Război în Ucraina, ziua 844. Zelenski anunță condiția esențială pentru a începe negocierile de pace cu Rusia - LIVE TEXT
Este ziua cu numărul 844 a războiului din Ucraina. Armata ucraineană a atacat în noaptea de vineri spre sâmbătă baza aeriană din oraşul rus Morozovsk, situat la 170 de kilometri de frontiera între Rusia şi Ucraina, cu aproximativ 70 de drone, a declarat Kirilo Budanov, şeful serviciului de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării.
UPDATE 00.00 - Partidul popular elveţian (SVP), de extremă dreapta, cel mai mare grup din camera inferioară a parlamentului elveţian, subliniază că neutralitatea este parte integrantă a prosperităţii Elveţiei şi a iniţiat un referendum pentru înscrierea acestui principiu în Constituţie. Lideri ai formaţiunii au argumentat că Elveţia nu ar fi trebuit să găzduiască summitul din acest weekend fără Rusia, iar Nils Fiechter, şeful aripii de tineret a SVP, a condamnat organizarea lui pe postul rus Russia Today.
UPDATE 23.00 - Negocierile pentru pace cu Moscova pot începe mâine dacă Rusia se retrage din Ucraina, spune Zelenski. Kievul poate începe luni discuţii de pace cu Rusia dacă Moscova se va retrage de pe tot teritoriul ucrainean, a declarat duminică preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Dar, vorbind la încheierea summitului pentru pace desfășurat în Elveţia, el a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin nu va pune capăt războiului şi că, astfel, trebuie oprit „în orice fel putem” – fie prin mijloace militare, fie prin mijloace diplomatice.
UPDATE 22.00 - Norvegia alocă aproape 100 de milioane de euro pentru sectorul energetic din Ucraina
Premierul norvegian Jonas Gahr Store a declarat într-un comunicat preluat duminică de AFP că ţara sa va aloca 1,1 miliarde de coroane (circa 96 de milioane de euro) pentru reparaţii ale infrastructurii energetice a Ucrainei şi asigurarea furnizării de electricitate înainte de iarna viitoare.
UPDATE 21.00 - Kievul poate începe luni discuţii de pace cu Rusia dacă Moscova se va retrage de pe tot teritoriul ucrainean, a declarat, duminică, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, potrivit BBC.
Dar, vorbind la încheierea unui summit pentru pace în Elveţia, el a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin nu va pune capăt războiului şi că trebuie oprit "în orice fel putem", fie prin mijloace militare fie prin mijloace diplomatice.
Ajutorul occidental nu este suficient pentru a câştiga războiul, a adăugat el, precizând că summitul a arătat că sprijinul internaţional pentru Ucraina nu a slăbit.
UPDATE 20.00 - Kievul poate începe luni discuţii de pace cu Rusia dacă Moscova se va retrage de pe tot teritoriul ucrainean, a declarat duminică preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Dar, vorbind la încheierea summitului pentru pace desfășurat în Elveţia, el a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin nu va pune capăt războiului şi că, astfel, trebuie oprit „în orice fel putem” – fie prin mijloace militare, fie prin mijloace diplomatice.
UPDATE 19.00 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că China ar trebui să comunice direct Ucrainei propunerile sale de pace privind încheierea războiului declanșat de Rusia, în loc să o facă prin intermediul mass-media, relatează Reuters.
Liderul ucrainean a făcut acest comentariu în cadrul unei conferințe de presă duminică, în Elveția, după încheierea summitului internațional desfășurat în acest weekend cu scopul ajungerii la un consens asupra modului în care se poate pune capăt războiului. China a refuzat să participe la summit.
UPDATE 17:00 - Summit pentru pace în Ucraina: Comunicatul final face apel la "implicarea tuturor părţilor" în demersurile de încetare a ostilităţilor
Primul summit consacrat păcii în Ucraina, care are loc în acest weekend în Elveţia, fără participarea Rusiei, face apel la "implicarea tuturor părţilor" din conflict în demersurile de încetare a ostilităţilor, potrivit comunicatului final al reuniunii, din care AFP a obţinut o copie. Este însă de aşteptat ca nu toţi participanţii la reuniune să semneze textul.
Textul, susţinut de marea majoritate a celor circa 100 de participanţi, reafirmă de asemenea "principiile suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a tuturor statelor, inclusiv Ucraina".
"Considerăm că pentru a ajunge la pace este nevoie de participarea tuturor părţilor şi dialog între toate părţile. Am decis de aceea să luăm măsuri concrete, pe viitor, în domeniile menţionate mai sus, cu un angajament sporit al reprezentanţilor tuturor părţilor", se adaugă în document.
Acesta mai subliniază şi că "securitatea alimentară nu trebuie în niciun caz militarizată", în contextul în care invazia Ucrainei, unul din principalii exportatori de cereale din lume, a avut repercusiuni dramatice asupra aprovizionării, la fel şi oprirea exporturilor de îngrăşăminte ruse.
În fine, comunicatul cere eliberarea tuturor prizonierilor de război, precum şi a "copiilor ucraineni deportaţi ilegal".
Este de aşteptat ca declaraţia finală să nu fie semnată de toţi participanţii, dar mai mult din cauza formulării şi nu a lipsei de susţinere, a indicat cancelarul austriac Karl Nehammer, citat de dpa.
"De aceea nu sunt prea preocupat dacă nu semnează toată lumea acum", a adăugat cancelarul austriac.
UPDATE 14.50 - Norvegia alocă aproape 100 de milioane de euro pentru sectorul energetic din Ucraina
Premierul norvegian Jonas Gahr Store a declarat într-un comunicat preluat duminică de AFP că ţara sa va aloca 1,1 miliarde de coroane (circa 96 de milioane de euro) pentru reparaţii ale infrastructurii energetice a Ucrainei şi asigurarea furnizării de electricitate înainte de iarna viitoare.
"Rusia efectuează atacuri masive şi sistematice pentru paralizarea energiei electrice, dar ucrainenii lucrează zi şi noapte pentur a menţine furnizarea vitală de electricitate pentru populaţie", a arătat şeful guvernului de la Oslo.
Conform celor mai recente estimări ale guvernului ucrainean, bombardamentele ruseşti asupra infrastructurii energetice au redus producţia de energie electrică a Ucrainei la jumătate faţă de nivelul din iarna trecută.
Store a afirmat că partea norvegiană discută cu Kievul modul cel mai eficient în care ar putea fi utilizate fondurile puse la dispoziţie. "Ucrainenii înşişi sunt cei mai în măsură să ştie ce este necesar", a spus el, insistând asupra importanţei lucrărilor de reparaţii înainte de sosirea iernii.
UPDATE 13:35 - Ministrul de externe Kuleba afirmă că summitul pentru pace în Ucraina reflectă poziţia Kievului
Conform ministrului ucrainean de externe Dmitro Kuleba, comunicatul final al summitului pentru pace în Ucraina a luat în considerare poziţia Kievului, transmite Reuters duminică.
La evenimentul găzduit timp de două zile la Buergenstock, în Elveţia, au fost reprezentate peste 90 de ţări, dar Rusia nu a fost invitată.
Kuleba a apreciat că textul propus "este echilibrat" şi au fost luate în considerare toate cele patru "poziţii de principiu" ale Ucrainei.
El a lăsat să se înţeleagă că la un eventual summit viitor pe aceeaşi temă ar putea participa şi Rusia. "Desigur (...) înţelegem perfect că va veni un moment când va trebui să discutăm cu Rusia. (...) Dar poziţia noastră este foarte clară: nu vom permite Rusiei să vorbească cu limbajul ultimatumurilor, aşa cum vorbeşte în prezent".
Şeful diplomaţiei ucrainene a respins propunerea făcută vineri de preşedintele rus Vladimir Putin, conform căreia Ucraina ar trebui să cedeze Rusiei patru regiuni aflate în prezent sub ocupaţia forţelor Moscovei şi să renunţe la obiectivul de a adera la NATO.
El a mai afirmat că la summit nu s-au discutat planuri de pace alternative.
UPDATE 12:20 - Rușii au pierdut încă 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia a pierdut alți 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore. Aceste pierderi se adaugă la totalul forțelor rusești între 24 februarie 2022 și 16 iunie 2024.
Pierderile totale în luptă ale forțelor ruse între 24 februarie 2022 și 16 iunie 2024 sunt estimate la peste 500.000 de soldați, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
UPDATE
Obiectivele atacului, potrivit presei locale, care îl citează de Budanov, se află la aproximativ 270 de kilometri de actuala linie a frontului, unde trupele ucrainene se apără de invazia rusă.
Baza aeriană de la Morozovsk este una dintre cele mai importante instalaţii militare ruseşti din regiune, potrivit presei ucrainene, care descrie infrastructura ca fiind sediul unui regiment de aviaţie rusesc echipat cu zeci de bombardiere Su-34, printre alte avioane de război.
Portalul de informaţii american specializat în probleme militare "The War Zone", citat de presa ucraineană, a obţinut imagini din satelit ale atacului.
În acest atac, al doilea asupra bazei din Morozvosk în ultimele două luni, armata ucraineană a folosit dronele de fabricaţie ucraineană "Dragon" şi "Splash", potrivit EFE.
De cealaltă parte, Ministerul Apărării de la Moscova a comunicat că trupele sale ruseşti fac progrese şi îşi îmbunătăţesc poziţiile în nord-estul şi estul Ucrainei, unde au respins în total 12 contraatacuri ucrainene în ultima zi, conform agenţiei de presă citate.
Potrivit raportului militar, unităţile grupării de trupe Sever (Nord) şi-au continuat înaintarea "adânc în spatele liniilor inamice" şi au atacat poziţii ucrainene în oraşele Volceansk şi Ternova din regiunea Harkov.
În acest sector al frontului, se afirmă în raport, forţele ruse au respins şapte contraatacuri ale trupelor ucrainene şi ale Gărzii Naţionale şi au provocat până la 350 de victime, inclusiv morţi şi răniţi.
Comandamentul militar rus a mai subliniat că trupele grupului Zapad (Vest) şi-au îmbunătăţit poziţiile în mai multe localităţi din autoproclamatele republici populare Doneţk şi Lugansk, anexate de Moscova în septembrie 2022.
Ministerul rus al Apărării, ca de obicei, nu raportează pierderile din rândurile sale, despre care preşedintele rus Vladimir Putin a declarat anterior că ar fi de cinci ori mai mici decât cele ale Ucrainei, fără a preciza însă cifrele.