MENIU

Război în Ucraina, ziua 892. Cum își protejează elita rusă copii de „operațiunea militară specială” -LIVE TEXT -

Război în Ucraina, ziua 892 / Foto: Profi Media

Război în Ucraina, ziua 892. Principalele evenimente ale zilei. Elitele bogate și influente ale Rusiei l-au susținut în mare parte pe Vladimir Putin în războiul din Ucraina, continuând să ofere sprijin deplin Kremlinului, în ciuda faptului că mulți dintre membrii acestor elite se confruntă cu consecințele sancțiunilor internaționale, interdicțiilor de călătorie, sechestrării bunurilor și înghețării fondurilor, scrie ediția europeană a publicației ruse independente Novaia Gazeta.

Zelenski: Războiul trebuie să se încheie în condițiile Ucrainei! 

Președintele ucrainean Volodimi Zelenski a subliniat importanța încheierii războiului în condițiile Kievului și susține că este posibilă punerea în aplicare a „formulei de pace” a Ucrainei, scrie Ukrainska Pravda.

În discursul său video adresat națiunii sâmbătă seară, Zelenski le-a mulțumit soldaților ucraineni pentru că au lovit aerodromuri militare rusești, rafinării de petrol și alte facilității importante de infrastructură militară de pe teritoriul Rusia.

El a precizat că în cursul zilei a primit un raport privind aceste lovituri de la generalul Oleksandr Sîrskîi, comandantul suprem al forțelor armate ale Ucrainei.

Zelenski a subliniat că Ucraina trebuie să obțină permisiunea partenerilor săi internaționali de a folosi armele cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte din Rusia.

”Ucraina trebuie să poată lovi oriunde se află ocupantul, de oriunde Rusia lovește Ucraina, de oriunde lansează rachete, drone Shahed și bombe. Avem nevoie de această decizie, astfel încât să putem folosi toate armele care pot fi eficiente. Trebuie să protejăm viețile oamenilor noștri și să punem capăt războiului în termenii Ucrainei. Fiecare lovitură care ripostează eficient împotriva bombelor aeriene rusești, care distruge infrastructura militară și bazele militare rusești, care face mai dificilă rămânerea ocupantului pe teritoriul nostru – fiecare astfel de lovitură aduce mai aproape sfârșitul just al războiului”, a spus Zelenski, în mesajul său video.

Cum își protejează elita rusă copiii și nepoții, deși în declarații sprijină total „operațiunea militară specială”

Elitele bogate și influente ale Rusiei l-au susținut în mare parte pe Vladimir Putin în războiul din Ucraina, continuând să ofere sprijin deplin Kremlinului, în ciuda faptului că mulți dintre membrii acestor elite se confruntă cu consecințele sancțiunilor internaționale, interdicțiilor de călătorie, sechestrării bunurilor și înghețării fondurilor, scrie ediția europeană a publicației ruse independente Novaia Gazeta.

Exporturile bulgare de băuturi alcoolice, afectate de majorarea accizelor de către Rusia

Guvernul rus a decis în mod neaşteptat să majoreze accizele la importurile de alcool, vin şi flori tăiate din aşa numitele „ţări neprietenoase”, cele care au impus Moscovei sancţiuni în urma invadării Ucrainei, inclusiv Bulgaria, relatează Novinite.

Această nouă măsură, care se va aplica până la 31 decembrie 2024, este inclusă într-un decret aprobat de Ministerul de Finanţe, conform publicaţiei ruse RBC.

 

UPDATE 19:27 - Fost șef al MI6: „Rusia a declanșat un război gri contra Occidentului”. 

Campania de dezinformare a Rusiei legată de recentele înjunghieri din nordul Angliei, care au provocat revolte în întreagă țară, face parte din „războiul gri” al lui Vladimir Puțin împotriva Occidentului, anunță un fost șef al MI6.

Un fost șef al MI6, Sir Richard Dearlove, a declarat că dezinformarea în jurul identității băiatului care a înjunghiat mortal trei fete luni și a rănit alte 10, este o „tactică fundamentală” folosită de Rusia lui Puțin împotriva Occidentului.

Submarin rus scufundat, în atacul masiv al ucrainenilor, în care și sistemul de apărare Triumf a fost avariat semnificativ, susține armata Kievului

8 copii ucraineni s-au întors acasă din părțile ocupate ale regiunii Herson, anunță guvernatorul

Opt copii ucraineni s-au întors acasă din zonele regiunii Herson aflate sub ocupația rusă, a anunțat sâmbătă guvernatorul regional Oleksandr Prokrudin, potrivit The Kyiv Independent.

„Copiii au fost aduși în țara lor natală și toate ororile pentru ei au rămas în urmă”, a scris Prokrudin, într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram.

De la începutul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, trupele Moscovei au luat copii ucraineni din teritoriile ocupate și i-au transferat forțat fie în alte zone ocupate, fie chiar pe teritoriul Rusiei. Potrivit bazei de date a guvernului ucrainean, Rusia „a răpit ilegal” cel puțin 19.500 de copii începând din februarie 2022, iar mai puțin de 400 s-au întors acasă până în prezent.

Luarea ca ostatici a persoanelor care nu iau parte activă la ostilități și deportările forțate încalcă Convențiile de la Geneva și constituie crime de război.

În comunicatul publicat sâmbătă, Prokrudin a precizat că cei opt copii care s-au întors acasă sunt cinci fete și trei băieți, cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani. Guvernatorul a mulțumit ONG-ului ucrainean „Salvați Ucraina”, care activează în domeniul ajutorului umanitar, pentru că a făcut posibilă returnarea copiilor.

Până în prezent, în acest an, 162 de copii din părțile ocupate ale regiunii Herson s-au întors acasă, în zonele controlate de Kiev, potrivit lui Prokrudin.

Kievul și aliații occidentali au condamnat răpirea sistematică a copiilor ucraineni de către Rusia, iar Curtea Penală Internațională (CPI) a emis mandate de arestare în martie 2023 pentru președintele rus Vladimir Putin și comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru că ar fi supravegheat deportările forțate ale copiilor ucraineni în Rusia.

Rusia a pierdut peste 581.700 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, susține conducerea armatei ucrainene

Rusia a pierdut 581.760 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, a anunțat sâmbătă Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent.

 

Cel mai recent bilanț îi include și pe cei 1.170 de militari pierduți de forțele ruse în ultima zi.

Conform raportului conducerii armatei ucrainene, Rusia a mai pierdut până acum:

  • 8.406 tancuri,
  • 16.238 de vehicule blindate de luptă,
  • 21.926 de vehicule și rezervoare de combustibil,
  • 16.217 sisteme de artilerie,
  • 1.135 de sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS),
  • 908 sisteme de apărare antiaeriană,
  • 363 de avioane,
  • 326 de elicoptere,
  • 13.057 de drone,
  • 28 de nave și ambarcațiuni
  • și un submarin.

UPDATE 15:40 Ucraina pregătește o lovitură strategică împotriva Rusiei

Ucraina lucrează la o „soluție complexă", care ar putea distruge podul Kerci din Crimeea, totul în lunile următoare, a declarat șeful serviciilor de informații militare de la Kiev.

Vorbind la televiziunea națională, oficialul a spus că "se lucrează" la eliminarea structurii care leagă Rusia continentală de peninsulă și a fost o rută crucială de aprovizionare pentru armata rusă din Ucraina.

"Toată lumea lucrează la lovituri cu rază lungă de acțiune și (distrugerea podului din Crimeea)", a spus el în comentarii raportate de Ukrinform. "Toate acestea necesită, să spunem, o soluție complexă".

UPDATE 14:10 Kievul revendică o lovitură usturătoare: armata Ucrainei a atacat aerodromul rus Morozovsk

Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei a confirmat că, în noaptea de 2 spre 3 august, Forțele de Apărare ucrainene au lovit aerodromul Morozovsk din regiunea rusă Rostov.

Potrivit Statului Major al Ucrainei, sarcina de a ataca aerodromul Morozovsk din Rusia a fost îndeplinită de forțele și mijloacele Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) și Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului Apărării de la Kiev, în cooperare cu Forțele Armate ale Ucrainei.

De asemenea, forțele ucrainene au atacat o serie de depozite de petrol și de combustibil și lubrifianți ale rușilor din regiunile ruse Belgorod, Kursk și Rostov.

Rusia a declarat sâmbătă că a doborât 76 de drone ucrainene în timpul nopţii de vineri spre sâmbătă şi al dimineţii, care au vizat în special depozitele de petrol şi au provocat incendii, informează AFP.

 

UPDATE 12:00 Forțele armate rusești au îndeplinit un obiectiv tactic major în Ucraina

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) susține că forțele ruse și-au atins obiectivul tactic stabilit cu mult timp în urmă în Ucraina.

„Forțele ruse și-au atins obiectivul tactic de lungă durată de a ajunge la autostrada O-0532 și de a tăia linia de comunicații terestre ucrainene (GLOC), care leagă Vuhledar și Kostyantynivka (ambele la sud-vest de orașul Donețk).

Pozițiile rusești de-a lungul autostrăzii probabil nu prevestesc câștiguri rusești semnificative din punct de vedere tactic sau mai rapide în zonă.

Imaginile geolocalizate publicate pe 1 august indică faptul că forțele ruse au avansat recent și au capturat o secțiune a autostrăzii O-0532 la sud-vest de Kostyantynivka.

 
 

UPDATE 9:00 - Marea Britanie vrea să lovească în încasările din energe ale regimului Putin

Rusia a reușit să adune o flotă fantomă de aproximativ 600 de nave care nu aveau asigurare și ar trebui să fie scoase din funcțiune din cauza vechimii. În schimb, Kremlinul poate utiliza această așa-numită flotă din „umbră” pentru a eluda sancțiunile, vânzându-și țițeiul peste nivelul stabilit al prețului petrolului de 60 de dolari pe baril.

 

Fostul preşedinte american Donald Trump, candidatul republicanilor la alegerile prezidenţiale din toamnă, a criticat virulent, într-un interviu difuzat vineri, schimbul major de deţinuţi încheiat între Rusia şi Occident, calificându-l drept „o victorie” pentru Vladimir Putin, scrie AFP.

 

Diplomația rusă a acuzat vineri platforma de redare video YouTube că, la ordinul Statelor Unite, cenzurează conţinutul şi împiedică accesul la informaţii, ministerul condus de Serghei Lavrov avertizând că vede numeroase temeiuri pentru a lua măsuri împotriva site-ului, scrie Reuters.

Mai multe articole despre:
razboi ucraina putin sua rusia kremlin