MENIU

Război în Ucraina, ziua 900. O rachetă ucraineană loveste o clădire în Kursk: 13 răniți și alerte aeriene în Kiev - LIVE TEXT

Război în Ucraina, ziua 900

Războiul din Ucraina, aflat acum la a 900-a zi, continuă să aducă consecințe devastatoare. Duminică, resturi ale unei rachete lansate din Ucraina au lovit o clădire rezidențială în orașul Kursk din Rusia, provocând rănirea a cel puțin 13 persoane, conform declarațiilor oficialilor regionali citați de Reuters. 

UPDATE 22:10 - Zelenski: Atacurile lansate de Rusia din regiunea Kursk asupra Ucrainei meritau un răspuns corespunzător

Rusia a lansat aproape 2.000 de atacuri transfrontaliere din regiunea Kursk, din vestul ţării, asupra regiunii ucrainene Sumî în timpul verii, ceea ce merita un răspuns "corespunzător" din partea Ucrainei, a declarat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, conform agenţiei de presă Reuters.

"Artilerie, mortiere, drone. Înregistrăm, de asemenea, lovituri cu rachete, şi fiecare astfel de lovitură merită un răspuns corespunzător", a declarat liderul ucrainean în discursul său nocturn adresat naţiunii, pe fondul unei incursiuni transfrontaliere ucrainene în regiunea Kursk.

Rusia a ameninţat cu represalii după recentele lovituri ucrainene, în special un atac în noaptea de sâmbătă spre duminică, soldat cu 13 răniţi în oraşul rusesc Kursk, centrul administrativ al regiunii ruse cu acelaşi nume, care de şase zile face obiectul unei incursiuni a trupelor Kievului.

UPDATE 20:55 - Kievul spune că forţele ruse îşi continuă ofensiva în estul Ucrainei

Armata ucraineană a anunţat duminică faptul că forţele ruse îşi continuă ofensiva în estul Ucrainei, în ciuda incursiunii Kievului în regiunea Kursk din sudul Rusiei, informează DPA.

Statul Major ucrainean a precizat că luptele se concentrează în jurul oraşului Pokrovsk din regiunea Doneţk, unde forţele ucrainene au respins 26 de încercări ale unităţilor ruseşti de a străpunge apărarea începând de duminică dimineaţă.

Raportul militar a furnizat puţine informaţii despre ofensiva ucraineană din Kursk.

Cu toate acestea, armata a afirmat că artileria cu rază lungă de acţiune şi avioanele de luptă ale Rusiei vizează zona din jurul oraşului ucrainean Sumî, care este o rută crucială de aprovizionare pentru unităţile din Kursk.

Kievul a transmis totodată că mai la est, în Doneţk, trupele ruse au încercat, de asemenea, să avanseze spre aşezarea Niu-York, lângă oraşul Toreţk.

Raportul militar a precizat că avansul a fost împins, în timp ce Toreţk a fost ţinta atacurilor aeriene ruseşti.

UPDATE 16:40 - Armata rusă spune că a oprit avansul în profunzime al forţelor ucrainene

Armata rusă a recunoscut duminică faptul că trupele ucrainene au pătruns adânc în regiunea Kursk, dând asigurări în acelaşi timp că a oprit avansul acestora în apropierea mai multor localităţi situate la aproximativ treizeci de kilometri de graniţa cu Ucraina, relatează AFP.

Armata a transmis printr-un comunicat că a împiedicat "încercări de pătrundere" ale unor "grupuri blindate mobile" inamice în apropierea oraşelor Tolpino, Juravli şi Obşchi Kolodez, situate la aproximativ 30 de kilometri de graniţa cu Ucraina.

Conform acestei surse, aceste avansuri au fost oprite, în ultimele 24 de ore, de lovituri aeriene, cu drone şi de artilerie şi de trimiterea rezervelor grupului Nord, desfăşurate în regiunea ucraineană Harkov.

Armata rusă susţine, de asemenea, că a lovit trupele ucrainene cu rachete şi artilerie în apropierea oraşelor Sudja, Korenevo, Staraia Sorotciţa şi Borki, precum şi că a împiedicat o străpungere în districtul Belovski, mai la est.

UPDATE 15:08 - Apărarea ucraineană a vânat rachete balistice și drone Shahed: peste 50 de UAV-uri au fost doborâte 

Rusia a atacat Ucraina începând din cursul nopţii şi până spre prânz, duminică, trimiţând patru rachete balistice KN-23 şi 57 de drone de tip Shahed, pe care forţele de apărare aeriană ucrainene le-au doborât aproape în totalitate, a anunţat comandantul forţelor aeriene, Mîkola Oleşciuk, citat de Ukrainskaia Pravda. Potrivit armatei, dronele de fabricaţie iraniană au fost lansate de ruşi din districtele Primorsko-Ahtarsk, Eisk şi Kursk din Federaţia Rusă, relatează News.ro.

UPDATE 12:00 - Belarus acuză Ucraina de „acțiuni criminale”

 Lukașenko „a ordonat să se întărească mobilizarea de trupe” în zonele Gomel și Mozyr Belarus a trimis sâmbătă întăriri la granița sa cu Ucraina, după ce a susținut că mai multe drone ucrainene au traversat spațiul său aerian, fiind interceptate cu o zi înainte, a declarat ministrul belarus al Apărării, Viktor Khrenin, într-un comunicat, conform CNN.

 „Bănuim că acestea sunt drone de atac”, a declarat sâmbătă președintele belarus Alexander Lukașenko în timpul unei conferințe. El a numit incidentul „o provocare” și a spus că „Statul major al Belarusului a primit ordin să ia măsuri pentru a asigura securitatea statului”, relatează CNN.

Dintre victime, două persoane sunt grav rănite, a confirmat guvernatorul interimar al regiunii Kursk, Alexei Smirnov, pe Telegram.

În urma atacului, autoritățile locale au organizat evacuarea locatarilor din clădirea afectată și le-au oferit cazare temporară. Primarul orașului Kursk, Igor Koutsak, a raportat și emiterea alertelor aeriene în tot orașul, deși Reuters nu a putut verifica aceste informații independent.

Alertă aeriană în Kiev

În același timp, capitala Ucrainei, Kiev, se află sub o alertă aeriană constantă, pe fondul amenințărilor cu rachete balistice rusești. Șeful administrației militare din Kiev, Serhi Popko, a informat prin Telegram despre intervențiile unităților de apărare aeriană. Primarul Kievului, Vitali Klitchko, a confirmat și el aceste alerte, menționând că forțele aeriene ucrainene sunt în alertă maximă pentru a face față amenințărilor imediate.

Această escaladare a conflictului survine într-un moment în care forțele ucrainene au realizat recent o incursiune semnificativă pe teritoriul rus, ceea ce a amplificat tensiunile în regiune. Situația rămâne extrem de volatilă, iar impactul continuării atacurilor și al răspunsurilor reciproce este încă în evaluare.