MENIU

Război în Ucraina - Ziua 73. Toate femeile, copiii şi vârstnicii au fost evacuaţi din oţelăria Azovstal - LIVE TEXT

Război în Ucraina - Ziua 73

Toate femeile, copiii şi vârstnicii au fost evacuaţi din oţelăria Azovstal, ultima redută a forţelor ucrainene, asediate de forţele ruse în oraşul-port Mariupol, din sudul Ucrainei, a declarat sâmbătă vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk.

UPDATE 19:56 - Toate femeile, copiii şi vârstnicii au fost evacuaţi din oţelăria Azovstal, ultima redută a forţelor ucrainene, asediate de forţele ruse în oraşul-port Mariupol, din sudul Ucrainei, a declarat sâmbătă vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, informează Reuters.

"Această parte a operaţiunii umanitare din Mariupol s-a încheiat", a scris ea pe canalul ei de Telegram.

Ucraina a anunţat vineri un plan de evacuare pentru sâmbătă din Azovstal şi din alte zone din Mariupol.

Anterior, separatişti proruşi din regiunea Doneţk au declarat că 50 de civili au fost evacuaţi sâmbătă din oţelărie. Reuters precizează că, până la ora 16:00 GMT, nu a observat niciun fel de dovadă a sosirii lor la un punct de primire aflat sub controlul separatiştilor. 

UPDATE 18:09 - Rachetele ruseşti au vizat două locaţii în Sumî, un oraş din nordul Ucrainei, lângă graniţa cu Rusia, au declarat oficiali ucraineni şi ruşi, relatează BBC.  Atât guvernatorul local, Dmitro Zhivitskii, cât şi guvernatorul regiunii vecine ruse, Kursk, Roman Staraovoit, au declarat că un atac aerian rusesc a vizat oraşul Sumî. Dmitro Zhivitskii a mai spus că un poliţist de frontieră a fost rănit în urma atacurilor.

Guvernatorul regiunii Kursk, Roman Staraovoit, i-a asigurat pe locuitorii regiunii că nu se desfăşoară lupte pe teritoriul Rusiei şi că viaţa lor nu este în pericol. El a adăugat: ”Aeronavele noastre acţionează asupra ţintelor terestre în teritoriul adiacent”. Forţele terestre ruse s-au retras complet din regiunea Sumî la începutul lunii aprilie, după ce au avansat în anumite părţi ale regiunii la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, la sfârşitul lunii februarie.

UPDATE 17:02 - Lupte intense la Doneţk şi Lugansk, în timp ce la Mariupol continuă asediul rus la oţelăria Azovstal. Ofensiva rusă în Doneţk şi Lugansk continuă, a informat în ultimul său buletin de război Statul Major al armatei ucrainene, difuzat pe Facebook. Cu toate acestea, forţele ucrainene au reuşit să respingă opt atacuri în ambele regiuni separatiste, potrivit sursei citate.
 
UPDATE 16:45 - Rusia a tras sâmbătă patru rachete de croazieră asupra orașului Odesa din sudul țării, a anunțat armata ucraineană. În același timp, forțele ucrainene au anunțat că ar fi distrus o navă de patrulare rusă din Marea Neagră, aproape de Insula Șerpilor. Detalii VIDEO AICI
 
UPDATE 16:40 - Un tanc modern T-90M, considerat foarte bun de armata rusă, a fost distrus de o rachetă în regiunea de nord-est a Ucrainei, regiunea Harkov, potrivit unui clip video difuzat de armata ucraineană.
 
 
UPDATE 16:30 - Autoritățile ucrainene au anunțat situația teritoriilor ocupate de ruși. În total, 7 regiuni au fost incluse în listă. Acestea sunt comunitățile teritoriale din Dnipropetrovsk (2 comunități), Donețk (66 comunități), Zaporizhzhka (50 comunități), Luhansk (37 comunități), Mykolaiv (18 comunități), Harkov (51 comunități) și Kherson (49 comunități), potrivit Ukrinform.
 
UPDATE 16:00 - Administratorul regiunii Sumy OVA Dmitry Zhivitsky, a anunțat că au avut loc mai multe atacuri aeriene sâmbătă. Au fost lovite localitățile Miropil și Khotin cu rachete sol-aer. Un soldat al Serviciului de Frontieră de Stat al Ucrainei a fost rănit, a anunțat Ukrinform.
 

UPDATE 15:30 - O lucrare cu un mesaj foarte clar pentru Vladimir Putin a fost expusă în centrul capitalei Ucrainei - Kiev, potrivit Nexta. 

A sculpture with a message for Putin appeared in the center of #Kyiv. pic.twitter.com/MUdTFwsXQe

— NEXTA (@nexta_tv) May 7, 2022

UPDATE 15:00 - Patru rachete au fost lansate de ruși spre Odesa, a anunțat armata ucraineană.

UPDATE 13:00 - Rusia a schimbat deja codurile telefonice ale Ucrainei din republicile proruse din Donbas, Donețk și Lugansk, înainte cu două zile de 9 mai. Din 7 mai, pe teritoriul acestora apar codurile ruse la apeluri și SMS-uri: 7(949) și +7(959).

From May 7, in the so-called #Donetsk and #Luhansk republics, instead of #Ukrainian codes, #Russian 7(949) and +7(959) will appear on calls and SMS. pic.twitter.com/X8d97uvmdu

— NEXTA (@nexta_tv) May 7, 2022

UPDATE 10.15 - Noua HARTĂ a războiului din Ucraina. Institutul american pentru Studierea Războiului (ISW) susține că ucrainenii acționează eficient în est. Contraatacurile ucrainene de succes în nord-estul regiunii Harkov au pus bazele unei contraofensive ulterioare în această direcție. Forțele Armate ale Ucrainei pot, în zilele următoare, să împingă trupele ruse din raza de acțiune a artileriei care ajunge la Harkov, precizează ISW în analiza sa zilnică.

New: #Ukraine\"s ability - and willingness - to concentrate the forces necessary to launch a counteroffensive along a broad arc north & east of #Kharkiv city indicates confidence in repelling ongoing Russian attacks w/ their existing forces in the region. https://t.co/ASxUVHcrGc pic.twitter.com/u20zxLOaB4

— ISW (@TheStudyofWar) May 7, 2022

UPDATE 10:00 - Explozii puternice s-au auzit azi noapte la granița dintre Transnistria și Ucraina, în satul Voronkovo. Din fericire nu au existat victime. 

⚡️🇲🇩🇺🇦 Near the village of Voronkovo in the Rybnitsa region of Transnistria, not far from the border with Ukraine, several explosions thundered the night before, eyewitnesses noticed drones, TSV reports. #Ukraine #UkraineWar #Russia pic.twitter.com/xhZyDwfp1C

— Ukraine War SitRep 🇺🇦 (@UKRWarSitRep) May 7, 2022

UPDATE 8:45 - Sâmbătă sunt așteptate noi evacuări ale civililor rămași la Azovsta, anunță vicepremierul ucrainean, Irina Vereșciuk, potrivit Unian.net.

UPDATE 8:30 - Autoproclamatele republici populare din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk, şi-au numit ambasadori la Moscova

UPDATE 8:10 - Guvernul britanic a anunțat sâmbătă că va oferi Ucrainei 287 de generatoare mobile, pe lângă cele 569 de generatoare pe care le-a donat anterior.

UPDATE 8:00 - Evacuările din Mariupol au continuat vineri seară. Alți 50 de civili, inclusiv 11 copii, au fost evacuați din oțelăria Azovstal, într-o operațiune coordonată de tot de ONU și Crucea Roșie. Rusia anunțase anterior o încetare a focului în timpul zilei la combinat pentru trei zile, începând de joi. Vinei nu a respectat acordul de incetare a focului, astfel că eliberarea civililor s-a făcut lent.

UPDATE 7:45 - Serviciul de Securitate al Ucrainei a informat vineri că a capturat 11 dintre lunetiştii armatei ruse, în urma unei operaţiuni speciale în regiunea Harkov, potrivit purtătorul de cuvânt al instituției, Artem Dekhtiarenko, scrie Unian.net.

Războiul Rusiei în Ucraina continuă în timp ce Consiliul de Securitate al ONU a aprobat vineri, în unanimitate, o declarație prin care acordă "un sprijin puternic" secretarului general al ONU "în căutarea unei soluții pașnice" la războiul dintre Rusia și Ucraina.

Ucrainenii au trecut la contraofensivă în mai multe zone din estul Ucrainei pe unde vor rușii să pătrundă. La Kiev, primarul Vitali Klitschko îndeamnă cetățenii să rămână în case până luni, în preajma Zilei anuale a Victoriei Rusiei.

În ultimele 24 de ore, câteva zeci de civili au putut fi salvați din Azovstal, Mariupol, în ciuda bombardamentelor puternice ale trupelor ruse. Regimentul Azov a acuzat vineri forțele ruse că a vizat una dintre mașinile sale care participă la operațiunea de evacuare a civililor din Azovstal, ucigând un soldat și rănind șase. În același timp, și Zelenski acuză că Mariupol a fost "complet distrus" și că nu a mai rămas nimic de luat de Rusia, cu excepția uzinei Azovstal. Zelenski nu renunță însă la eliberarea soldaților ucraineni care apără ultima redută din Mariupol.

Rușii vor să patruleze cu armament greu de rachete, artilerie și tancuri în regiunile pe care Putin le consideră cucerite până la data de 9 mai. În orașele Donețk, Lugansk și Mariupol rușii vor să ridice drapelul și să sărbătorească victoria. Republicile autoproclamate din Donbas și-au numit deja ambasadorii la Moscova.

Statele Unite trimit un nou pachet de asistență militară în Ucraina de peste 150 de miliarde de dolari. Sprijinul constă în artilerii, radare și alte echipamente de ripostă.

De asemenea, un nou schimb de prizonieri s-a desfășurat, astfel că 41 de persoane, dintre care 11 femei, au fost eliberate. Nu a fost dezvăluit numărul rușilor care au fost eliberați de ucraineni.

În același timp, sancțiunile UE au fost blocate de poziția Ungariei. Negocierile continuă în acest sfârșit de săptămână între cele 27 de state membre pentru a găsu un acord după ce Ungaria a blocat propunerea de embargou asupra petrolului rusesc.

Liderii G7 vor avea duminică o reuniune virtuală pentru a discuta despre războiul din Ucraina, la care va participa și Zelenski, a anunțat vineri Germania, care deține președinția G7 în acest an.

Președintele Ucrainei va ține la curent liderii mondiali în cazul în care situația va degenera brusc în urma unei ofensive și mai dure a lui Putin care vrea cu orice preț victoria până în data de 9 mai.