MENIU

Război în Ucraina, ziua 865. Rusia a capturat un alt sat în regiunea Donețk - LIVE TEXT

Război în Ucraina, ziua 865 / Foto: Profi Media

Atacurile cu drone care au vizat regiunea Krasnodar Krai din Rusia au provocat incendii la două depozite de petrol în cursul nopții de 6 iulie, avariind, de asemenea, un turn de comunicații. 

UPDATE 00.00 - Cel puțin patru membri ai unei familii care călătorea cu mașina au fost uciși când au lovit o mină rusească din regiunea Harkov. Un copil este printre cei care au fost uciși, a spus Oleg Sîniegubov, șeful Administrației de stat din regiunea Harkiv, pe Telegram, potrivit Ukrainska Pravda.

UPDATE 23.00 - Premierul Ungariei Viktor Orban a declarat că președintele rus Vladimir Putin i-a spus că nu are așteptări pozitive cu privire la adoptarea unui acord de încetare a focului înainte de a începe negocierile serioase de pace, relatează Kyiv Independent, citând un interviu publicat pe 7 iulie al publicației elvețiene Die Weltwoche.

„El a spus că nu are așteptări pozitive cu privire la (o astfel de încetare a focului). Zelenski a spus că nu are așteptări pozitive pentru că rușii l-ar folosi împotriva Ucrainei, iar Putin – că ucrainenii vor folosi această pauză împotriva Rusiei”, a spus el.

UPDATE 20.00 - Atacuri cu drone au fost raportate în regiunea Krasnodar din Rusia pe 6 iulie, provocând incendii mari la două depozite de petrol.

Pe 7 iulie, Kyiv Independent scrie citând surse că dronele ucrainene operate de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) se află în spatele atacului asupra „Lukoil-Yugnefteprodukt”.
„Ieri, rușii nu au putut stinge incendiul masiv toată ziua, care a început ca urmare a unui atac nocturn cu drone asupra depozitului de petrol din apropierea comunității Pavlov din Krasnodar Krai”, a spus sursa. „Un incendiu masiv la două rezervoare de produse petroliere a început după două explozii”.

UPDATE 18.00 - Brigada 110 Mecanizată din Ucraina a doborât un avion rusesc de atac Su-25 în regiunea Donețk, a informat Grupul Strategic Operațional Hortiția pe Telegram, relatează Ukrainska Pravda.

„Trupele noastre ucrainene au doborât un avion rusesc Su-25, care ataca pozițiile forțelor de apărare, pe frontul Pokrovsk. (…) Au distrus o altă aeronavă de atac Su-25, care acum arde în stepele Donbasului ucrainean”.

UPDATE 16.00 - Rusia a anunțat duminică că forțele sale au capturat un alt sat în regiunea Donețk din estul Ucrainei, cea mai recentă victorie teritorială modestă pentru forțele sale care avansează, relatează AFP.

Trupele ruse au „eliberat satul Chigari” din regiunea Donețk, a transmis Ministerul Apărării de la Moscova, într-un briefing publicat pe rețelele de socializare.

Sâmbătă, Moscova anunțase că forțele sale au preluat controlul asupra unui alt sat mic din aceeași regiune, unde Kievul susține că au loc cele mai aprinse lupte de pe întreaga linie a frontului.

Starea de urgență a fost introdusă în unele părți ale regiunii Voronej din Rusia după ce un atac al unei drone ucrainene a declanșat un incendiu la un depozit, a declarat duminică guvernatorul regiunii vestice care se învecinează cu Ucraina.

 

„Nu au existat victime”, a declarat Alexander Gusev pe Telegram, adăugând că unii locuitori din districtul Podgorenski al regiunii au fost evacuați. „Detonarea obiectelor explozive continuă”.

O explozie produsă în seara zilei de 6 iulie la un centru de distribuție a gazului de lângă Alushta, în Crimeea ocupată de Rusia, a provocat un incendiu de proporții, a informat canalul Telegram Crimean Wind, citat de Kyiv Independent.

Echipele de salvare și lucrătorii forestieri de la fața locului au făcut eforturi pentru a preveni răspândirea incendiului. Nu este clar ce a cauzat explozia.

Primarul din Alushta, Galina Ogneva, a declarat că alimentarea cu gaz a 14 localități din zona Alushta a fost întreruptă din cauza incendiului. Ea și-a exprimat îngrijorarea că incidentul ar putea duce la oprirea completă a gazului.

Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus toate cele 13 drone pe care Rusia le-a lansat țintind Ucraina în cel mai recent atac de acest fel al Moscovei, a declarat duminică forța aeriană a Ucrainei, citată de Reuters.

 

Forțele aeriene au afirmat într-o declarație pe aplicația de mesagerie Telegram că Rusia a lansat, de asemenea, două rachete balistice Iskander, dar nu a spus ce s-a întâmplat în urma atacului.

Rachetele balistice rusești Iskander au distrus două lansatoare pentru sistemele de rachete sol-aer Patriot în regiunea Odesa din Ucraina, a anunțat duminică ministerul rus al Apărării, citat de Reuters.

Atacul a avut loc în zona portului Iujne, a declarat ministerul într-un comunicat publicat pe Telegram, adăugând că și o stație radar a fost distrusă.

 

Nu era clar când a avut loc atacul asupra lansatoarelor Patriot. Un videoclip difuzat pe Telegram de către minister arată explozii la lumina zilei pe un teren nelocuit din apropierea unei linii de coastă. Clipul folosește zoom pe obiecte greu de identificat.

Duminică, forțele aeriene ucrainene au declarat că Rusia a atacat Ucraina cu două rachete balistice Iskander, dar nu a oferit mai multe detalii.

UPDATE 09:09 - Rachete Iskander au distrus două lansatoare de rachete Patriot în regiunea Odesa, potrivit Ministerului rus al Apărării. 

Rachetele balistice ruseşti Iskander au distrus două lansatoare pentru sistemele de rachete sol-aer Patriot în regiunea Odesa din Ucraina, au anunţat duminică agenţiile de presă de stat din Rusia, citând Ministerul rus al Apărării.

 

Atacul a avut loc în zona portului Iujne, a declarat agenţia de ştiri de stat TASS, citând un comunicat al ministerului.

Potrivit sursei, a fost distrusă şi o staţie radar de tip Giraffe în regiunea Odesa.

Atacurile cu dronă împotriva orașului Shebekino din regiunea Belgorod din Rusia, în noaptea de 6 iulie, au avariat mai multe clădiri, vehicule și o instalație industrială, rănind în același timp o persoană. Flota de la Marea Neagră a marinei ruse a fost nevoită să relocheze aproape toate navele sale de război pregătite de luptă din Crimeea ocupată în alte locații.

UPDATE 06:00 - Presupus atac ucrainean cu drone asupra unui depozit de petrol din regiunea rusă Krasnodar Krai, filmat de un blogger militar rus

Un blogger militar rus a filmat de aproape ceea ce pare a fi un atac ucrainean cu asupra unui depozit de petrol din regiunea Krasnodar Krai din Rusia efectuat în noaptea de vineri spre sâmbătă, scrie The Kyiv Independent.

Bloggerul Romanov pare să fi fost la locul unui atac anterior cu dronă și filma intervenția serviciilor de urgență din zonă.

În timp ce înregistra, se aude sunetul unei alte drone care se apropie. Strigând „vine”, el a fugit să se adăpostească, iar apoi s-a auzit o explozie puternică.

Ulterior, el a strigat către cei din apropiere că „totul este bine”, în timp ce flăcările se ridicau spre cer.

Atacurile cu drone care au vizat regiunea Krasnodar Krai din Rusia au provocat incendii la două depozite de petrol în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, avariind, de asemenea, un turn de comunicații, au anunțat anterior diverse publicații ruse.

Pe parcursul nopții, au fost raportate mai multe atacuri cu drone în comunitățile Eisk, Leningrad și Pavlov din Krasnodar Krai.

Unul din trei ruși crede că un atac nuclear împotriva Ucrainei ar fi justificat, arată o cercetare a Centrului Levada, o organizație rusă independentă de sondare a opiniei publice, scrie sâmbătă The Kyiv Independent.

Președintele american Joe Biden a afirmat vineri, într-un interviu foarte aşteptat pe canalul american de televiziune ABC, că el este cel care l-a „oprit” pe liderul de la Kremlim, Vladimir Putin, scrie sâmbătă Ukrainska Pravda.

UPDATE 07:00 - Zelenski: Ucraina elaborează o nouă strategie navală. Flota rusă un va mai domina niciodată regiunea Mării Negre

Ucraina elaborează o nouă strategie navală, care va fi aprobată în curând de Consiliul pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei (NSDC), a anunțat președintele Volodimir Zelenski, în discursul său video adresat sâmbătă seară națiunii, potrivit Ukrainska Pravda.

„Dezvoltăm o nouă strategie pentru țara noastră pe mare – Strategia navală ucraineană. În curând, această strategie va fi aprobată de NSDC – punctele ei sunt în curs de finalizare”, a spus liderul de la Kiev. Ucraina va fi întotdeauna un stat capabil să își protejeze propriile interese pe mare, rutele de transport cruciale și interesele aliaților și partenerilor noștri”, a mai spus Zelenski, în mesajul său video.

De asemenea, Zelenski le-a mulțumit soldaților care se asigură că dronele ucrainene lovesc teritoriul Rusiei.

„Statul rus trebuie să simtă consecințele acțiunilor sale împotriva națiunii și poporului nostru, iar acest răspuns este acum evident pentru el. Dronele ucrainene au devenit un brand global”, a adăugat el.

UPDATE 07:15 Un bărbat și o femeie au fost uciși sâmbătă în urma unui bombardament al rușilor asupra satului Khreshchenivka din regiunea Herson, a anunțat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei, potrivit Ukrainska Pravda.

„Regiunea Herson. Două persoane au fost ucise într-un atac rusesc. O clădire rezidențială a fost distrusă astăzi în bombardamentul inamic asupra satului Khreshchenivka; lucrătorii din domeniul serviciilor de urgență au recuperat cadavrele unui bărbat și ale unei femei de sub dărâmături”, a transmis instituția, într-un mesaj publicat pe Telegram.

Războiul din Ucraina a revitalizat mai mult ca oricând Alianța Nord-Atlantică, după ani de zile în care organizația nu s-a făcut remarcată, dar acum NATO ar putea suferi un cutremur intern grav în cazul în care alegerile prezidenţiale din noiembrie din SUA vor fi câştigate de fostul preşedinte republican Donald Trump, un critic constant al alianţei şi al cărui plan privind viitorul Kievului și sprijinul pentru țara devastată de război este incert, scrie sâmbătă agenția spaniolă de presă EFE, potrivit Agerpres.

UPDATE 07:25 - Turcia propune o „platformă de pace” care să pună capăt războiului din Ucraina

Ministrul turc de externe, Hakan Fidan, a propus sâmbătă crearea unei „platforme de pace” care să pună capăt războiului din Ucraina, scrie The Kyiv Independent.

Fidan a declarat că eforturile actuale de a pune capăt războiului „ar trebui să fie răspândite pe o bază mai largă”, potrivit ziarului turc Haber7.

Mai multe articole despre:
rusia ucraina nato razboi statele unite occident