nucleară.

Grossi a vizitat centrala săptămâna trecută şi a avertizat în privinţa riscului unui accident grav, în condiţiile luptelor în curs în vecinătatea acesteia.

După întâlnirea sa cu preşedintele ucrainean marţi, Grossi urmează să meargă miercuri la centrala nucleară Zaporojie, în sudul Ucrainei, pe care Rusia a ocupat-o la scurt timp după lansarea invaziei sale în februarie 2022.

"Am făcut o evaluare generală a ceea ce am văzut (la centrala nucleară Kursk). Este crucial (...) să reiterăm importanţa evitării unei situaţii care ar duce la o urgenţă radiologică", a declarat Grossi presei la finalul întâlnirii sale cu Zelenski.

UPDATE 23.00 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a părut să sugereze în discursul său de marţi seară adresat compatrioţilor că pregăteşte o remaniere, pentru a adapta guvernarea la nevoile actuale ale Ucrainei, în condiţiile în care a avertizat că „toamna va fi extrem de importantă pentru Ucraina”. El a spus că a pregătit „decizii privind personalul” şi a anunţat că vor fi schimbări inclusiv în cadrul „Biroului”, referindu-se, cel mai probabil, la Cancelaria prezidenţială.

 „Toamna va fi extrem de importantă pentru Ucraina. Şi instituţiile noastre de stat trebuie să fie înfiinţate astfel încât Ucraina să obţină toate rezultatele de care avem nevoie noi toţi. Pentru a face acest lucru, trebuie să consolidăm unele domenii ale guvernului şi am pregătit decizii privind personalul. Vor exista, de asemenea, schimbări în cadrul Biroului. Contez, de asemenea, pe o pondere uşor diferită pentru anumite domenii ale politicii noastre externe şi interne”, a declarat Volodimir Zelenski.

UPDATE 21.00 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi într-un interviu pentru NBC News că Ucraina intenţionează să păstreze pe termen nelimitat teritoriile ruseşti pe care le-a cucerit în urma incursiunii surpriză de luna trecută în Kursk, încercând astfel să îl forţeze pe preşedintele Vladimir Putin să se aşeze la masa negocierilor.

„Pentru moment, avem nevoie de el (de teritoriul cucerit - n.r.)”, a declarat preşedintele ucraianean pentru NBC News într-un interviu exclusiv, primul de când Kievul a preluat controlul a circa 1.300 de km pătraţi de teritoriu rusesc.

„Nu avem nevoie de teritoriul lor. Nu vrem să aducem acolo modul nostru de viaţă ucrainean”, a precizat el. Dar Ucraina va „păstra” teritoriul, deoarece acesta face parte integrantă din „planul său de victorie” pentru a pune capăt războiului, a declarat Zelenski, adăugând că va prezenta propunerea sa partenerilor internaţionali, în primul rând Statele Unite.

UPDATE 20.00 - Germania are în plan să doneze Ucrainei alte șase sisteme antiaeriene IRIS-T SLM și intenționează să cumpere alte șase sisteme IRIS-T SLM pentru forțele sale aeriene a declarat Reuters o sursă implicată în negocieri.

UPDATE 19.00 - Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a anunțat că numărul morților în atacul rusesc din Poltava a crescut la 47, iar alte 206 persoane au fost rănite, scrie Reuters.

UPDATE 18.00 - Un tribunal din Moscova a prelungit marţi cu şase luni, până în 21 februarie 2025, măsura arestării preventive împotriva cetăţeanului francez Laurent Vinatier, acuzat că nu s-a înregistrat ca „agent străin”, informează AFP.

În prima zi a procesului lui Vinatier, instanţa a apreciat că „este imposibilă începerea examinării dosarului penal”, iar judecătoarea Natalia Ceprasova a stabilit următorul termen pe 16 septembrie, prelungind totodată arestarea.

Laurent Vinatier este acuzat că ar fi „cules informaţii în domeniul activităţilor militare” care ar fi putut fi utilizate „împotriva securităţii Rusiei”. În aceste condiţii, el nu s-a înregistrat ca agent străin şi ar putea fi condamnat la cinci ani de închisoare. În iunie, imediat după ce a fost reţinut, francezul a explicat într-o şedinţă de judecată privind arestarea preventivă că nu ştia că are obligaţia legală respectivă.

UPDATE 15:20 - Cel puțin 41 de morți și 180 de răniți, într-un atac rusesc în orașul Poltava

Cel puţin 41 de persoane au fost ucise şi 180 rănite într-un tir rus cu rachetă care a vizat un institut militar în oraşul Poltava, în centrul Ucrainei, a anunţat marţi preşedintele Volodimir Zelenski, relatează AFP şi Reuters.

Potrivit lui Volodimir Zelenski, două rachete balistice au lovit "o instituţie de învăţământ şi un spital din vecinătate".

"Una dintre clădirile Institutului de comunicaţii a fost parţial distrusă", a postat el pe Telegram, precizând că există persoane care se află sub dărâmături.

UPDATE 15:00 Zaharova s-a dezlănțuit la adresa Maiei Sandu

Purtătoarea de cuvând a MAE rus, Maria Zaharova, o acuză pe Maia Sandu că „vrea să transforme un popor într-un alt popor” și compară situația din Moldova cu cea din Germania nazistă.

Pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale din Republica Moldova, care vor avea loc pe 20 octombrie 2024, se întețesc și atacurile propagandei ruse la adresa Maiei Sandu și a guvernului pro-european. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de externe, Maria Zaharova a acordat un interviu bloggerului din Republica Moldova Gabriel Călin, care l-a avut recent printre invitați și pe oligarhul fugar în Rusia Ilan Șor.

UPDATE 14:10

Vizita lui Putin în Mongolia este de fapt un semn de slăbiciune”, susține un fost director pentru aproape trei decenii al organizației Human Rights Watch.

UPDATE 12:00 

Un băiat în vârstă de opt ani s-a numărat printre cele două persoane ucise în atacurile rusești de peste noapte asupra regiunii Zaporojie, iar o a treia persoană a murit după lovituri cu rachete asupra orașului Dnipro din centrul țării, au declarat oficialii ucraineni.

Rusia a atacat, de asemenea, infrastructura feroviară din două regiuni și o instalație energetică din regiunea nordică Cernihiv, potrivit autorităților ucrainene.

UPDATE 10:00

Vladimir Putin s-a întâlnit marți cu omologul său mongol Ukhnaa Khurelsukh în cadrul unei ceremonii de primire fastuoase în piața centrală din Ulan Bator, potrivit imaginilor furnizate de presa oficială rusă.

Forțele aeriene ucrainene au spus că forțele ruse au atacat azi-noapte cu trei rachete balistice Iskander-M/KN-23 din Crimeea, cu o rachetă ghidată X-59/69 din regiunea Kursk și 35 de drone Shahed-131/136 lansate din Kursk și Capul Chauda (Crimeea).

„Ca urmare a luptei antiaeriene, 27 de drone de atac Shahed-131/136 au fost doborâte, șase s-au pierdut la nivel local și nu au fost primite informații privind pagubele sau victimele. Alte două drone inamice au zburat în direcția regiunii ruse Belgorod și a regiunii ocupate Donețk”, potrivit unei postări pe Telegram.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se va întâlni cu directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), la Kiev, după ce oficialul va vizita centrala nucleară Zaporizhzhia, care se află în mâinile Rusiei de la începutul războiului, anunţă Reute.

UPDATE Tanchiștii Brigăzii 15 a Gărzii Naționale a Ucrainei au efectuat o lovitură precisă, distrugând un grup de trupe ruse în apropierea orașului Pokrovsk. Soldații ucraineni au reușit să înfrunte un grup de atac al forțelor ruse care avansaseră cu un transportor blindat de trupe BTR-82 și se stabiliseră într-o poziție sub un pod în apropierea satului Mikhailivka din regiunea Donețk.

Imaginile surprind explozia spectaculoasă urmată de fuga disperată a soldaților ruși pentru a scăpa cu viaț

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina donetk crimeea razboi putin