MENIU

Război în Ucraina, ziua 886: Rusia a recucerit o localitate din estul Ucrainei, înaintare lentă a trupelor rusești

Forţele ruseşti au avansat încet, dar constant, în regiunea Doneţk din estul Ucrainei

Rusia face progrese lente în teritoriile ucrainene din est, pe care trupele Kievului le-au recucerit în timpul ofensivei nereușite de anul trecut. 

UPDATE 23.15 - Un stat NATO pregătește planul de evacuare în masă pentru invazia Rusiei

Multe voci din țări occidentale au avertizat în repetate rânduri că ambițiile președintelui rus continuă să depășească hotarele Ucrainei, reprezentând o amenințare la liniștea Europei. Însă acum frica de agresiunea lui Putin crește, iar un stat NATO, Lituania, elaborează un plan de evacuare în masă a civililor în cazul unei posibile invazii.

Anunțul a fost făcut de ministerul de Interne din Lituania și vizează transpunerea celor mai recente măsuri adoptate de membrii alianței militare NATO pentru protejarea împotriva unui potențial atac rusesc, potrivit Newsweek. Tensiunile dintre Rusia și NATO au crescut în timpul invaziei Ucrainei. Moscova a acuzat alianța de implicare în război, oferind Kievului asistență militară și arme, iar oficialii ruși au evocat posibilitatea de a lovi statele membre ca represalii.

Ca răspuns, statele baltice - Letonia, Lituania și Estonia - au semnat un acord în ianuarie pentru a crea o linie comună de apărare cu „elemente de infrastructură anti-mobilitate" pentru a consolida granița de est a NATO cu Rusia și aliatul lui Putin, Belarus. Ministerul de Interne al Lituaniei a fost citat de postul public LRT că a afirmat joi că autoritățile ar trebui să fie pregătite să mute un sfert din populația țării de 2,6 milioane, acordând prioritate femeilor însărcinate, familiilor cu copii mici și persoanelor cu dizabilități.

UPDATE 18:20 - Trupele ruse revendică ocuparea altor două sate în Doneţk

Rusia a revendicat duminică ocuparea altor două sate în estul Ucrainei, după încă unul în ziua precedentă, trupele sale continuându-şi înaintarea lentă în faţa unei armate ucrainene mai slab echipate şi mai puţin numeroase, dar fără a reuşi o străpungere notabilă, în timp ce de partea sa Ucraina continuă atacurile cu drone asupra rafinăriilor şi depozitelor de combustibil pe teritoriul rus, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Ministerul rus al Apărării a menţionat în raportul său zilnic referitor la evoluţia frontului ucrainean capturarea localităţilor Progres şi Evghenivka, ambele situate în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, unde se desfăşoară în prezent luptele cele mai intense. Sâmbătă, armata rusă a revendicat şi capturarea satului Lozuvaţke, în aceeaşi regiune.

Trupele ruse, mai numeroase şi mai bine echipate cu arme şi muniţii faţă de armata ucraineană, menţin iniţiativa de-a lungul întregului front de peste o mie de kilometri după eşecul marii contraofensive ucrainene din vara anului trecut şi cucerirea oraşului-fortăreaţă Avdiivka în februarie.

UPDATE 15:50 Putin avertizează SUA că se apropie o nouă criză a rachetelor, ca în timpul Războiului Rece

Într-un discurs adresat duminică marinarilor din Rusia, China, Algeria şi India, pentru a marca Ziua Marinei Ruse în fosta capitală imperială Sankt Petersburg, Vladimir Putin a avertizat Statele Unite că riscă să declanşeze o nouă criză a rachetelor în stilul Războiului Rece prin această mişcare.

"Timpul de zbor către ţinte de pe teritoriul nostru al unor astfel de rachete, care în viitor ar putea fi echipate cu focoase nucleare, va fi de aproximativ 10 minute", a arătat Putin. "Vom lua măsuri în oglindă pentru desfăşurare, luând în considerare acţiunile Statelor Unite, ale sateliţilor săi din Europa şi din alte regiuni ale lumii", a declarat liderul de la Kremlin.

Putin a repetat un avertisment anterior potrivit căruia Rusia ar putea relua producţia de rachete cu rază intermediară şi mai scurtă de acţiune, capacitate nuclear, şi apoi să analizeze unde să le desfăşoare, după ce Statele Unite au adus rachete similare în Europa şi Asia.

"Dacă vor pune în aplicare astfel de planuri, ne vom considera eliberaţi de moratoriul unilateral adoptat anterior privind desfăşurarea capacităţilor de atac cu rază medie şi scurtă de acţiune", a declarat liderul rus, în discursul rostit la parada navală de la Sankt Petersburg.

UPDATE 13:20 - Săptămână neagră pentru aviația rusă

Un avion rus de luptă Su-34 s-a prăbuşit sâmbătă în timpul unei misiuni de antrenament în regiunea Volvograd, relatează dpa şi Reuters.

Pilotul s-a catapultat din aeronavă şi a supravieţuit, a precizat Ministerul Apărării de la Moscova, adăugând că avionul s-a prăbuşit într-o zonă pustie. Avionul de luptă nu era echipat cu rachete, conform Agerpres.

UPDATE 12:10 Atac ucrainean cu drone la Kursk. Un depozit petrolier a fost incendiat - VIDEO

Un atac ucrainean cu drone a incendiat sâmbătă noaptea un depozit petrolier din regiunea Kursk din sud-vestul Rusiei, la frontiera cu Ucraina, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Trei rezervoare de carburant au luat foc”, a scris duminică pe Telegram guvernatorul regiunii, Aleksei Smirnov, precizând că pompierii au stins deja incendiul şi nimeni nu a fost rănit.

UPDATE 10:00 -Noi atacuri ruseși la Marea Neagră

În noaptea de sâmbătă spre duminică, forțele ruse au atacat cu o rachetă ghidată X-59 lansată din spațiul aerian de deasupra Mării Negre și opt drone de atac Shahed  lansate de la Capul Chauda (Crimeea), potrivit unei postări pe Telegram a forțelor aeriene ucrainene.

UPDATE 9:10  La începutul acestei luni, şeful Pentagonului, Lloyd Austin. a primit o solicitare neobişnuită de la un interlocutor improbabil: omologul său rus dorea să discute cu el. A fost prima convorbire telefonică dintre cei doi de când Belousov, un economist, l-a înlocuit pe Serghei Şoigu, veteranul ministrul rus al apărării, în cadrul unei remanieri făcute de Kremlin în luna mai.

Belousov pe Lloyd. Şi asta, pentru a-i transmite un avertisment, potrivit a doi oficiali americani şi unui alt oficial informat cu privire la apel. Moscova ar fi detectat o operaţiune secretă ucraineană împotriva Rusiei care, în opinia ruşilor, avea binecuvântarea americanilor. Belousov l-a întrebat pe Austin dacă Pentagonul era la curent cu acest complot şi cu potenţialul său de a amplifica tensiunile dintre Moscova şi Washington, scrie The New York Times, potrivit news.ro..

UPDATE 7:00 Ministerul rus al Apărării a afirmat că forţele sale au prelat controlul asupra localităţii Lozuvatka din sectorul Pokrovsk al regiunii Doneţk din Ucraina, unde au avut loc unele dintre cele mai încinse lupte de pe linia frontului, în războiul care durează de 29 de luni, relatează Reuters.

Statul Major al Ucrainei nu a făcut nicio referire la această localitate în raportările sale, dar a notat că în zonă se duc lupte grele. Bloggeri militari neoficiali au relatat despre pierderea a cel puţin alte două localităţi din acest sector.

Forţele ruseşti au avansat încet în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, obţinând câştiguri constante, progresive, de când au cucerit oraşul-cheie Avdiivka din regiunea Doneţk, în februarie.

Mai multe articole despre:
razboi ucraina putin nato ofensiva