MENIU

Război în Ucraina, ziua 809: Ucraina a doborât un SU-25 de 20.000.000$. Rusia a pierdut 350 de avioane în război și 7.700 tancuri

Razboi in Ucraina

Ucraina a doborât, sâmbătă seara, încă un SU-25 de 20.000.000$. Rusia a pierdut 350 de avioane în război și 250 de elicoptere. Rusia a pierdut, de la începutul invaziei, și 7.700 de tancuri.

UPDATE 20:20 - Putin l-a exclus pe Serghei Şoigu din noul guvern, potrivit parlamentului rus

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut ca ministrul apărării Serghei Şoigu să nu mai facă parte din noul guvern care va fi numit după ce a fost reînvestit în funcţie pentru un nou mandat prezidenţial, a anunţat duminică seară camera superioară a parlamentului rus, potrivit Reuters.

Putin l-a propus pentru postul de ministru al apărării pe Andrei Belusov, fost vicepremier.

De asemenea, Putin l-a înlăturat pe Nikolai Patruşev din postul de secretar al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, conform agenţiilor ruse de presă.

UPDATE 20:30 - Importanți parlamentari germani, atât din partidele aflate la putere, cât și din opoziție, au susținut ideea ca țările europene din cadrul NATO să apere spațiul aerian de deasupra vestului Ucrainei chiar de pe teritoriul Alianței Nord-Atlantice, a relatat sâmbătă publicația germană Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Aceștia au sugerat desfășurarea de trupe de-a lungul graniței de est a NATO pentru a doborî „dronele rusești” care zboară deasupra Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent și Aussiedlerbote. Parlamentarii germani propun ca dronele rusești să fie doborâte de pe teritoriul României și al Poloniei.

UPDATE 14:43 - Șeful armatei recunoaște că forțele ucrainene sunt în dificultate în regiunea Harkov

Şeful armatei ucrainene Oleksandr Sîrski a declarat că forţele ucrainene sunt într-o situaţie dificilă în regiunea Harkov, dar ele fac tot posibilul pentru a rezista în faţa ofensivei ruse, transmite duminică Reuters.

Rusia a lansat vineri un nou asalt de pe teritoriul său asupra regiunii ucrainene Harkov, ameninţând cu deschiderea unui nou front în războiul început în februarie 2022.

Moscova a anunţat sâmbătă că a capturat cinci sate din regiunea Harkov, în timp ce armata ucraineană susţine că a respins atacurile şi că luptă pentru controlul asupra localităţilor.

"Unităţile forţelor de apărare duc bătălii defensive intense, încercările invadatorilor ruşi de a ne sparge apărarea au fost stopate", a scris Sîrski pe aplicaţia Telegram.

UPDATE 12:32 - România livrează Ucrainei curent electric, în urma avariilor din sistemul energetic naţional provocate de bombardamentele ruse

La cererea Ucrainei, România, alături de Polonia şi Slovacia, furniza duminică energie electrică de urgenţă, iar acest lucru s-a întâmplat şi sâmbătă, relatează presa ucraineană.

Sâmbătă, necesarul consumatorilor ucraineni a fost acoperit din producţia proprie, importuri comerciale şi asistenţă de urgenţă din partea reţelelor electrice din Polonia, România şi Slovacia, a transmis Ministerul Energiei de la Kiev, scrie Ukrainskaia Pravda. Volumul total al livrărilor de urgenţă a fost mai mic de 3% din consumul zilnic de energie electrică, se arată într-un comunicat.

La cererea Ucrainei, duminică, 12 mai, a fost deja furnizată energie electrică de urgenţă din Polonia, România şi Slovacia.

Tot duminică, la cererea Poloniei, Ucraina va furniza asistenţă de urgenţă pentru a primi surplusul de electricitate din reţeaua electrică a acestei ţări.

UPDATE 10:30 - Regiunea rusă Belgorod, ținta bombardamentelor ucrainene în ultimele zile

Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, frontalieră cu Ucraina, a anunţat că o femeie a murit, alte 29 de persoane au fost rănite şi câteva sute de locuinţe au fost avariate de atacurile comise de forţele ucrainene în ultimele zile, transmite duminică Reuters.

"Oraşul Belgorod şi regiunea Belgorod au fost bombardate masiv de forţele armate ucrainene", a scris guvernatorul Viaceslav Gladkov pe aplicaţia Telegram. El nu a precizat când a avut loc bombardamentul.

Duminică, Ministerul Apărării rus a afirmat că forţele sale de apărare antiaeriană au distrus două rachete balistice convenţionale de concepţie sovietică lansate în cursul nopţii de către armata ucraineană asupra regiunii Belgorod, situată în sud-vestul Rusiei.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Brigada mecanizată separată 110 din Ucraina a doborât un alt avion de vânătoare rusesc Su-25, a susținut unitatea la 11 mai.

Aceasta nu a precizat unde a avut loc doborârea, dar se știe că brigada operează în direcția Avdiivka, în regiunea Donețk.

Su-25 este folosit pentru a oferi sprijin aerian apropiat pentru trupele rusești de la sol, ajutându-le să efectueze atacuri intense în mai multe secțiuni ale frontului de est, care acoperă o mare parte din regiunea Donețk.

După ce a cucerit orașul Avdiivka în februarie, Moscova și-a mutat atenția spre Chasiv Yar, un oraș supraînălțat care deschide potențial calea pentru noi progrese în regiune.

Mai multe articole despre:
Razboi in Ucraina