MENIU

Război în Ucraina, ziua 922. 57 de copii au fost răniţi şi doi au fost ucişi în atacurile din august ale ruşilor. Bilanț șocant în ultima lună de conflict - LIVE TEXT

Război în Ucraina / Foto: Profi Media

Războiul din Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 922. Datele în ceea ce privește victimele provocate de acest conflict armat în rândul civililor sunt absolut șocante. Astfel, numai în luna august, 57 de copii ucraineni au fost răniţi, iar alţi doi au fost ucişi în urma atacurilor lansate de ruşi în luna august.

UPDATE 00.00 - Rușii au înregistrat în august cel mai mare avans din ultimii doi ani

Forţele ruse au avansat în august 477 kmp în Ucraina, ceea ce reprezintă avansul lor lunar cel mai important din octombrie 2022, potrivit datelor care compilează deplasări revendicate şi confirmate furnizate de Institutul pentru studiul războiului (ISW).

UPDATE 23.00 - Preşedintele rus Vladimir Putin a dat asigurări luni că "se va ocupa" de soldaţii ucraineni care desfăşoară ofensiva din regiunea de frontieră Kursk de la începutul lunii august, salutând în acelaşi timp faptul că această operaţiune nu a reuşit să "oprească" avansul rusesc în estul Ucrainei.

„Trebuie să ne ocupăm de aceşti bandiţi care au intrat pe teritoriul Rusiei, în regiunea Kursk, şi care încearcă să destabilizeze situaţia din teritoriile de frontieră în ansamblu", a spus preşedintele rus în timpul unei întâlniri cu elevii.

UPDATE 22.00 - Continuă „epurarea” în armata rusă: Încă un general a fost arestat sub acuzaţia de corupţie.

Generalul-maior Valeri Muminjanov, comandant adjunct al districtului militar Leningrad din Rusia, a fost arestat sub suspiciunea de corupție, a anunțat luni Comitetul de Investigații al Rusiei, care susține că oficialul militar ar fi luat mită peste 20 de milioane de ruble.

UPDATE 20:00 - Forţele ruse au avansat în august 477 kmp în Ucraina, ceea ce reprezintă avansul lor lunar cel mai important din octombrie 2022, potrivit datelor care compilează deplasări revendicate şi confirmate furnizate de Institutul pentru studiul războiului (ISW) şi analizate de AFP.

La rândul său, armata ucraineană a avansat rapid la începutul lui august în Rusia, în regiunea frontalieră Kursk, peste 1.100 kmp în două săptâmâni, aflându-se la mai puţin de 35 km de capitala regională.

Trupele ruse au avansat în Ucraina într-un ritm de peste 15 kmp pe zi în august, în mare majoritate în regiunea Doneţk. Cea mai mare parte a acestor avansuri s-a realizat în direcţia importantului nod logistic Pokrovsk, de care armata rusă s-a apropiat duminică seară la mai puţin de 7 km.

UPDATE 19:00 -Zelenski le cere din nou aliaţilor să permită Ucrainei atacuri cu rază lungă pe teritoriul rus

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat luni că aliaţii occidentali ai Ucrainei ar trebui nu doar să-i permită ţării sale să le utilizeze armele trimise pentru lovituri în profunzimea teritoriului rus, ci şi să-i furnizeze mai multe arme de acest tip, relatează Reuters.

Ucraina le cere de multă vreme partenerilor săi să-i permită să tragă cu armele occidentale în profunzimea teritoriului duşman, iar aceste apeluri au crescut în intensitate după atacurile ruse masive asupra instalaţiilor energetice, a altor infrastructuri şi a clădirilor rezidenţiale.

După o întâlnire cu premierul olandez Dick Schoof în oraşul ucrainean Zaporojie de luni, Zelenski a spus că Kievul este "mai pozitiv" în privinţa perspectivelor de a primi permisiunea pentru astfel de tiruri în profunzime.

Zelenski a menţionat că există "unele idei" privind modul de a mări flota de avioane F-16 donate de aliaţi, dintre care unul a fost pierdut într-un accident săptămâna trecută.

"Vom continua să furnizăm echipament de apărare aeriană, şi F-16, şi finanţare pentru muniţii", a spus Schoof.

UPDATE 18.00 - O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată cum operatorii de drone ai Ucrainei și-au folosit tehnica militară pentru a lansa în premieră termit incediar asupra unei poziții a armatei ruse din sudul țării.

UPDATE 16.00 - Un centru cultural islamic din cartierul Nyvky din Kiev a fost lovit în cursul atacului rusesc de azi-noapte, deteriorând grav o moschee, notează The Guardian.

Refat Chubarov, un lider al comunității tătarilor ucraineni din Crimee, a declarat că clădirea va avea nevoie de reparații într-o postare pe Facebook.

Președintele Zelenski a scris pe platforma X despre atac, afirmând că Rusia „nu are nicio considerație pentru valorile spirituale sau umane și niciun respect pentru nicio religie sau credință”.

UPDATE 14:55 - Polonia vrea să poată doborî rachete ruseşti în timp ce acestea se află deasupra Ucrainei

"Ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski a declarat că Varşovia ar trebui să aibă dreptul de a doborî rachetele ruseşti care îi ameninţă teritoriul în timp ce acestea se află încă în spaţiul aerian al Ucrainei, relatează AFP.

Declaraţiile şefului diplomaţiei poloneze, publicate luni în Financial Times (FT), survin la o săptămână după ce un "aparat de zbor" - probabil o dronă rusă de origine iraniană Shahed - a pătruns pe teritoriul Poloniei, ţară membră NATO şi aliat al Kievului, în momentul atacurilor masive ruseşti din Ucraina vecină.

Dispărută de pe radar, drona nu a fost încă găsită. Cel puţin alte două cazuri de rachete ruseşti care au intrat pe teritoriul polonez au fost raportate în trecut de Varşovia.

Luni, în urma unui nou val de atacuri masive ale Rusiei împotriva Ucrainei, forţele aeriene poloneze şi-au ridicat din nou avioanele de la sol.

UPDATE 13:00 - Armata rusă susține că distrus 3 sisteme HIMARS într-o singură lovitură. Informații neobișnuit de detaliate

Ministerul rus al Apărării a publicat luni o înregistrare video despre care afirmă că arată cum o lovitură cu rachete a distrus 3 lansatoare multiple HIMARS primite de armata ucraineană din partea Statelor Unite. Înregistrarea a fost difuzată de TASS, cea mai cunoscută agenție de presă a statului rus.

Potrivit Ministerului Apărării de la Moscova, lovitura a avut loc în regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei. Sursa citată afirmă, de asemenea, că 30 de militari ucraineni au fost uciși în timpul loviturii.

‼️BREAKING || 3 HIMARS MLRS\" KILLED IN SUMY
Russia relentlessly hunts for US-made weapons near Kursk.
A three-strong Ukrainian HIMARS detachment was located and destroyed by Russian missiles near Osoyevka and Glybnoye in Sumy.
More than 30 AFU soldiers were killed in the attack. pic.twitter.com/Kf6g8wUoAB

— Bloomberg Whistleblower (@bloombergblower) September 2, 2024

UPDATE 11:30 -  Cel puţin 20 de rachete ruseşti, distruse într-un val de atacuri care au lăsat în urmă răniţi

Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 22 de rachete ruseşti în noaptea de duminică spre luni, în atacuri care au vizat Kievul şi nord-estul Ucrainei şi care au rănit civili, au anunţat autorităţile ţării, preluate de AFP.

"În timpul nopţii, Rusia a lansat 35 de rachete, inclusiv rachete balistice, şi 23 de drone asupra Ucrainei", a reacţionat luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe reţeaua X.

Într-un comunicat transmis luni dimineaţă, forţele aeriene au precizat că Rusia a atacat capitala Kiev şi regiunile nord-estice Sumî şi Harkov cu 14 rachete de croazieră, 16 rachete balistice şi 4 rachete antiaeriene, dar şi de un alt tip, încă "nespecificat".

Din cele 35 de rachete, 22 au fost doborâte, conform acestei surse: 9 rachete balistice Iskander-M/KN-23 şi 13 rachete de croazieră Kh-101.

În plus, 20 din cele 23 de drone de atac Shahed, de concepţie iraniană, au fost neutralizate, conform forţelor aeriene.

În capitală, atacurile au rănit trei persoane, potrivit şefului administraţiei militare de la Kiev, Serghei Popko.

"O persoană a primit asistenţă medicală la faţa locului, alte două au fost spitalizate", a explicat el luni pe Telegram.

UPDATE 9:10 - Atac rusesc cu rachete asupra Kievului

Rusia a lovit luni dimineaţă cu rachete capitala Ucrainei, Kiev, iar unele dintre resturile căzute de la armele doborâte au rănit cel puţin două persoane, au declanşat incendii şi au avariat case şi infrastructură, au anunţat oficiali ucraineni, conform Reuters, preluat de Agerpres.

Unităţile de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus peste 10 rachete de croazieră şi aproape 10 rachete balistice, a precizat administraţia militară a oraşului pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Alertele de raid aerian au fost lansate în Ucraina timp de aproape două ore înainte ca forţele aeriene să declare atacul încheiat la ora 03:30 GMT. Polonia, ţară vecină, membră a NATO, a activat avioane poloneze şi aliate pentru a-şi menţine spaţiul aerian în siguranţă în timpul atacurilor.

Sala cazanelor de la o centrală de apă din Kiev a fost parţial avariată, la fel ca şi intrarea într-o staţie de metrou care funcţionează ca adăpost antiaerian în cartierul Sviatoşinksîi, a declarat primarul Kievului, Vitali Kliciko, pe Telegram.

Cartierul găzduieşte un grup de universităţi şi şcoli.

Atacul a rănit cel puţin două persoane, a spus Kliciko. Maşini au fost incendiate în tot oraşul, precum şi o clădire nerezidenţială din cartierul Sviatoşinksîi, a adăugat el.

UPDATE 8:00 - Rusia a atacat capitala ucraineană Kiev cu rachete noaptea trecută, iar resturile căzute de la rachetele doborâte au rănit cel puţin două persoane, au provocat incendii şi au deteriorat case şi infrastructura, au declarat oficialii, potrivit Reuters.

Unităţile de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus mai mult de 10 rachete de croazieră şi aproape 10 rachete balistice, a precizat administraţia militară a oraşului pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Alerte de raid aerian au fost emise în întreaga Ucraină timp de aproape două ore înainte ca forţele aeriene să declare cerul liber la ora 0330 GMT. Polonia, ţară vecină membră NATO, a activat avioane poloneze şi aliate pentru a-şi menţine spaţiul aerian în siguranţă în timpul atacurilor.

UPDATE 7:10 - Centrul Ştiinţific şi Practic Ucrainean de Asistenţă Medicală de Urgenţă şi Medicină a Dezastrelor din cadrul Ministerului Sănătăţii din Ucraina a anunţat bilanţul pe Facebook.

Potrivit datelor centrului, în august 2024, 1.609 persoane au fost rănite în atacuri mortale, inclusiv 57 de copii. Un total de 58 de persoane au fost ucise, inclusiv doi copii. „Aceste vieţi mici, nevinovate, distruse de război, lasă răni nevindecate în conştiinţa noastră colectivă şi sunt o amintire a unei tragedii incomensurabile pe care nu o vom uita niciodată”, se arată în mesajul agenţiei.

Two people were injured in a rocket attack on Kyiv last night. Over 20 cruise and ballistic missiles were intercepted, along with one attack UAV, according to the KGVA. Four districts of the city sustained damage. Mayor Vitali Klitschko confirmed that two adults sought medical… https://t.co/d17LA635xK pic.twitter.com/ldzCrcgMGc

— OSINT Aggregator (@AggregateOsint) September 2, 2024

UPDATE 5:20 - Rusia va opera schimbări la doctrina sa nucleară ca răspuns la acţiunile Occidentului legate de conflictul din Ucraina, a declarat duminică viceministrul de externe Serghei Riabkov, citat de TASS, transmite Reuters.

Riabkov nu a precizat despre ce schimbări va fi vorba.

Doctrina nucleară actuală a Rusiei, stabilită printr-un decret al preşedintelui Vladimir Putin în 2020, prevede că armele nucleare pot fi folosite în cazul unui atac nuclear din partea unui inamic sau în situaţia unui atac convenţional care ameninţă existenţa statului.

\"Aşa cum noi am spus în mod repetat, munca este într-un stadiu avansat şi există o direcţie clară de a face ajustări\", a declarat Riabkov.

El a afirmat că decizia \"este legată de cursul de escaladare al adversarilor noştri occidentali în legătură cu\" conflictul din Ucraina.