MENIU

Război în Ucraina, ziua 818: Volodimir Zelenski, discuții tensionate cu comandantul-șef despre situația din Donețk și Harkov

Volodimir Zelenski (Profimedia)

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut discuţii cu comandantul-şef despre situaţia din regiunile Doneţk şi Harkov, el precizând că menţin controlul peste tot. Liderul ucrainean a vorbit despre nevoia de apărare aeriană, de sisteme de apărare suplimentare care ar putea atenua semnificativ dificultăţile pentru luptătorii săi şi ameninţarea la adresa oraşelor.

UPDATE 22:05 - Zelenski revendică ''rezultate tangibile'' împotriva armatei ruse în regiunea Harkov

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat marţi că armata Kievului obţine "rezultate tangibile" în regiunea Harkov (nord-est), unde armata rusă desfăşoară o ofensivă din 10 mai, potrivit AFP.

"În regiunea Harkov, forţele noastre distrug ocupantul, rezultatele sunt tangibile", a afirmat el în discursul său de seară.

De la începutul ofensivei lor, forţele ruse au reuşit să ocupe mai multe localităţi în această regiune situată la frontiera cu Rusia şi a forţat Kievul să trimită acolo întăriri, în timp ce armata ucraineană simte deja lipsa de resurse.

Anterior, Zelenski afirmase că ar putea să fie vorba de un "prim val" al unei ofensive mai largi, destinată în special să captureze Harkovul, al doilea oraş ca mărime din Ucraina.

Preşedintele rus Vladimir Putin declarase săptămâna trecută că obiectivul forţelor sale este de a crea o "zonă tampon" în teritoriul ucrainean pentru a pune capăt bombardamentelor în zonele de frontieră ruse.

Purtătorul de cuvânt al forţelor ucrainene în regiune, Nazar Voloşin, a afirmat marţi într-o intervenţie la televiziunea publică că Kievul a reuşit "să stabilizeze situaţia în această regiune, în special în oraşul Vovceansk", aflat în centrul luptelor.

UPDATE 20:35 - Pistorius le cere aliaţilor să trimită mai multe sisteme Patriot în Ucraina

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a îndemnat marţi aliaţii din cadrul NATO şi alte ţări care sprijină Ucraina să transmită Kievului mai multe sisteme de apărare antiaeriană, dacă este posibil Patriot de fabricaţie americană, relatează EFE.

Aflat într-o vizită la baza aeriană din oraşul Lielvarde, în Letonia, unde staţionează avioane de luptă germane ca parte a patrulelor aeriene ale NATO în regiunea Mării Baltice, Pistorius a declarat că "Germania a furnizat Ucrainei 25% din capacităţile sale Patriot, mai mult decât orice altă ţară din lume".

"De aceea am lansat această iniţiativă pentru a cere şi altor ţări să facă mai mult. Până în prezent, am primit multe oferte pentru mai mulţi bani şi rachete, dar nu şi pentru sisteme de lansare, de care Ucraina are nevoie cel mai mult", a spus el.

Pistorius a spus că toţi partenerii care pot "furniza sisteme Patriot sau sisteme similare ar trebui să facă aceasta cât mai curând posibil".

"Este realmente crucial pentru evoluţia viitoare a acestui război şi în special pentru moralul, securitatea şi infrastructura ţării", a spus el.

Boris Pistorius a mai spus că Germania nu va accepta să apere spaţiul aerian al Ucrainei dintr-o ţară vecină, aşa cum a sugerat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE 18:50 - Ucraina le cere partenerilor săi să intercepteze rachete ruseşti de pe teritoriul NATO

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a lansat marţi un apel către partenerii occidentali, într-o conferinţă de presă comună cu şefa diplomaţiei germane Analenna Baerbock, să ia în considerare posibilitatea de a ajuta militar Kievul prin interceptarea de pe teritoriul NATO a rachetelor pe care Rusia le dirijează împotriva teritoriului ucrainean, relatează EFE.

"Nu există niciun argument legal, de securitate sau moral care să împiedice partenerii noştri să doboare rachete ruseşti pe teritoriul Ucrainei de pe teritoriul lor", a spus Kuleba, citat de agenţia publică de presă Ukrinform.

Şeful diplomaţiei ucrainene i-a acuzat de manipulare pe cei care văd în această opţiune un risc de "escaladare" militară.

"Cerem partenerilor noştri să ia în considerare posibilitatea ca rachetele ruseşti - nu avioane ruseşti cu piloţi la bord, ci bucăţi de metal care aduc moarte din Rusia în Ucraina - să fie interceptate de pe teritoriul partenerilor noştri", a afirmat Kuleba.

Ministrul de externe ucrainean a adăugat că "alternativa" la această măsură constă în a furniza Ucrainei sistemele de apărare antiaeriană şi avioanele de luptă de care Kievul are nevoie pentru a-şi proteja teritoriul de atacurile aeriene ruseşti.

UPDATE 14:12 - Kremlinul susține că președintele Zelenski cere ajutorul Occidentului deoarece Ucraina are probleme grave

Kremlinul a afirmat marţi că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cere Occidentului să se implice mai mult în conflictul cu Rusia deoarece forţele armate ale Ucrainei sunt într-o situaţie extrem de grea pe front, transmite Reuters.

Liderul de la Kiev a declarat luni agenţiei că insistă ca partenerii occidentali să se implice mai direct în război, ajutând la interceptarea rachetelor ruseşti în spaţiul aerian al Ucrainei şi permiţând militarilor ucraineni să folosească armamentul primit din Occident împotriva echipamentelor militare acumulate de inamic în apropierea frontierei.

Solicitat să reacţioneze la interviul respectiv, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat că unii oficiali ucraineni, inclusiv Zelenski, "au alunecat uneori în isterie" în ultimele zile. "Asta este din cauza poziţiei extrem de nefavorabile a forţelor regimului de la Kiev pe front", a susţinut el în faţa presei.

Peskov a adăugat că, şi dacă fluxul de ajutoare militare occidentale ar creşte, nu ar schimba tendinţa de ansamblu pe front, unde forţele ruse înaintează; el a criticat Ucraina pentru bombardarea unor zone civile din Rusia.

Preşedintele rus Vladimir Putin afirmase vinerea trecută că forţele ruse care înaintează în nord-estul Ucrainei ocupă o zonă-tampon pentru a proteja Rusia de atacuri şi că Occidentul este "bolnav la cap" dacă crede că poate dicta condiţii Moscovei.

UPDATE 11:43 - Ucraina are nevoie "foarte urgent" de mai multă apărare aeriană, insistă șefa diplomației germane

Şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock, aflată într-o vizită-surpriză la Kiev, a afirmat marţi că Ucraina are nevoie "foarte urgent" de mai multă apărare aeriană în faţa bombardamentelor ruse în regiunea Harkov, în nord-estul ţării, informează AFP.

"Situaţia din Ucraina s-a agravat din nou în mod dramatic, cu loviturile aeriene ruse masive asupra infrastructurilor civile şi cu brutala ofensivă rusă în regiunea Harkov", a explicat Baerbock marţi, după ce a sosit cu trenul de noapte în capitala ucraineană.

Pentru a apăra Ucraina de "ploaia de rachete şi drone ruse", ţara "are nevoie foarte urgent de o apărare aeriană întărită", a adăugat ea.

Aceasta este a şaptea vizită a lui Baerbock în Ucraina de la declanşarea invaziei ruse în februarie 2022, potrivit dpa.

UPDATE 10:36 - Zelenski propune ca forțele armate ale țărilor NATO vecine să intercepteze rachetele rusești deasupra teritoriului ucrainean

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le cere partenerilor occidentali să se implice mai direct în război, ajutând la interceptarea rachetelor ruseşti deasupra teritoriului Ucrainei şi permiţând Kievului să folosească arme occidentale împotriva echipamentelor militare inamice desfăşurate în apropierea graniţei. Într-un interviu pentru Reuters, liderul de la Kiev, deşi spune că înţelege teama de escaladare cu Rusia, se plânge că aliaţilor occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii cheie privind sprijinul militar pentru Ucraina.

Apelul de a accelera ajutorul şi de a împinge aşa-numitele "linii roşii" de implicare în conflict reflectă presiunea tot mai mare la care sunt supuse forţele ucrainene de-a lungul celor peste 1.000 km ai liniei de front din nord-estul, estul şi sudul ţării. Zelenski spune că în prezent, situaţia de pe câmpul de luptă este "una dintre cele mai dificile" pe care le-a cunoscut Ucraina de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în februarie 2022.

În ultimele săptămâni, trupele Moscovei au făcut incursiuni în nord-estul Ucrainei, testând şi mai mult apărarea ucraineană deja solicitată la maximum. În acelaşi timp, Rusia a cucerit teritorii în regiunea Donbas din estul ţării, în bătălii uneori crâncene. "Un val foarte puternic (de lupte) are loc în Donbas ... Nimeni nu observă că, de fapt, sunt mai multe bătălii în estul ţării, mai exact în direcţia Donbas: Kurahove, Pokrovsk, Ceasiv Iar", a arătat Zelenski. El a adăugat, totuşi, că situaţia la nord de Harkov este acum "sub control".

UPDATE 9:21 - Eşec al Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU: Rezoluţia Moscovei referitoare la interzicerea amplasării de arme în spaţiu a fost respinsă

O rezoluţie a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, redactată de Rusia, care cerea tuturor ţărilor să împiedice "pentru totdeauna" amplasarea, ameninţarea sau utilizarea oricăror arme în spaţiul cosmic, a eşuat luni, organismul format din 15 membri fiind divizat în privinţa acestui demers, relatează Reuters.

Proiectul nu a reuşit să obţină cele minimum nouă voturi necesare: şapte membri au votat pentru, şapte împotrivă, în timp ce unul s-a abţinut.

Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie sau Franţa pot exercita un drept de veto doar dacă un proiect obţine cel puţin nouă voturi.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

”Astăzi am vorbit cu comandantul-şef despre situaţia din regiunile Doneţk şi Harkov, în special. Menţinem controlul peste tot.  Ucigaşii ruşi folosesc în mod activ bombe aeriene ghidate - în zona Chasiv Yar, în sectorul Pokrovsk, în zona Lyptsi din regiunea Kharkiv şi în alte zone de luptă. Acest lucru ne readuce din nou şi din nou la nevoia de apărare aeriană - de sisteme de apărare suplimentare care ar putea atenua semnificativ dificultăţile pentru luptătorii noştri şi ameninţarea la adresa oraşelor şi comunităţilor noastre. Acest lucru se referă, de asemenea, la pregătirea pentru tranziţia Forţelor noastre aeriene la noi aeronave de luptă”, spune preşedintele Ucrainei în mesajul către popor. 

Tentativă de asasinat asupra președintelui ucrainean Volodimir Zelenski

Liderul Ucrainei arată că ”fac totul pentru a se asigura că va veni cât mai curând ziua în care vor putea adăuga puterea „Patrioţilor” în regiunile estice, în oraşele precum Harkov, Sumy şi altele.
 
”Sunt recunoscător tuturor partenerilor care înţeleg această necesitate a noastră şi importanţa ei - adevărata putere strategică a apărării aeriene în acest război. Putin nu are decât teroare. Aceasta este baza capacităţilor sale”, arată liderul ucrainean.
 
Potrivit lui Zelenski, ”fiecare limitare a potenţialului terorist al Rusiei este o constrângere la pace”.
 
”Armele noastre pentru apărarea poziţiilor ucrainene, eforturile noastre diplomatice comune de dragul formulei de pace, munca noastră pentru a trage Rusia la răspundere juridică pentru război - toate acestea aduc pacea mai aproape. Sunt recunoscător tuturor celor care sunt alături de Ucraina! Glorie tuturor războinicilor noştri! Mulţumesc tuturor celor care se alătură Forţelor de Apărare şi Securitate ale Ucrainei! Glorie Ucrainei!”, mai spune Volodimir Zelenski în mesaj. 

Mai multe articole despre:
volodimir zelenski ucraina razboi in ucraina rusia